Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b3

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
godzio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w b3

Post autor: godzio » 14 paź 2007, 22:16

Postanowilem zrobic zabudowe w bagazniku. Nie chodzi mi o jakies neony i zabudowe calosci. Chce wstawic glosnik 30 lub 36 cm, albo 2x 20, 2x25. ALe tak zeby pozostalo troche miejsca na bagaznik. Prosze o jakies sugestje, zdjęcia. Narazie mam tube jbl gt3000 I nie jest źle... ale denerwuje mnie ten kształt bagaznika...
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 18:55 przez godzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 14 paź 2007, 22:18

Ja nie widzę sensownego rozwiązania bo tam podłoga jest dość dziwna. Jedyna dobra opcja skrzynia zamknięta z głosnikiem 25cm o małej objętości. Mało zajmie miejsca i będzie dobry dźwięk.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 15 paź 2007, 00:37

AUDI_A6 pisze:Jedyna dobra opcja skrzynia zamknięta z głosnikiem 25cm o małej objętości. Mało zajmie miejsca i będzie dobry dźwięk.
A6 dobrze gada.
Zabudowa cieszy oko i można przyszpanować, ale dźwiek zdecydowanie nie będzie lepszy niż z dobrej skrzynki. Sugeruję Ci zrobić sobie skrzynkę, ile litrów patrz przyklejony, napisany przeze mnie temat odnośnie wyliczania pojemności.

Poza tym dobra zabudowa wymaga czasu, pracy i kasy. Musi to być również skrzynia idealnie wymierzona o kształtach i profilach wnętrza bagażnika. Głośnik powinno otaczać z każdej strony drewno - mdf. Zabudowa z pozostawieniem boku bagażnika lub oparć siedzeń czy też blachy bez drewna zapewni Ci gorszy dźwiek niż ze skrzyni.

Najprostsza zabudowa, to dokładnie wymierzona trójkątna skrzynia ustawiona z prawej lub lewej strony kufra i przyklejona na rzepy od spodu i pleców. To najprostsza opcja zabudowy ze skrzynki wkomponowanej w kufer.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 15 paź 2007, 22:02

Ja właśnie zaczynam zabudowę - zrobię małe fotostory co i jak. Póki co powiem jak to widzę:
więc tak - koła zapasowego nie będzie a cała podłoga będzie podniesiona do wysokości progu klapy. Po prawej i po lewej będą schowki na zawiasach. Jak będzie wyglądało to pokaże za jakiś czas. A co do jakości dźwięku to też mam wątpliwości czy uda mi się uzyskać dźwięk taki jak mam w trapezie - ale będę kombinował... Skrzynkę robię na początku!

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 15 paź 2007, 22:56

Oofol pisze:koła zapasowego nie będzie a cała podłoga będzie podniesiona do wysokości progu klapy
Bedzie to grało zapewne, ale pamiętaj, że nie tylko pojemność się liczy. Ważna jest też konstrukcja. W tym przypadku masz sporą pojemność, ale bardzo lichą głębokość, a to nie jest wskazane. To tak jak byś miał głośnik wmontowany w boczną ścianę tuby subwoofera. Wyobrażasz sobie jakby to grało zapewne.

Życzę powodzenia i czekamy na fotki. Nie zapomnij przynajmniej porządnie wyłożyć całości blachy kufra watą mineralną ( grubo )

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 16 paź 2007, 20:31

Doc, źle mnie zrozumiałeś - oczywiście głośnik będzie wmontowany w szczelną skrzynię - bagażnik (jego dolna część) nie będzie broń Boże jego komorą! Litraż będzie odpowiednio dobrany notabene tylko nie wiem właśnie tak jak już pisałem powyżej czy kształt skrzyni negatywnie nie wpłynie na dźwięk... Ale jak coś to będę po prostu kombinował z kształtami... Wczoraj złapała mnie grypa także na razie jestem uziemiony w łóżku i budowa się przesówa...

mike666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mike666 » 22 sty 2008, 00:34

witam
czekamy na fotostory
zapowiada sie ciekawie
zobaczymy co z tego wyjdzie
ja juz tez kompletuje akcesoria do zabudowy:)
sprzet grajacy juz jest (subwoofer pionka napedzanym blaupunktem z mojego rozbitego golfa3)
jeszcze troche plyt mdf materialu obiciowego oczywiscie dopingu w postaci bro i jazda :)
jak cos sie ruszy umieszcze jakies fotencje
pozdr

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 22 sty 2008, 13:21

witam,
moja zabudowa dzisiaj powinna być już skończona. Wieczorem postaram się umieścić fotostory na picasa'ie i podeślę linka.

Kilka szczegółów:
- skrzynia z płyty 18mm o pojemności 31l w kształcie trapezu (różnica szerokości podstaw 5cm) gra wbrew powątpiewaniom Doc'a bardzo ładnie i soczyście - obecni na spocie w Karpaczu będą mogli posłuchać
- konstrukcja bagażnika płyty 18mm
- pokrycie konstrukcji sklejka 5mm
warstwa obiciowa filc wykończeniowy przyklejany w kolorze ciemnego melanżu
- głośnik z mojej skrzyni czyli Hollywood X1240 D4 przykręcony na imbusy
- wzmacniacz Ultimate Sound TA 1460 a w tym tygodniu jego miejsce zajmie Axton C408
- do zabudowy użyłem kilkadziesiąt wkrętów i starego poczciwego wikolu

Co do pojemności bagażnika powiem że taka konstrukcja jest dla mnie o niebo lepsza niż skrzynia którą przedtem woziłem i nie mogłem praktycznie nic załadować... Teraz bagażnik przypomina B4 z tą różnicą że jest o jakąś 1/3 krótszy o d tamtego ale za to o wiele praktyczniejszy!

Opis i link do galerii zamieściłem w dziale "Warsztat czyli zrób to sam"
Zapraszam do obejrzenia!

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl