[B3 1Z] Moja czarnulka, to już koniec :( / 66
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Geneza powstania PD'ków jest taka, że koncern VW chciał znowu pokazać swoją wyższość nad koncernem Fiata (napisalem znowu, bo pierwszy raz to powstanie TDI, Fiat zaliczył fall-start z Cromą 2.5 mTDI w 1989r, w 1990r powstała próbna seria 2.5 TDI w audi 100 C3 a rok później zadebiutował najbardziej znany chyba model VW - 1.9 TDI). Fiat wkurzony tym, że to model VW a nie jego okrzyknięto pierwszym DI, postanowił wszelkimi środkami zdystansować konkurenta i rozpoczął pracę nad nową generacją układów wtryskowych do diesla (przez co zresztą koncern Fiata o mało nie zbankrutował, gdyby nie pomoc ze strony Boscha) i tak powstał pierwszy CR w 1997 czyli znane wszystkim JTD od Fiata. Koncern VW chciał znowu być lepszy i w pocie czoła pracował nad PD, które po prostu okazały się gorsze od 3 letniego rozwiązania konkurencji. W niedługim czasie VW musiał przełknąć gorycz porażki (i wielo milionowe nakłady $$$, które się nie zwróciły) i tak dzisiaj cały świat jeździ na rozwiązaniu Fiatowskim :mrgreen:gornik pisze:trepek, co jak co, ale generacja PDków avf/awx to bardzo udane motory,
CR je wyparł ze względu na ekologię i kulturę pracy. Tak samo można obalić teorię
ze zwykłymi TDI, też przestali je produkować.
Dlatego napisałem, że PD jest ślepą uliczką ewolucji, bo ktoś chciał lepiej ale wyszło gorzej, niż ówczesne rozwiązania konkurencji, co dla jednego z pionerów wśród diesli nie mogło być do przyjęcia.
trepek, teoretycznie tak, ale w praktyce w 2001 roku, nie wiedzę w pojemności do 2.0 konkurenta dla avf/awx 1.9 tdi 130 ps, 6 biegów - robią po 600.000 km bez problemu, jtd to dla mnie tragedia... poza tym modyfikacje tego silnika dają duże pole popisu.
Nie ma co się rozciągać. Każdy idzie swoją drogą.
Nie ma co się rozciągać. Każdy idzie swoją drogą.
- trepek
- Forum Audi 80
Gdyby PD bylo dobre, to żadna firma inwestując dziesiątki milionów euro nie zamknęła by projektu po 3 latach
Jeśli moje tłumaczenia są niewystarczające, to co powiesz o dziesiątkach ekonomistów i inżynierów, którzy zamknęli ten projekt? Też się mylą?
PD ma wiele zalet ale w ogólnym rozrachunku jest gorsze od:
Co to 600 tys dla diesla? 1/3 TDI na tym forum ma tyle nahulane i jeździ dalej <ok>
Moje TDI ma 330 tys km i jest tak zdrowe, że postanowiłem go dać do lepszej karoserii, to są główne powody swapa
@icemerc
Też mi się AEL zawsze marzył ale niestety żadnego pod ręką nie mam <buu>
A co do tego, który silnik lepszy: 1Z czy AEL? Wielkanoc czy Boże Narodzenie? A czy to ważne? I tak 1Z i AEL spokojnie obracają licznik przejechanych kilometrów i zaczynają odliczanie na nowo <ok>
Jeśli moje tłumaczenia są niewystarczające, to co powiesz o dziesiątkach ekonomistów i inżynierów, którzy zamknęli ten projekt? Też się mylą?
PD ma wiele zalet ale w ogólnym rozrachunku jest gorsze od:
P.S.jtd to dla mnie tragedia...
Co to 600 tys dla diesla? 1/3 TDI na tym forum ma tyle nahulane i jeździ dalej <ok>
Moje TDI ma 330 tys km i jest tak zdrowe, że postanowiłem go dać do lepszej karoserii, to są główne powody swapa
@icemerc
Też mi się AEL zawsze marzył ale niestety żadnego pod ręką nie mam <buu>
A co do tego, który silnik lepszy: 1Z czy AEL? Wielkanoc czy Boże Narodzenie? A czy to ważne? I tak 1Z i AEL spokojnie obracają licznik przejechanych kilometrów i zaczynają odliczanie na nowo <ok>
- trepek
- Forum Audi 80
Co jak co ale Coupeta nie jest zwieśniaczona co duży plus. Ładne felgii, klapa tylna malowana (i delikatnie krzywo osadzona, o 1-2mm w prawo przesunięta) bo właściciel mówił, że czerwony kolor nieco wyblakł z powodu plastikowego elementu. Czy to prawda - niech się ktoś mądrzejszy wypowie.
P.S.
Każde Coupe miało z przodu wentylowane hamulce?
A to reszte zdjęć z nieobecnego już ogłoszenia:
P.S.
Każde Coupe miało z przodu wentylowane hamulce?
A to reszte zdjęć z nieobecnego już ogłoszenia:
trepek, no właśnie nie wygląda na oryginał ta tapicera, ale ogarnięcie zrobiona.
Na zdjęciach wygląda jakby dolne listwy nie sterczały - duży plus! Generalnie auto wygląda
na naprawdę zdrową i nie zamęczoną sztukę. Powodzenia i czekam na nowy temat.
Daj znać jak już będzie po sprawie z czarną to powiesimy kłódkę.
Na zdjęciach wygląda jakby dolne listwy nie sterczały - duży plus! Generalnie auto wygląda
na naprawdę zdrową i nie zamęczoną sztukę. Powodzenia i czekam na nowy temat.
Daj znać jak już będzie po sprawie z czarną to powiesimy kłódkę.