Audi 80 B3 Quattro 16V - do zamknięcia- autko sprzedane
-
- Forum Audi 80
Audi 80 B3 Quattro 16V - do zamknięcia- autko sprzedane
Witam, przedstawiam Wam zdjęcia mojej nowej Audi, jest to dosyć ciekawy model z silnikiem 6A (137km) w dodatku Quattro, rocznik 1990, jak widać na zdjęciach wnętrze jest pod kolor lakieru. W niedługim czasie planuję zakup felg aluminiowych (15" Speedline- przypuszczam że na takich wyjechała z fabryki), jak na razie jeździ na stalówkach. Samochód kupiłem nieco zaniedbany, w dodatku ktoś wyciął tylni obwód hamulcowy, na szczęście już wszystko zrobione,działa jak należy o dziwo nawet ABS działa Samochód osobiście sobie wyprałem (zajmuję się tym profesjonalnie, gdyby był ktoś zainteresowany to zapraszam), wnętrze nabrało wreszcie świeżego zapachu:)
Dawid
Z wyposażenia:
- wspomaganie kierownicy
- centralny zamek
- filtr kabinowy
- Quattro
- auto check
- zegary dodatkowe
- grzane przednie fotele
Mam trochę czasu więc opiszę co zrobiłem w moim samochodzie jak dotąd:
- uszczelnienie całego silnika (misa olejowa+uszczelka głowicy+pokrywy zaworów)
- silent blocki zawieszenia przedniego- Lemforder x4
- sworznie przód- Febi x2
- amortyzatory gazowe- Sachs x2
- łożyska amortyzatorów - Sachs x2
- Tarcze hamulcowe + klocki przód- Bosch
- Świece- Bosch
- Kable WN- low costowe Janmory
- Czujnik na 4-ty przewód WN (u mnie nie było go :shock: )
- Kopułka + Palec- low costowo- EPS
- Nowa przepływka + nowy potencjometr Bosch'a
- Czujniki spalania stukowego x2
- Sonda lambda- uniwersalna
- Czujnik temperatury- ten od ecu
- Czujnik halla w aparacie zapłonowym
- podpora wału od BMW e30- polecam jest idealna !! miękka guma !!- cena ok 80zł
- łożyska przód i tył- Ruville
- naprawiony rozrusznik
Teraz to co zrezałem:
- Kierownica 3-ramienna
- 3 dodatkowe zegary
- Auto check
- Obrysówki a'la USA
- Nakładka grilla Votex
- grzanie przednich siedzeń ori
Co planuję:
- niezwłocznie rozrząd na wiosne
- wymiana gum amortyzatorów przód- prawa strona jest strasznie głośna
- przydałoby się tłumik końcowy wymienić, ale ciężka sprawa z dwururką do quattro ...
- założyć osłony aluminiowe wału - leżą już w garażu
- wspawać katalizator- leży w garażu
- kupić i założyć ori lampkę pod maskę
- fajnie byłoby się pozbyć lekkiego falowania obrotów- ale może to już mój przesadny pedantyzm ... w końcu auto już swoje lata ma...
- pomalować porządnie maskę i lewy błotnik przód- teraz jest pomalowany tymczasowo szprajem pod kolor ... (auto kupiłem z niewielkim dzwonkiem)
- oddać boczki drzwiowe do tapicera- odłazi materiał
- może jakaś felga 15' na lato w przyszłości
- myślałem na wymianą łańcuszka pomiędzy wałkami, bo silnik dziwnie rzegocze po zagrzaniu...
- zlikwidowanie miejsca przecieku wody do bagażnika
Jak dla mnie, teraz pozostało już tylko upiększać. Technicznie prawie ideał, jak go kupiłem to chodził jak zwykły K-jetronic, bez żadnej elektroniki, porobiłem i teraz Motronic daje rade, no może poza lekkim falowaniem w fazie nagrzewania i na wolnych. Najważniejsze, że mając -15 w nocy, rano wsiadam i odpala od pierwszego
Dawid
Z wyposażenia:
- wspomaganie kierownicy
- centralny zamek
- filtr kabinowy
- Quattro
- auto check
- zegary dodatkowe
- grzane przednie fotele
Mam trochę czasu więc opiszę co zrobiłem w moim samochodzie jak dotąd:
- uszczelnienie całego silnika (misa olejowa+uszczelka głowicy+pokrywy zaworów)
- silent blocki zawieszenia przedniego- Lemforder x4
- sworznie przód- Febi x2
- amortyzatory gazowe- Sachs x2
- łożyska amortyzatorów - Sachs x2
- Tarcze hamulcowe + klocki przód- Bosch
- Świece- Bosch
- Kable WN- low costowe Janmory
- Czujnik na 4-ty przewód WN (u mnie nie było go :shock: )
- Kopułka + Palec- low costowo- EPS
- Nowa przepływka + nowy potencjometr Bosch'a
- Czujniki spalania stukowego x2
- Sonda lambda- uniwersalna
- Czujnik temperatury- ten od ecu
- Czujnik halla w aparacie zapłonowym
- podpora wału od BMW e30- polecam jest idealna !! miękka guma !!- cena ok 80zł
- łożyska przód i tył- Ruville
- naprawiony rozrusznik
Teraz to co zrezałem:
- Kierownica 3-ramienna
- 3 dodatkowe zegary
- Auto check
- Obrysówki a'la USA
- Nakładka grilla Votex
- grzanie przednich siedzeń ori
Co planuję:
- niezwłocznie rozrząd na wiosne
- wymiana gum amortyzatorów przód- prawa strona jest strasznie głośna
- przydałoby się tłumik końcowy wymienić, ale ciężka sprawa z dwururką do quattro ...
- założyć osłony aluminiowe wału - leżą już w garażu
- wspawać katalizator- leży w garażu
- kupić i założyć ori lampkę pod maskę
- fajnie byłoby się pozbyć lekkiego falowania obrotów- ale może to już mój przesadny pedantyzm ... w końcu auto już swoje lata ma...
- pomalować porządnie maskę i lewy błotnik przód- teraz jest pomalowany tymczasowo szprajem pod kolor ... (auto kupiłem z niewielkim dzwonkiem)
- oddać boczki drzwiowe do tapicera- odłazi materiał
- może jakaś felga 15' na lato w przyszłości
- myślałem na wymianą łańcuszka pomiędzy wałkami, bo silnik dziwnie rzegocze po zagrzaniu...
- zlikwidowanie miejsca przecieku wody do bagażnika
Jak dla mnie, teraz pozostało już tylko upiększać. Technicznie prawie ideał, jak go kupiłem to chodził jak zwykły K-jetronic, bez żadnej elektroniki, porobiłem i teraz Motronic daje rade, no może poza lekkim falowaniem w fazie nagrzewania i na wolnych. Najważniejsze, że mając -15 w nocy, rano wsiadam i odpala od pierwszego
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 13:58 przez audi_sport, łącznie zmieniany 8 razy.
-
- Forum Audi 80
Kurcze teraz tak patrzę trochę za duże te zdjęcia i chyba trochę nieczytelne, jak myślicie zmniejszyć je? No wracając do tematu felgi na pewno będą alu dodatkowe zegary pewnie też- bardzo mi się podobają mój tata w swojej quattro takie ma, ja mam całą instalację, więc stawiam że kiedyś i moja takie miała. Co do miejsca zakupu, jestem z Tychów i kupiłem ją w Tychach i tu pewnie mocno się zdziwicie ... ona szła na pocięcie ... kupiłem ją za grosze ... a jak się dowiedziałem, że wyszło tylko 1410 szt. to już wogóle byłem w szoku ... szybko sprzedałem swoj dotychczasowy samochód i zacząłem inwestować w ślicznotke a jest tego warta
Mój tata też ma B3 quattro tyle, że z silnikiem AAD- namawiam go żeby wrzucił tutaj zdjęcia, myślę że niedługo się pojawią
Mój tata też ma B3 quattro tyle, że z silnikiem AAD- namawiam go żeby wrzucił tutaj zdjęcia, myślę że niedługo się pojawią
Hah pamiętam to auto :mrgreen:
Gratulacje zakupu Cos pięknego , szkoda ze bez kubłów
Miałem ja kupić , ale do roboty była głowica i coś tam jeszcze.... Jezeli to Ty naprawiałes to wielki szacun...... Jeżeli to jest ta ,naprawde ....to jestes mistrzem :mrgreen:
Wklej swoje fotki wnętrza w temacie na technicznych ....
I koniecznie pogadaj z Ziemiorem Też ma sporta z tym ze bordowego i bordowe wnetrze....
Wkońcu jest jakiś Zielony sport w klubie :mrgreen:
Gratulacje zakupu Cos pięknego , szkoda ze bez kubłów
Miałem ja kupić , ale do roboty była głowica i coś tam jeszcze.... Jezeli to Ty naprawiałes to wielki szacun...... Jeżeli to jest ta ,naprawde ....to jestes mistrzem :mrgreen:
Wklej swoje fotki wnętrza w temacie na technicznych ....
I koniecznie pogadaj z Ziemiorem Też ma sporta z tym ze bordowego i bordowe wnetrze....
Wkońcu jest jakiś Zielony sport w klubie :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
Już prostuję sprawę z kierownicą. U mnie w Audi była zamontowana jakaś "tjunerska mega wypasiona" kierownica którą na wstępie wymieniłem, a jako że miałem tą pod reką w garażu to tez zamontowałem. Oryginalnie była ona w B3 mojego taty z 1991 roku, jego wóz ma min. oryginalną roletę tylnej szyby, fotele welurowe jak w A90, spryskiwacze reflektorów, tempomat, lampki do czytania, elektryczny szyberdach, termometr zewnętrzny itp Airbag też miał tyle że wymieniliśmy kierownice na 3 ramienna Zresztą porobię fotki jego Audi i zrobię inny temat, sami zobaczycie. Stąd cała historia z moją kierownicą
Zapraszam na spot do nas https://audi80.pl/28-29-maj-tresna-y ... t55341.htm
Daleko nie masz , a jest paru takich u Nas co Zielone sporty wolą od esek :mrgreen:
Chętnie zobacze
Daleko nie masz , a jest paru takich u Nas co Zielone sporty wolą od esek :mrgreen:
Chętnie zobacze