Audio w b3
Jeśli chodzi o to co pisze kolega Doc to głośniki podłączone z samego radia można łatwo zniszczyć, a z tym wytłumieniem to się chyba nie rozumiemy:) To co jest w drzwiach to jest kawałek materiału w foli, a tu chodzi o zaklejenie otworów technicznych i wytłumienie boczków od środka. Kabelki to trzeba wymienić wszystkie i wyliczyć ich przekrój, a nie pisać, że to kupa roboty i szkoda zachodu . Ale to wszystko zależy od tego czy ma się pieniążki na audio i czy się chce mieć w miarę poprawnie zbudowany system czy zestaw do odsłuchu pogody. PS Tweeterki w Hertz'u są z jedwabiu i dostaje się bodajże trzy różne zestawy adapterków do montowania ich w podszybiu, czy na desce rozdzielczej.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Nie zgodze się z Tobą. To, że radio znacznie wcześniej zniekształci niż wzmacniacz nie oznacza, że je uszkodzi. Większym niszczycielem jest wilgoć i zmiany temperatur niż radio. Nie wiem skad czerpiesz taką wiedzę, ale chętnie zapoznam się z merytorycznymi przykładami.Szajba pisze:Jeśli chodzi o to co pisze kolega Doc to głośniki podłączone z samego radia można łatwo zniszczyć,
Jeśli ktoś zamontuje sobie 35 - 40 W głośniki mid-basowe, podłączy do nich wzacniacz, ustawi filtr przez przypadek >30hz i ukręci gałki, to zapewniam, że uszkodzi je szybciej
Tak, tu się nie rozumiemy jak widzę.Szajba pisze:a z tym wytłumieniem to się chyba nie rozumiemy:) To co jest w drzwiach to jest kawałek materiału w foli, a tu chodzi o zaklejenie otworów technicznych i wytłumienie boczków od środka. Kabelki to trzeba wymienić wszystkie i wyliczyć ich przekrój, a nie pisać, że to kupa roboty i szkoda zachodu . Ale to wszystko zależy od tego czy ma się pieniążki na audio i czy się chce mieć w miarę poprawnie zbudowany system
Pieniądze nie mają żadnego znaczenia. Powinieneś o tym wiedzieć jako audiofil, meloman, zapaleniec. Najwieksze znaczenie w budowaniu zestawu to wymagania wlasciciela, gust muzyczny, upodobania, sposób słuchania i oczekiwania. Nie możesz za nikogo decydować, zę to jest ładne a to juz jest be.
Wybacz, ale jesli piszesz o wyliczeniach grubości przewodów, to zakrawasz o audiofilskie podejścia do sprawy, a to nie miejsca na takie dyskusje. Przwód głośnikowy wiadomym jest, ze musi być stosunkowo gruby, ale żeby go wyliczać to tylko Twoje widać ucho może zauważyć. Gdzieś miałem adres parodii strony gdzie dwóch jegomości opisuje róznice dźwięku zestawu kolumn podłączonych milimetr grubszym przewodem podczas gdy srednica obu miała 8mm na 5 metrach Nie popadaj w takie skrajności plz
Tak, rozumiemy się doskonale. Wystarczy jak zerkniesz mój temat dawno temu napisany w tym dziale właśnie o tym wraz z fotkami. Warto szukać po hurtowniach budowlanych arkuszy aluminowych z elastyczną masą. Znacznie lepsze niż bitum i mega tansze niż dynamat.Szajba pisze:a z tym wytłumieniem to się chyba nie rozumiemy:) To co jest w drzwiach to jest kawałek materiału w foli, a tu chodzi o zaklejenie otworów technicznych i wytłumienie boczków od środka.
Poza zamykaniem otworów bardzo dobrze, że jest takie jakie jest wygłuszenie w audi - to miałem na mysli. Wiele aut nie ma materiału dwiekochłonnego miedzy drzwiami a panelem, a tu się przydaje to i daje świetny efekt.
No jeśli chodzi o pieniążki to jest rzecz najważniejsza jeśli chodzi o car audio, bo trzeba się dokładnie określić ile można wydać i pod to budować audio. Ja podszedłem do tematu poważniej i zainwestowałem sporo, żeby mieć satysfakcję. Kolega rozważa kupno takiego samego zestawu jaki ja mam zamontowany, więc daję mu tylko rady co, jak będzie grało. I w tym przypadku mogę akurat powiedzieć co jest dobre, a co jest bee. Proszę kolegę administratora o nie zakrzykiwanie, ponieważ mam same najlepsze intencje.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Ależ ja nie zakrzykuję i nie wątpie, że masz same dobre intecje , każdy z nas je docenia. Staram się tylko abyśmy nie wprowadzali nikogo w błąd, aby nie miała miejsca sytuacja, iż będzie się ktoś bał podłączyć głośniki pod radio ponieważ ulegną uszkodzeniu. Mimo krótkiej polemiki i dialogu zapewne przydało się to AUDI_A6. Konczmy wiec i czekajmy na zakupy i opowieści AUDI_A6.Szajba pisze:Proszę kolegę administratora o nie zakrzykiwanie, ponieważ mam same najlepsze intencje.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Moja sugestia - drzwi.
Na półce kolejne rozmycie i granie centralnie w głowę pasazerom.
Zwłaszcza, że planujesz podłączenie skrzyni.
Jeśli dwa głośniki podłączamy w drzwiach czyli grają na siebie, a kolejne dwa grają do góry to znowu rozmywamy scenę i dajemy efekt podobny do działania w przeciwfazie.
Wystarczy włączac przód - tył i słuchać jak ginie bas w przednich głosnikach przy takim rozmieszczeniu.
Oczywiście głosniki w połce będa głośniejsze i dadzą trochę więcej dolnego pasma.
Na półce kolejne rozmycie i granie centralnie w głowę pasazerom.
Zwłaszcza, że planujesz podłączenie skrzyni.
Jeśli dwa głośniki podłączamy w drzwiach czyli grają na siebie, a kolejne dwa grają do góry to znowu rozmywamy scenę i dajemy efekt podobny do działania w przeciwfazie.
Wystarczy włączac przód - tył i słuchać jak ginie bas w przednich głosnikach przy takim rozmieszczeniu.
Oczywiście głosniki w połce będa głośniejsze i dadzą trochę więcej dolnego pasma.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Tutaj Ci obrazu powiem że nie chce zrobić tego szybko i lipy chcę to powoli składać i robić konkretnie jak będe musiał rozbierać cały samochód by puścić kable to puszczę bo nie raz się coś rozbiera więc z tym nie ma problemu..Szajba pisze:czy się chce mieć w miarę poprawnie zbudowany system czy zestaw do odsłuchu pogody
..nie wiem czy jest sens inwestowania 250zł w te kieszenie... jeszcze przemyśle sprawę..
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
AUDI_A6, nie rozumiesz.
Lepsze głośniki to nie wszystko. Kawałek MDFu jest po to, aby odizolować głośnik od boczka po to, aby nie grał on wraz z boczkiem.
Zrób taki test:
Weź kawał deski powiedzmy 30x30 cm. Zrob w tym otwór na głośnik. Podłącz głośnik do jakiegos wmacniacza, wlacz muzykę. Weź pudło po jakimś sprzecie rtv/agd typu po telewizorze. Wmontuj w to pudło głośnik i odsłuchaj. Nastepnie włoż głosnik w tą deskę ktorą wczesniej przygotowałeś i przyłoz ją wraz z głosnikiem do otworu tego pudła. Zobacz roznice.
Jeśli nie chcesz wydawać kasy to spróbuj sobie samemu wyrezać. To tylko moja drobna sugestia. Zrobisz jak uwazasz. Centralnie w drzwiach tez grac będą
Lepsze głośniki to nie wszystko. Kawałek MDFu jest po to, aby odizolować głośnik od boczka po to, aby nie grał on wraz z boczkiem.
Zrób taki test:
Weź kawał deski powiedzmy 30x30 cm. Zrob w tym otwór na głośnik. Podłącz głośnik do jakiegos wmacniacza, wlacz muzykę. Weź pudło po jakimś sprzecie rtv/agd typu po telewizorze. Wmontuj w to pudło głośnik i odsłuchaj. Nastepnie włoż głosnik w tą deskę ktorą wczesniej przygotowałeś i przyłoz ją wraz z głosnikiem do otworu tego pudła. Zobacz roznice.
Jeśli nie chcesz wydawać kasy to spróbuj sobie samemu wyrezać. To tylko moja drobna sugestia. Zrobisz jak uwazasz. Centralnie w drzwiach tez grac będą
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Dobry.AUDI_A6 pisze:dobry taki motyw?
Przy czym wracając do paneli. Ja na Twoim miejscu sam bym rezał je. Chyba, ze dogadasz się z taschki.pl na mniejszą kwotę. Ja dostałem od nich w ramach barteru starego jeszcze zanim PKA80 powstało. Nie dałbym tyle kasy za tylnie panele bo są mega proste do zrobienia. Przednie owszem - warto, ale nie tylnie.
Pozdrawiam i nie zapomnij zrobic foto story jak bedziesz rezał i montował.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Jestem mało zręczny i nie wiem czy zdołam jakoś estetycznie je wykonać.. zapytam ich by nie dostałbym jakiegoś rabatu przy zakupie przodu i tyłu... może coś bym yrwał bo tylne są rzeczywiście za drogie Przeszukam trochę internet może coś znajdę o rezaniu takich paneli, zresztą gdzieś to już widziałem..