[Audi 80 B3] 1.6 TD JR by mrc - end of story str 13
[Audi 80 B3] 1.6 TD JR by mrc - end of story str 13
Witam wszystkich forumowiczów
Od wczoraj jestem posiadaczem takiego oto autka którym jest audi 80 b3 z silnikiem 1.6 Turbo Diesel.
Nie jest idealne ale za te pieniądze myślę że warto.
Stan mechaniczny i wizualny jest db. Podłoga, progi, podłużnice zdrowe. jedynie zderzaki do poprawki. Mechanicznie to do wymiany rozrusznik bo bendix w kulki leci i z czasem zrobić turbo (ładuje tylko 0.7 bara).
Auto nie ma jakiegoś dodatkowego wyposażenia poza Ledami i zestawem wskaźników: doładowania oraz ciśnienia i temp oleju i ładowania (które pasuje podpiąć). Myślałem że bez wspomagania będzie się jeździło tragicznie ale jest naprawdę nieźle.
Komfort w porównaniu do cc jest o wiele wiele lepszy. Coś tam zawsze do zrobienia się znajdzie. Na razie nie stać mnie na auto z salonu .
Progi z laminatu są pozostałością po body ale pod nimi nie ma dziur czy rdzy.
W pierwszej kolejności wymienię płyny i filtry a następnie turbo
Zdjęcia niestety bez rewelacji
, ,
Teraz jakieś czyste dane techniczne:
Rok produkcji: 1988
Silnik: Seria RA => obecnie swap na JR
Intercooler + chłodnica oleju
Turbina KKK K24 - setup 1.2 bara
Wyposażenie: hmmm licznik z obrotomierzem od diesla
Kod lakieru: LY7U
Plany:
Odchwaszczenie karoserii i montaż zderzaka z halogenami - ZROBIONE
Naprawa rozrusznika ZROBIONE
Remont przedniego zawieszenia (wywalenie ciętych sprężyn) - ZROBIONE
Montaż obrotomierza ZROBIONE
Montaż głośników w drzwi tylne - ZROBIONE
Wyrzucenie stożka, montaż oryginalnego doloty, ogarnięcie komory ZROBIONE 90%
Montaż centralnego zamka
Zakup ładnych alu na wiosne
Ciemny front
Obniżenie zawieszenia ZROBIONE 50%
Ogarnięcie wydechu
Lampy tył czerwone ZROBIONE 50%
Naprawa oświetlania schowka, przycisków i dodatkowych zegarów ZROBIONE
Założenie normalnych spryskiwaczy ZROBIONE
Wymiana przednich foteli ponieważ są już wysiedziane ZROBIONE
Zrobić ładnego klasyka <ok>
2012-08-18
Dziś korzystając z wolnego dnia porobiłem trochę przy aucie. Ściągnąłem laminaty a próg zakonserwowałem, założyłem oryginalny grill, popatrzyłem na turbo i więcej nie było czasu bo cały czas w trasie. Wjechałem w dziurę i zaczęło mi się tłuc z prawej strony chyba sworzeń wahacza. Jak zjadę w przyszłym tygodniu to pojadę na stacje diagnostyczną aby przejrzeli mi zawieszenie i sobie zrobię bo części są tanie
Mam też drugi czarny zderzak przedni na oryginalne halogeny (które muszę kupić).
Zrobiłem obiecane foto silnika. niestety posiadam tylko aparat w telefonie obecnie.
W poniedziałek daję kumplowi żeby mi rozrusznik zrobił jak mnie nie będzie w tygodniu,
powoli dojdę do perfekcji
,
2012-08-31
Dziś zmieniłem kierunki na pomarańczowe, niestety lampy przód nie są idealnie spasowane chociaż jest lepiej niż jak go kupiłem. Reflektory i tą listwę pod nimi będę poprawiał jak zderzak zmienię. Chyba będzie ciemny front tak jak w cc miałem;)
Tylne lampy też już czekają na nowy wygląd - teraz jest wersja przejściowa.
Fotki (niestety jakość nie jest rewelacyjna ponieważ mam do dyspozycji telefon nokia który jak wiemy nie robi super fotek)
, , ,
2012-09-19
Mały up:
Nowy zderzak pomalowany tylko mam większy problem bo nie mogę halogenów dokupić;/
Bre ściągnąłem i jak myślałem przez zaniedbanie rdza wyszła. Widać że była robiona dawno temu bo szpachla pękła. Dzięki temu że bre ściągnąłem mogłem przymierzyć tą gumę co jest przy masce nad reflektorami. od razu jest mniejsza szpara ale jednak chyba kupię całą maskę z tą gumą. teraz jest taki przejściowy setup.
Podmalowałem również tylny zderzak.
Dodatkowo wydech ulegnie małym modyfikacją - będzie końcowy z B4 TDI (dwururka zagięta do ziemi) i pasuje zrobić tak żeby środkowy nie brzęczał na wolnych obrotach.
, ,
2012-10-06
Dzisiaj wziąłem się za front. zdemontowałem stary zderzak. lampy i listwę pod nimi. wszystko poskładałem mniej więcej równo. tam gdzie brakowało śrub wstawiłem nowe.
Do wymiany kierunki bo uchwyty mają pourywane.
Halogeny nie oryginalne i nie podpięte na razie. Taka atrapa.
teraz mi się już bardziej front podoba
, ,
2012-11-05
W audi wymieniłem amortyzatory mts, sprężyny H&R -40 mm, tulejki, sworznie, drążki przód febi
Zbieżność ustawiona.
Zdjęcia jak siedziała na ciętych sprężynach i wylanych amorkach
A tak na mts i sprężynach -40
Jeszcze tył siądzie niżej i się wyrówna
2012-12-11
Wczoraj wymienione świece. Jedna nie grzała. Efekt rano pali od strzała, chodzi równo na wszystkie cylindry, nie pozostawia chmury niebieskiego dymu
2012-12-22
Dzisiaj byłem przegląd zrobić. Amortyzatory przód 78% tył po 75%. Hamulce przód brzytwa tył prawa strona do poprawy. Z przodu zero luzów. Jak na 24 letniego staruszka to nieźle
Dziś zrobiłem instalację pod halogeny. Na razie mam zamienniki ale na szrocie już mam upolowane oryginalne.
Naprawiłem ogrzewanie. okazało się że pokrętło terujące ciepłym powietrzem się zacina i nie otwiera całkiem ciepłego powietrza. teraz po 4 km jazdy cieplutko już wieje
2012-12-24
A dziś poczyniłem mody tylnych lamp. Na razie bez narożnych bo mi nie wyszły i szkoda foli.
Sorki że takie brudne ale pogoda nie rozpieszcza nas
2012-12-29
Wolny dzień bez dłubania przy audi jest dniem straconym <ok>
A więc wczoraj zamontowałem głośniki w tylnych drzwiach (elipsy Pioneer które zostały mi z cinquecento) tylko problem pojawił się z maskownicami. Trzeba będzie rezać. Teraz ładnie dźwięk rozprowadzany jest po samochodzie :)
Dziś zająłem się anteną radiową ponieważ nie odbierała mi żadnych stacji. Rozebrałem wszystko w bagażniku (podłoga i reszta zdrowe) żeby wyjąć antene. Musiałem polutować przewód antenowy tak jak ma być bo był zrobiony "na skrętkę" i teraz już ładnie odbiera. Jednak nie mogę jej całkiem wysuwać ponieważ lotka mi o nią zawadza i już raz ją złamałem :evil:
Ale jest dobrze :mrgreen:
2013-01-19
Dziś dorwałem drugi biały kierunek. i zrobiłem taki mod
, , ,
Na wiosnę trzeba bd znów zdjąć zderzak i ustawić wszystko ładnie równo
Wymieniony przewód paliwowy gumowy dochodzący do pompy wtryskowej.
2013-03-04
Wpadły już oryginalne halogeny i pierwsze wiosenne mycie
2013-03-09
Dziś zgodnie z zapowiedzą przełożyłem wskaźnik doładowania do wskaźników dodatkowych. Miał być VDO look ale kasa potrzebna na cb radio ;p
Podłączyłem również Woltomierz.
, ,
2013-04-18
Felunek letni założony w poniedziałek
, ,
Dziś Audik został sprzedany szukamy następcy i tutaj proszę o pomoc
Ostatnie foto
Od wczoraj jestem posiadaczem takiego oto autka którym jest audi 80 b3 z silnikiem 1.6 Turbo Diesel.
Nie jest idealne ale za te pieniądze myślę że warto.
Stan mechaniczny i wizualny jest db. Podłoga, progi, podłużnice zdrowe. jedynie zderzaki do poprawki. Mechanicznie to do wymiany rozrusznik bo bendix w kulki leci i z czasem zrobić turbo (ładuje tylko 0.7 bara).
Auto nie ma jakiegoś dodatkowego wyposażenia poza Ledami i zestawem wskaźników: doładowania oraz ciśnienia i temp oleju i ładowania (które pasuje podpiąć). Myślałem że bez wspomagania będzie się jeździło tragicznie ale jest naprawdę nieźle.
Komfort w porównaniu do cc jest o wiele wiele lepszy. Coś tam zawsze do zrobienia się znajdzie. Na razie nie stać mnie na auto z salonu .
Progi z laminatu są pozostałością po body ale pod nimi nie ma dziur czy rdzy.
W pierwszej kolejności wymienię płyny i filtry a następnie turbo
Zdjęcia niestety bez rewelacji
, ,
Teraz jakieś czyste dane techniczne:
Rok produkcji: 1988
Silnik: Seria RA => obecnie swap na JR
Intercooler + chłodnica oleju
Turbina KKK K24 - setup 1.2 bara
Wyposażenie: hmmm licznik z obrotomierzem od diesla
Kod lakieru: LY7U
Plany:
Odchwaszczenie karoserii i montaż zderzaka z halogenami - ZROBIONE
Naprawa rozrusznika ZROBIONE
Remont przedniego zawieszenia (wywalenie ciętych sprężyn) - ZROBIONE
Montaż obrotomierza ZROBIONE
Montaż głośników w drzwi tylne - ZROBIONE
Wyrzucenie stożka, montaż oryginalnego doloty, ogarnięcie komory ZROBIONE 90%
Montaż centralnego zamka
Zakup ładnych alu na wiosne
Ciemny front
Obniżenie zawieszenia ZROBIONE 50%
Ogarnięcie wydechu
Lampy tył czerwone ZROBIONE 50%
Naprawa oświetlania schowka, przycisków i dodatkowych zegarów ZROBIONE
Założenie normalnych spryskiwaczy ZROBIONE
Wymiana przednich foteli ponieważ są już wysiedziane ZROBIONE
Zrobić ładnego klasyka <ok>
2012-08-18
Dziś korzystając z wolnego dnia porobiłem trochę przy aucie. Ściągnąłem laminaty a próg zakonserwowałem, założyłem oryginalny grill, popatrzyłem na turbo i więcej nie było czasu bo cały czas w trasie. Wjechałem w dziurę i zaczęło mi się tłuc z prawej strony chyba sworzeń wahacza. Jak zjadę w przyszłym tygodniu to pojadę na stacje diagnostyczną aby przejrzeli mi zawieszenie i sobie zrobię bo części są tanie
Mam też drugi czarny zderzak przedni na oryginalne halogeny (które muszę kupić).
Zrobiłem obiecane foto silnika. niestety posiadam tylko aparat w telefonie obecnie.
W poniedziałek daję kumplowi żeby mi rozrusznik zrobił jak mnie nie będzie w tygodniu,
,
2012-08-31
Dziś zmieniłem kierunki na pomarańczowe, niestety lampy przód nie są idealnie spasowane chociaż jest lepiej niż jak go kupiłem. Reflektory i tą listwę pod nimi będę poprawiał jak zderzak zmienię. Chyba będzie ciemny front tak jak w cc miałem;)
Tylne lampy też już czekają na nowy wygląd - teraz jest wersja przejściowa.
Fotki (niestety jakość nie jest rewelacyjna ponieważ mam do dyspozycji telefon nokia który jak wiemy nie robi super fotek)
, , ,
2012-09-19
Mały up:
Nowy zderzak pomalowany tylko mam większy problem bo nie mogę halogenów dokupić;/
Bre ściągnąłem i jak myślałem przez zaniedbanie rdza wyszła. Widać że była robiona dawno temu bo szpachla pękła. Dzięki temu że bre ściągnąłem mogłem przymierzyć tą gumę co jest przy masce nad reflektorami. od razu jest mniejsza szpara ale jednak chyba kupię całą maskę z tą gumą. teraz jest taki przejściowy setup.
Podmalowałem również tylny zderzak.
Dodatkowo wydech ulegnie małym modyfikacją - będzie końcowy z B4 TDI (dwururka zagięta do ziemi) i pasuje zrobić tak żeby środkowy nie brzęczał na wolnych obrotach.
, ,
2012-10-06
Dzisiaj wziąłem się za front. zdemontowałem stary zderzak. lampy i listwę pod nimi. wszystko poskładałem mniej więcej równo. tam gdzie brakowało śrub wstawiłem nowe.
Do wymiany kierunki bo uchwyty mają pourywane.
Halogeny nie oryginalne i nie podpięte na razie. Taka atrapa.
teraz mi się już bardziej front podoba
, ,
2012-11-05
W audi wymieniłem amortyzatory mts, sprężyny H&R -40 mm, tulejki, sworznie, drążki przód febi
Zbieżność ustawiona.
Zdjęcia jak siedziała na ciętych sprężynach i wylanych amorkach
A tak na mts i sprężynach -40
Jeszcze tył siądzie niżej i się wyrówna
2012-12-11
Wczoraj wymienione świece. Jedna nie grzała. Efekt rano pali od strzała, chodzi równo na wszystkie cylindry, nie pozostawia chmury niebieskiego dymu
2012-12-22
Dzisiaj byłem przegląd zrobić. Amortyzatory przód 78% tył po 75%. Hamulce przód brzytwa tył prawa strona do poprawy. Z przodu zero luzów. Jak na 24 letniego staruszka to nieźle
Dziś zrobiłem instalację pod halogeny. Na razie mam zamienniki ale na szrocie już mam upolowane oryginalne.
Naprawiłem ogrzewanie. okazało się że pokrętło terujące ciepłym powietrzem się zacina i nie otwiera całkiem ciepłego powietrza. teraz po 4 km jazdy cieplutko już wieje
2012-12-24
A dziś poczyniłem mody tylnych lamp. Na razie bez narożnych bo mi nie wyszły i szkoda foli.
Sorki że takie brudne ale pogoda nie rozpieszcza nas
2012-12-29
Wolny dzień bez dłubania przy audi jest dniem straconym <ok>
A więc wczoraj zamontowałem głośniki w tylnych drzwiach (elipsy Pioneer które zostały mi z cinquecento) tylko problem pojawił się z maskownicami. Trzeba będzie rezać. Teraz ładnie dźwięk rozprowadzany jest po samochodzie :)
Dziś zająłem się anteną radiową ponieważ nie odbierała mi żadnych stacji. Rozebrałem wszystko w bagażniku (podłoga i reszta zdrowe) żeby wyjąć antene. Musiałem polutować przewód antenowy tak jak ma być bo był zrobiony "na skrętkę" i teraz już ładnie odbiera. Jednak nie mogę jej całkiem wysuwać ponieważ lotka mi o nią zawadza i już raz ją złamałem :evil:
Ale jest dobrze :mrgreen:
2013-01-19
Dziś dorwałem drugi biały kierunek. i zrobiłem taki mod
, , ,
Na wiosnę trzeba bd znów zdjąć zderzak i ustawić wszystko ładnie równo
Wymieniony przewód paliwowy gumowy dochodzący do pompy wtryskowej.
2013-03-04
Wpadły już oryginalne halogeny i pierwsze wiosenne mycie
2013-03-09
Dziś zgodnie z zapowiedzą przełożyłem wskaźnik doładowania do wskaźników dodatkowych. Miał być VDO look ale kasa potrzebna na cb radio ;p
Podłączyłem również Woltomierz.
, ,
2013-04-18
Felunek letni założony w poniedziałek
, ,
Dziś Audik został sprzedany szukamy następcy i tutaj proszę o pomoc
Ostatnie foto
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2013, 16:21 przez mrc92ns, łącznie zmieniany 21 razy.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
A więc prawidłowo Jak nie pluje olejem to zostaw turbinę w spokoju.mrc92ns pisze:i z czasem zrobić turbo (ładuje tylko 0.7bara).
Jakby coś się z silnikiem działo, czy koni za mało to zapraszam albo na PW albo do siebie pod dom <ok>
Zmień sobie pająka pod kierownicą na tego, z okrągłymi manetkami. Jeśli ten z kwadratowymi jest dalej ok to sprzedaj go, bo jak coś się z nim stanie to nie zregenerujesz go
Okrągłego pająka z kostkami mam.
Możesz wywalić big bena i wsadzić obrotomierz.
Zderzak z tyłu też taki nie za specjalny z prawej strony No i hak do wywalenia.
Grill by się przydal orginalny.
Niech Ci długo służy
,
,
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, 18:54 przez mrc92ns, łącznie zmieniany 1 raz.