Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 TD] Rakieta

Prezentacja w/w od 1986 do 1991.
sokraal

[B3 1.6 TD] Rakieta

Post autor: sokraal » 07 lip 2015, 00:22

Oto i kolejne audi którego właściciel długo zastanawiał się nad postem, a w sumie dopiero kiedy myślał o sprzedaży zrobił jakieś zdjęcia.

Tak więc prezentuje wam swoje audi które posiadam już prawie rok.

Mając w kieszeni 1,5 klocka z lekkim zapasem nie można sobie na dużo pozwolić ale wsiadłem ze znajomym do jego audi które przez zdolności złotej rączki i wiedzę elektroniczną napsuło mi już swojego czasu sporo krwi.
Ruszyliśmy na poszukiwania, a że nie miałem specjalnych preferencji to oglądaliśmy auta od Vectry B (z której kruszyła się szpachla) po Poloneza (który chodził pięknie ale nie gnił tylko dach bo zarósł mchem).
Kompletnym przypadkiem trafiliśmy na to właśnie B3 i mimo że kończył się dopiero pierwszy dzień poszukiwań to postanowiłem że biorę i tyle. Pierwszy wóz to nie będę wybrzydzał.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na dzień dobry samochód kosztował dodatkowy tysiąc bo tyle "polski janusz" policzył za wymianę czy też umycie części przedniego zawieszenia i zrobienie rozrządu.
Samochód wymagał też wymiany skrzyni jak i drążka zmiany biegów razem z dźwignią ponieważ genialny pomysł exwłaściciela by zastąpić gałkę, ciężką bilą skończył się wypadaniem biegów. Tę operację przy pomocy znajomych wykonałem już sam.

Z czasem auto pokochałem i choć zamierzam docelowo i możliwie jak najszybciej przesiąść się do avanta to jest to moja Rakieta której nie zamieniłbym na żadnego golfa czy Tico.

Szczegóły egzemplarza:
Model:»Audi 80 B3 Sedan;
Silnik:»1.6 Turbo Diesel (choć jak dla mnie jest to TDI z ewidentnym intercoolerem);
Rocznik:»1988 modelowy 89.
Wersja podstawowa, bez klimy, elektryki, ect.
Szyberdach choć raczej lufcik bo tylko ta funkcja działa.

Ogólna lista co się w aucie przez rok zmieniło:
- rozrząd;
- zawieszenie przód (gumy, amortyzatory, końcówki drążków kierowniczych);
- wymiana układu wydechowego;
- skrzynia, wybierak, lewarek;
- fotele recaro (z mondeo :D);
- elektryczne przednie szyby;
- uporządkowanie instalacji elektrycznej;
- wymiana wiązki klapy;
- regeneracja alternatora, wymiana pasków;
- zawieszenie tył (sprężyny, amortyzatory);
- wymiana chłodnicy;
- wymiana oleju, płynu chłodniczego, płynu hamulcowego;
- wymiana linek hamulca ręcznego;
- wymiana klocków hamulcowych (przód i tył);
- wymiana sworzni przedniego zawieszenia;
- założenie stabilizatora przedniego zawieszenia;
- wymiana przewodów paliwowych;
- wymiana sprzęgła, łożyska wyciskowego;
- naprawa oświetlenia wnętrza.

Z życia wzięte:
Miesięczne prawo jazdy i samochód dzień po wymianie skrzyni pozwoliły mi zakończyć wakacje pod Łodzią.
Obrazek

Nie ominęła mnie też fabryczna wręcz usterka czyli uszkodzona, a raczej przecięta w całości wiązka klapy.
Obrazek

Nie szukałem ale przypadkiem się trafiły na szrocie w mondeo które miażdżyła audica i za okazjonalną cenę nie mogłem się oprzeć.
Obrazek

Niezliczoną ilość razy przeklinałem zużyty już z 5 lat temu akumulator ale po naładowaniu w domu zawsze odpalił.
Obrazek

Wciąż uczyłem się jeździć więc zdarzyło się nadziać na hak w dostawczaku ale przynajmniej zmusiło mnie to do wymiany elementów i tak pogiętych przez poprzedniego właściciela.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po paru wiosennych dniach postoju w okolicach lasu dosiadł się pasażer. Sory taki mamy klimat.
Obrazek

Ogólnie rzecz ujmując nigdy mnie poważnie nie zawiódł i wiele mi w początkach wspólnych przygód wybaczał. Miałem go sprzedać ale na razie zostaje ze mną, a już za dwa tygodnie zabiorę go na Woodstockowe pole.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adamekg
Forum Audi 80
Forum Audi 80

w sprawie foteli

Post autor: Adamekg » 07 lip 2015, 14:06

Witam
Z którego mondeo i jak dopasowałeś i włożyłeś fotele do Audi??

sokraal

Post autor: sokraal » 07 lip 2015, 14:40

Zebym ja to teraz pamietal ktora to byla wersja mondeo. W sumie roznicy nie ma bo wstawienie ich do audi kosztowalo dzien spawania szyn ze starych foteli :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B3.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl