Audi cabriolet 2.3 by piecyk edit 16.08
Audi cabriolet 2.3 by piecyk edit 16.08
Po 6 latach rozstania z marką... jest... marzenie z dzieciństwa... spełnioło się 24.04.2016 Kupiłem Audi 80 cabriolet, silnik 5 garów, bo wszystkie 3 moje poprzednie 80 też miały ich 5. Za dźwiękiem tego silnika się tęskni...
Ale do rzeczy...
stan na dzień zakupu:
- Rok produkcji. 1992
- Model. Audi 80 cabriolet
- Pojemność silnika: 2,3 NG bez gazu
- koła poobijane OZ 16 cali z oponami 205/55/16
- lakier zielona butelka metalic w połowie oryginał w połowie nie
- dach ręczny oryginalny z nową szybą, nie domyka się, i brudny jest tak że, istnieje już na nim życie...
- w środku czarna skóra, oryginał, kierownica trójramienna
- lampy soczewkowe
wnętrze wygląda jakby w nim się przegoniły dwa niedźwiedzie... samochód ogólnie w stanie średnim... tzw "wszędzie coś". Jednak kupiłem go aby w każdą sobotę mieć zajęcie
Zrobione:
- oryginalne alu 16 cali (tymczasowe bo na te na których go kupiłem nie umiem patrzeć)
- ramki na zegary
- umycie i powyrzucanie śmieci poprzedniego właściciela (masakra jakaś)
- wyregulowany dach i szyby
- żółte żarówki pozycyjne
- kupiony nowy tylny zderzak (stary rozwalony przez poprzedniego właścicela)
- gałka biegów, mieszek i mechanizm z cabrio z 2000 roku
- wszystkie przyciski szyb z cabrio z 2000 roku (świecą jaśniej na czerwono)
- radio Gamma z A4 (przypiłowane )
- nowa antena elektrycznie wysuwana
Plany:
- zbudować garaż....
- lakierowanie maski, klapy, zderzaków - zrobione
- polerka całego auta i nałożenie ceramiki - zrobione
- wyczyszczenie dachu i właściwe zabezpieczenie - zrobione
- wyczyszczenie i połatanie skóry - zrobione
- poniżej listw czarny lakier - zrobione
- zderzak przód S2 - zrobione
- w środku czerwone podświetlanie wszystkeigo - zrobione
- zmiana radia... niestety po przyszlifowaniu Gammy efekt wizualny mnie nie zadowala - zrobione
- pomarańczowe klosze kierunków - zrobione
- nowe głośniki - zrobione
- felgi 17 lub 18 cali, jednak jeszcze nie upatrzyłem takich które w 100% by mi się podobały - zrobione
Fotka z dnia zakupu, jutro auto jedzie do lakiernika, po odbiorze będzie mała sesja...
Fotka z 15.08 czyli trzy i pół miesiąca po zakupie...
Ale do rzeczy...
stan na dzień zakupu:
- Rok produkcji. 1992
- Model. Audi 80 cabriolet
- Pojemność silnika: 2,3 NG bez gazu
- koła poobijane OZ 16 cali z oponami 205/55/16
- lakier zielona butelka metalic w połowie oryginał w połowie nie
- dach ręczny oryginalny z nową szybą, nie domyka się, i brudny jest tak że, istnieje już na nim życie...
- w środku czarna skóra, oryginał, kierownica trójramienna
- lampy soczewkowe
wnętrze wygląda jakby w nim się przegoniły dwa niedźwiedzie... samochód ogólnie w stanie średnim... tzw "wszędzie coś". Jednak kupiłem go aby w każdą sobotę mieć zajęcie
Zrobione:
- oryginalne alu 16 cali (tymczasowe bo na te na których go kupiłem nie umiem patrzeć)
- ramki na zegary
- umycie i powyrzucanie śmieci poprzedniego właściciela (masakra jakaś)
- wyregulowany dach i szyby
- żółte żarówki pozycyjne
- kupiony nowy tylny zderzak (stary rozwalony przez poprzedniego właścicela)
- gałka biegów, mieszek i mechanizm z cabrio z 2000 roku
- wszystkie przyciski szyb z cabrio z 2000 roku (świecą jaśniej na czerwono)
- radio Gamma z A4 (przypiłowane )
- nowa antena elektrycznie wysuwana
Plany:
- zbudować garaż....
- lakierowanie maski, klapy, zderzaków - zrobione
- polerka całego auta i nałożenie ceramiki - zrobione
- wyczyszczenie dachu i właściwe zabezpieczenie - zrobione
- wyczyszczenie i połatanie skóry - zrobione
- poniżej listw czarny lakier - zrobione
- zderzak przód S2 - zrobione
- w środku czerwone podświetlanie wszystkeigo - zrobione
- zmiana radia... niestety po przyszlifowaniu Gammy efekt wizualny mnie nie zadowala - zrobione
- pomarańczowe klosze kierunków - zrobione
- nowe głośniki - zrobione
- felgi 17 lub 18 cali, jednak jeszcze nie upatrzyłem takich które w 100% by mi się podobały - zrobione
Fotka z dnia zakupu, jutro auto jedzie do lakiernika, po odbiorze będzie mała sesja...
Fotka z 15.08 czyli trzy i pół miesiąca po zakupie...
Ostatnio zmieniony 16 sie 2016, 14:10 przez Piecyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Lakierowanie in progres
Wczoraj odwiedziłem lakiernika, drobne ogniska korozji zlikwidowane, listwy w trakcie demontażu, dzisiaj będzie pasowany zderzak S2, nowy tylny zderzak (stary był uszkodzony)
W sumie prawie całe auto będzie miało nowy lakier. Lakierowane będzie oczywiście w komorze. Mam nadzieje, że efekt będzie elegancki, auto będzie lakierowane bez tzw " cytryny" na gładko następnie pełna polerka i nałożenie ceramiki.
[ Dodano: 2016-05-10, 08:25 ]
Po zdjęciu i otworzeniu lamp okazało się, że nie są w najlepszej kondycji, szybka decyzja, trochę googlowania i odbłyśniki pojechały do regeneracji. Główny odbłyśnik i odbłyśnik soczewki zostały na nowo metalizowane proszkowo, ramka została pomalowana na srebrny mat a soczewka wypolerowana. Efekt renowacji przerósł moje oczekiwania. Zostały do wypolerowanie klosze z zewnątrz oraz do zdobycia "dekle" na soczewkowe światła mijania.
Lampy zostały uzbrojone w nowe żarówki
- postój żółty
- mijania - do szoczewki OSRAM COOL BLUE HYPER (podobno ładne białe światło 5000K)
- drogowe - OSRAM ORIGINAL (zwykła biała aby nie było niebieskiego odbicia w lampie)
przed regeneracją
po regeneracji
W sumie prawie całe auto będzie miało nowy lakier. Lakierowane będzie oczywiście w komorze. Mam nadzieje, że efekt będzie elegancki, auto będzie lakierowane bez tzw " cytryny" na gładko następnie pełna polerka i nałożenie ceramiki.
[ Dodano: 2016-05-10, 08:25 ]
Po zdjęciu i otworzeniu lamp okazało się, że nie są w najlepszej kondycji, szybka decyzja, trochę googlowania i odbłyśniki pojechały do regeneracji. Główny odbłyśnik i odbłyśnik soczewki zostały na nowo metalizowane proszkowo, ramka została pomalowana na srebrny mat a soczewka wypolerowana. Efekt renowacji przerósł moje oczekiwania. Zostały do wypolerowanie klosze z zewnątrz oraz do zdobycia "dekle" na soczewkowe światła mijania.
Lampy zostały uzbrojone w nowe żarówki
- postój żółty
- mijania - do szoczewki OSRAM COOL BLUE HYPER (podobno ładne białe światło 5000K)
- drogowe - OSRAM ORIGINAL (zwykła biała aby nie było niebieskiego odbicia w lampie)
przed regeneracją
po regeneracji
CD....
Trochę czasu minęło, codziennie coś się działo
- lakierowanie maski, klapy, zderzaków, zmieniło się w
zakup nowej klapy, nowych zderzaków w tym przód S2 8-)
lakierowanie praktycznie całego auta w klarze w bazie wszystko prócz drzwi.
- wyczyszczony dach, jednak wymaga jeszcze kilku poprawek
- przednie fotele oraz kierownica polakierowane na nowo, uzupełnione ubytki.
- podklejone boczki drzwi
- poniżej listw czarny lakier
- w środku czerwone podświetlanie wszystkeigo
- zmiana radia... polutowanie porządnie wszystkiego i nowych kostek ISO, narazie jakiś keenwood z czerwonym podświetlaniem
w deske poszły JBLe w boczki JBL 16cm z wygłuszeniem, do bagażnika tuba JBL.
Gra sympatycznie, jak trzeba to jebnie basem, jak nie trzeba to gra przyjemnie dla ucha.
- pomarańczowe klosze kierunków
- wyprany dywan i wyczyszczony cały środek
- wymieniona została również chłodnica, czujnik wentylatora i oba przekaźniki 214.
- wymienione łożyska tylnych kół
- auto wymaga jeszcze polerki, a tym czekam na 3-4 tygodnie od lakierowania.
[ Dodano: 2016-08-01, 12:32 ]
Minęło trochę czasu... Audi zostało zarejestrowane, w aucie jest już windshott - jazda z nim jest cudowna ))
Auto trafiło też w ręce gościa który profesjonalnie zajmuje się polerką, zostało wyglinkowane, wieloetapowo wypolerowane i zabezpieczone powłoką ceramiczną.
Teraz zostaje kwestia felg... czy ktoś może mi coś podpowiedzieć, ronale bolero odpadają ze względu na małą dostępność... Osobiście myślę o Dare RS 17 cali 7,5J
- lakierowanie maski, klapy, zderzaków, zmieniło się w
zakup nowej klapy, nowych zderzaków w tym przód S2 8-)
lakierowanie praktycznie całego auta w klarze w bazie wszystko prócz drzwi.
- wyczyszczony dach, jednak wymaga jeszcze kilku poprawek
- przednie fotele oraz kierownica polakierowane na nowo, uzupełnione ubytki.
- podklejone boczki drzwi
- poniżej listw czarny lakier
- w środku czerwone podświetlanie wszystkeigo
- zmiana radia... polutowanie porządnie wszystkiego i nowych kostek ISO, narazie jakiś keenwood z czerwonym podświetlaniem
w deske poszły JBLe w boczki JBL 16cm z wygłuszeniem, do bagażnika tuba JBL.
Gra sympatycznie, jak trzeba to jebnie basem, jak nie trzeba to gra przyjemnie dla ucha.
- pomarańczowe klosze kierunków
- wyprany dywan i wyczyszczony cały środek
- wymieniona została również chłodnica, czujnik wentylatora i oba przekaźniki 214.
- wymienione łożyska tylnych kół
- auto wymaga jeszcze polerki, a tym czekam na 3-4 tygodnie od lakierowania.
[ Dodano: 2016-08-01, 12:32 ]
Minęło trochę czasu... Audi zostało zarejestrowane, w aucie jest już windshott - jazda z nim jest cudowna ))
Auto trafiło też w ręce gościa który profesjonalnie zajmuje się polerką, zostało wyglinkowane, wieloetapowo wypolerowane i zabezpieczone powłoką ceramiczną.
Teraz zostaje kwestia felg... czy ktoś może mi coś podpowiedzieć, ronale bolero odpadają ze względu na małą dostępność... Osobiście myślę o Dare RS 17 cali 7,5J
Kawał dobrej roboty, ładnie to wygląda.
Jak szukałem felg sam myślałem o DARE RS. Ciekawe koło, w rozsądnych pieniądzach. Jak będziesz kupował, bierz ze złotym środkiem - jak lans to juz konkretnie
PS. Juz widzę tych "znafcuf", jak będziesz kiedyś sprzedawał, "łe panie to było malowane, ja szukam bezwypadka..."
Jak szukałem felg sam myślałem o DARE RS. Ciekawe koło, w rozsądnych pieniądzach. Jak będziesz kupował, bierz ze złotym środkiem - jak lans to juz konkretnie
PS. Juz widzę tych "znafcuf", jak będziesz kiedyś sprzedawał, "łe panie to było malowane, ja szukam bezwypadka..."
Jasne, prowadzę dokładną tabelkę w Exelu gdzie zapisuje każdą złotówkę wydaną na auto.fly2sky pisze:Rzeczywiście rewelacja.
Czy możesz tak w przybliżeniu podliczyć ile złociszy Ci to wszystko wyszło?
Do wczoraj w samochód wsadziłem 9368zł
Dzisiaj kupiłem felgi i zawieszenie Eibach pro-kit... ale jeszcze nie zamontowane i nie wpisane do tabelki
[ Dodano: 2016-08-03, 12:22 ]
Dokładnie... bo ludzie szukają 25 letniego samochodu w stanie idealnym w oryginalnym lakierze w perfekcyjnym stanie i jeszcze w dobrej ceniebezdachu pisze:PS. Juz widzę tych "znafcuf", jak będziesz kiedyś sprzedawał, "łe panie to było malowane, ja szukam bezwypadka..."
Całe szczęście samochód zostaje ze mną i mam nadzieje, że nie będę zmuszony go sprzedawać.