Audio w b3
Audio w b3
Myslałem ze projekt chyli sie ku końcowi jednak po kilku odsłuchach doszedlem do wniosku ze to padaka ....... i boschmann to faktycznie smieć
Cele
System grający czysto, klarownie z jasnymi delikatnie dominujacymi wysokimi tonami,
Montaż glosników przód miejsca fabryczne tył pólka
Radio fabryczne narazie Gamma z A6 docelowo jakies z CD fabryczne z audi, tylni zestaw może byc wsyterowany przez wzmacniacz
Subwoofer mała buda twardy konturowy basik
System
Po odsłuchach narazie skirowałem sie ku seri JBL
przód
jbl_gto_428
półka
jbl_gto_6528
sub
HS 250 25 lclosed
jak moge prosic o jakieś uwagi dotyczące w/w sprzędu lu sugestie wasze, rezanie tashek odpada
Cele
System grający czysto, klarownie z jasnymi delikatnie dominujacymi wysokimi tonami,
Montaż glosników przód miejsca fabryczne tył pólka
Radio fabryczne narazie Gamma z A6 docelowo jakies z CD fabryczne z audi, tylni zestaw może byc wsyterowany przez wzmacniacz
Subwoofer mała buda twardy konturowy basik
System
Po odsłuchach narazie skirowałem sie ku seri JBL
przód
jbl_gto_428
półka
jbl_gto_6528
sub
HS 250 25 lclosed
jak moge prosic o jakieś uwagi dotyczące w/w sprzędu lu sugestie wasze, rezanie tashek odpada
Ostatnio zmieniony 09 sty 2012, 23:22 przez LUKASZdiy, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie powiem szczerze że bez sensu namawiacie wszystkich na te taschki to jest koszt , zbędny jak dla mnie opór na max złe wygląda. Audi w niektórych wersjach robiła wersje z nagłośnieniem z tyłu...do czego zmierzam...Ja mam u siebie dobre głośniki JBL koszt ok 130zł na przód w półce 10 że mi wzmacniacz w radiu nie wyrabia przy nich i dają bardzo ładne wysokie tony i trochę średnich. na wzmacniaczu 16 + tweetery pod wzmacniacz (niewygłuszone drzwi narazie) i Sub w kole zapasowym (w feldze z oponką) AVANT z wygłuszająca pokrywą taki mały aktywny Helixa, powiem szczerze ze nie jestem specem ale jak dla mnie to gra super (#@%$!*) Każdy kto wejdzie sie zachwyca. Oklepane rozwiazania nie zawsze są dobre
Weźcie po uwagę że robiąc tak macie tylko wysokie tony i srednie z przodu i a nie z 4 stron - 2 a 4 co lepsze, i nie gadajcie mi ze scene mam z tyłu bo to sie ustawia
Służę radą
Wyhamuj kolego z barwnością wypowiedzi.
Weźcie po uwagę że robiąc tak macie tylko wysokie tony i srednie z przodu i a nie z 4 stron - 2 a 4 co lepsze, i nie gadajcie mi ze scene mam z tyłu bo to sie ustawia
Służę radą
Wyhamuj kolego z barwnością wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2010, 15:03 przez peryt, łącznie zmieniany 1 raz.
może i oklepane ale panele są jak najbardziej rozsądne zamiast pakować kasę w małe głośniki które jak dla mnie są lipą wole zrobić panele a jak nie mam zaplecza to kupić dla mnie seryjne nagłośnienie (10siatki z przodu i 13nastki z tyłu w półce ) daje rade ale przyjemności w słuchaniu tu nie ma bo to ma nie (napie**) tylko grac w miarę czysto i ładnie i ja również jak kolega Bastek jestem zadowolony a i jeśli mogę spytać dlaczego panele odpadają?
Jakiś czas temu również zastanawiałem się jak zrobić "audio". Skończyło się na radiu Pionier 2000MP 4x50W + ori przód głośniki + jajka blaupunkt 693 Mk II w półce. Powiem tak, jak na zwykłe słuchanie muzyki to wystarczy. Jakiś mały bas jest no i dla mojego amatorskiego ucha spoko ale jeśli teraz miałbym robić audi to:
1) Kupiłbym radio z wyjściem na "chinche"
2) na przód założyłbym 18 cm w drzwi albo chociaż 16cm
3) do bagażnika skrzynia basowa + jakiś mały wzmacniacz.
1) Kupiłbym radio z wyjściem na "chinche"
2) na przód założyłbym 18 cm w drzwi albo chociaż 16cm
3) do bagażnika skrzynia basowa + jakiś mały wzmacniacz.
Ale Łukasz słuchaj bo jest tak jak, że skoro nie chcesz się pchać w koszty i zbędną robotę to trzeba zrobić coś porządnie. Widzę wymagania opisałeś fachowo, więc i zapewne zapoznawałeś się z jakimś info na ten temat i zapewne czytałeś, że jajka z tyłu i sub to niskie loty stanów średnich.
Uwierz, że koledzy z tymi taszkami nie przesadzają, bo z własnych odczuć mam tak:
przód głośniki 10cm jakiś "super wypasiony" shit za 70 zika z allegro, z tyłu skrzynka aktywna BS, głośniki w tylnych drzwiach też są, ale odpięte bo to naprawdę psuje odsłuch (nie liczy się ilość a jakość), a podłączyć i wyciszyć na 1/2 czy 1/4 nawet - nie widzę sensu. Pamiętaj że sub czy skrzynka nie da takiego pierdyknięcia sama z siebie, ot poruszy garażem, rejestracją, lusterkami, potrzeba tonów średnich które wyeksponują to kopnięcie. Jak moje 10-tki się wyrobią z nutą i ładnie wyskoczą tony średnie, które uzupełni skrzynka - dostaje kopa w twarz, w plecy i oczywiście w uszy. Jak się zacharczą to jadę jak wsioch co mu tylko rejestracja drży.
Poza tym nawet jakbyś się uparł w drzwi tylne kupić coś naprawdę dobrego to ceny zestawów odseparowanych Cię zaskoczą, zresztą głośniki mid grają w kanapę więc i powinny lecieć taszki także żeby ten dźwięk gdzieś trafił a nie trzepał gąbkę w siedzeniach.
Więc wybór taschiki + dobry zestaw odseparowany na przód (16cm), do tego skrzynka i uśmiechasz się dookoła głowy. Wychodze z założenia jakiego pisałem: musi być kopnięcie z tonów średnich które poprą tony niskie a wysokie będą wygładzały brzmienie.
Co do cen taschek - > Kolega Oofol działa takie na zamówienia w wolnym czasie, ponoć dla klubu taniej <ok>
Więc przemyśl czy lepiej będzie poprawiać po sobie w audio bo czegoś będzie mało, albo czy zrobić to tylko raz i cieszyć się tym
Uwierz, że koledzy z tymi taszkami nie przesadzają, bo z własnych odczuć mam tak:
przód głośniki 10cm jakiś "super wypasiony" shit za 70 zika z allegro, z tyłu skrzynka aktywna BS, głośniki w tylnych drzwiach też są, ale odpięte bo to naprawdę psuje odsłuch (nie liczy się ilość a jakość), a podłączyć i wyciszyć na 1/2 czy 1/4 nawet - nie widzę sensu. Pamiętaj że sub czy skrzynka nie da takiego pierdyknięcia sama z siebie, ot poruszy garażem, rejestracją, lusterkami, potrzeba tonów średnich które wyeksponują to kopnięcie. Jak moje 10-tki się wyrobią z nutą i ładnie wyskoczą tony średnie, które uzupełni skrzynka - dostaje kopa w twarz, w plecy i oczywiście w uszy. Jak się zacharczą to jadę jak wsioch co mu tylko rejestracja drży.
Poza tym nawet jakbyś się uparł w drzwi tylne kupić coś naprawdę dobrego to ceny zestawów odseparowanych Cię zaskoczą, zresztą głośniki mid grają w kanapę więc i powinny lecieć taszki także żeby ten dźwięk gdzieś trafił a nie trzepał gąbkę w siedzeniach.
Więc wybór taschiki + dobry zestaw odseparowany na przód (16cm), do tego skrzynka i uśmiechasz się dookoła głowy. Wychodze z założenia jakiego pisałem: musi być kopnięcie z tonów średnich które poprą tony niskie a wysokie będą wygładzały brzmienie.
Co do cen taschek - > Kolega Oofol działa takie na zamówienia w wolnym czasie, ponoć dla klubu taniej <ok>
Więc przemyśl czy lepiej będzie poprawiać po sobie w audio bo czegoś będzie mało, albo czy zrobić to tylko raz i cieszyć się tym
Po co się użerać skoro kolega jest mądrzejszy i wie lepiej to po co się pocić i mu doradzać :!: :?:LUKASZdiy pisze:Dlaczego wy za wszelka cene chcecie mnie przekonać do taszek, ich nie założe, niebede sciagał tapicerki ciagnał przewodów w drzwi to jest ostateczna decyzja
Możecie polecic jakies sprawdzone konstrukcje w pólke cena do ok 500 zł za komplecik!!!
Wejdź na elektrod to może tam Ci pomogą bo tu jak i na innych forach jest nieśmiertelny zestaw;
1.165mm dwudrożny odseparowany zestaw na przód,
2.wzmak,
3.skrzynia,
Czy chcesz czy nie takie są unijne standardy :mrgreen:
Napisze raz jeszcze kasa za taszki nie jest problemem!!!!!!
zreszta z matami laminatem i mdfem jestem zapanbrat wiec wykonanie czegoś we właszym zakresie nie stanowi zadnego problemu.
Ja poprostu nie chce rezac drzwi i to jest główny powód
Dziekuje wszytkim za podjęcie tematu poszukam na innych forach opini o jakichś lepszych głośnikach 100mm
Cel jest taki by grało to jakoś niesypało piachem w uszy uważam ze głosnik w desce zapewni zakres przenoszenai od jakichs 80 hz w góre a subwoofer jakos to uzupełni, ale dzikuje wszytkim za pomoc pozdrawiam Łukasz
zreszta z matami laminatem i mdfem jestem zapanbrat wiec wykonanie czegoś we właszym zakresie nie stanowi zadnego problemu.
Ja poprostu nie chce rezac drzwi i to jest główny powód
Dziekuje wszytkim za podjęcie tematu poszukam na innych forach opini o jakichś lepszych głośnikach 100mm
Cel jest taki by grało to jakoś niesypało piachem w uszy uważam ze głosnik w desce zapewni zakres przenoszenai od jakichs 80 hz w góre a subwoofer jakos to uzupełni, ale dzikuje wszytkim za pomoc pozdrawiam Łukasz
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A w maluchu coś takiego dobrze gra?jeśli niechcesz rezac drzwi to licz sie z tym ze audi to nie maluch i jak zamontujesz głośniki na pułke to będzie to źle grało bo wszystko pochłonie bagarznik i tył samochodu
Panowie...
Rozumiem, że jesteście różnymi ludźmi, macie różne osobowości, preferencje i potrzeby.
Ale nie podważajcie podstaw sztuki!
Jeśli ktoś chce mieć porządny sprzęt i na dodatek chce żeby ten grał na miarę swoich możliwości trzeba niestety coś ku temu zrobić.
W przyklejonych są FAQi - od których powinno się zacząć zabawę - to na prawdę niezbędne podstawy przedstawione w bardzo przystępny, nie książkowy sposób.
Jeśli chcemy aby jakość stała na przedzie to nie obejdzie się bez odpowiedniego rozłożenia komponentów.
I tutaj kolego peryt nie stawaj okoniem że tak jak Ty masz jest najlepiej bo tak nie jest. Przednia scena to podstawa.
Jeśli mamy zainstalowany dobry sprzęt, dobrze do siebie dobrany to siedząc na przednim(nich) fotelu mamy dostępne naszym uszom pełne pasmo - tj. wysokie, średnie i niskie tony i na prawdę nie gra tu roli fakt, iż bas jest zamknięty w bagażniku.
Łukasz co do Twojego wyboru w tej klasie cenowej jest ok.
Polecił bym ci zabudowę zestawu 2+1 w drzwi, zamiast taszek można zrobić małe panele oparte na dystansach pod same głośniki (jest opis na forum).
Jeśli chcesz mieć taki dźwięk jak go przedstawiłeś niestety nie uzyskasz go ze sprzętu jaki zaproponowałeś.