Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4 avant

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Audio w b4 avant

Post autor: misiekdzwon » 14 mar 2008, 00:08

Witam. Od dłuższego czasu gromadzę sprzęt nagłaśniający do mojej B4. Może napisze co mam, bo następnie określę nad czym się zastanawiam. Tak więc:

* Radioodtwarzacz Pioneer DVH-P 3900 MP (miałem 5900 MP ale niebieski kolor podświetlenia był porażką w Audi)
* Wzmacniacz JBL GTO 755.6
* Zestaw na przód Infinity REF 6520cs
* Subwoofer JBL GTO 1260BR

Kable sygnałowe są Sinuslive- myślę że nie będzie problemu z sygnałem
Kabel zasilający 20 mm2- sądzę że odpowiedni przekrój
Kondensator 1F- na pewno wspomoże wzmacniacz
Kable do głośników kierunkowe z serii DaVinci- gościu w sklepie powiedział że lepszych nie ma
Oczywistą sprawą że drzwi będą wygłuszone, bo maty już mam
A i czekam na te tragicznie drogie taschki- ale cóż jak mus to mus

Tak więc widzicie jak to jest w tym momencie. Pewnie się zastanawiacie dlaczego nie wymieniłem zestawu na tylne drzwi. No właśnie jest z tym problem, bo nie wiem jakie głośniki będą tam najodpowiedniejsze.
Zastanawiam się nad takimi samymi jak z przodu, ale tak sobie myślę gdzie ja upcham te gwizdki które są w zestawie. Może lepiej kupić jakieś INFINITY współosiowe np. INFINITY REF 6522i
Tu jest właśnie mój problem. Jutro zaczynam kłaść kable i wykładać maty. I tak muszę czekać na panele to sobie kilka dni mogę poczekać z wyborem głośników na tył. Ale jeżeli ktoś byłby w stanie to proszę o podpowiedzenie co mam w takiej sytuacji wybrać.
Chcę aby ludzie z tyłu mieli przyjemny dźwięk i abym nic nie popsuł sobie z przednią sceną. Powoli wchodzę w zagadnienia CAR AUDI/O, tak więc wszystkiego nie wiem i muszę sie poradzić kogoś bardziej doświadczonego.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 00:15 przez misiekdzwon, łącznie zmieniany 1 raz.

DarekBAMB
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DarekBAMB » 14 mar 2008, 08:45

witam, mozesz zrobic z tylu w drzwi taki sam zestaw co chcesz w przednie drzwi i bedzie dobrze, bedziesz mial caly komplet car audio JBL, car audio z wyzszej połki bedzie,...takze mozesz zrobic taki zestaw co w przednich drzwiach masz a gwizdki z tylu co są w zestawie mozesz zrobic pod klameczką tak są oryginalnie robione w niektorych B4(ja tak mam wlasnie)...tak mi sie wydaje, oczywiscie lepiej jakby sie wypowiedzial Doc czy Audi_A6..ale pewnie powiedzą to samo...

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekdzwon » 14 mar 2008, 14:52

Hmmm. Niby racja, ale z tego co wiem to najlepiej aby gwizdki były nakierowane na słuchacza. Tak mi się wydaje. Też mam te oryginalne gwizdki w tapicerce. Można spróbować zastąpić je tymi z zestawu INFINITY.
Czyli jeszcze poczekam na opinię doświadczonych kolegów.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 14 mar 2008, 15:51

Zachodzi jedno pytanie czy warto sobie zaprzątać głowę głośnikami z tyłu? Tak często wozisz pasażerów?
Zamiast ładować kasę w tył kupił bym odseparowany zestaw jakiś konkretny na przód i wygłuszył dobrze drzwi,a le skoro się upierasz przy tyle to ile masz na nie kasy?

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekdzwon » 14 mar 2008, 16:26

Ale na przód już mam zestaw, który stoi na półce. Tak więc został mi tylko tył do zrobienia. A pasażerów worze cały czas. No prawie cały czas, są pojedyncze sytuacje kiedy jeżdżę we dwie osoby :) A tak zawsze pasażerowie są.
Tzn. funduszu na tył nie mam określonego. Jeżeli trzeba to dam te 400 zł na Infinity, a jak nie trzeba to dam mniej, ale głośniki z tyłu muszą być.
Na wygłuszenie przodu przeznaczyłem 200 zł. Maty mam, dlatego nie ma mowy o jakimś tworzeniu na odwal mojego AUDIO.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 14 mar 2008, 16:36

misiekdzwon, z tyłu w B4 - o czym pisałem niejednokrotnie tu na forum - nie można zamontowac współosiowych głośników, ponieważ tweeter będzie Ci grał w kanapę. Zupełnie go nie będziesz słyszał Ty, ani pasażer.

Jeśli masz z tyły ORI głośniki 13 cm, zostaw je najlepiej jeśli są sprawne i nie kombinuj, nie ma sensu.
Jeśli z tyłu nie masz głośników, wstaw 16.5 cm tanie wooferki. Naprawdę tanie, nie żadne mega firmowe. Jakieś za 40, 50 zł.
http://allegro.pl/item317654900_phonoca ... robex.html
(swoją drogą nie wiem kto wymyślił taki kolor głośników, koszmar :-( )
Z najdroższych jakie zamontowałbym tam to http://allegro.pl/item326233956_glosnik ... ofer_.html

Do tego dołóż koniecznie gdzieś w okolicy klamki tweetery jakieś z kołnierzem, aby łatwo i schludnie je zainstalować.

Uwierz, nie ma najmniejszego sensu w Audi B4 z tyłu pakować kasy. Akustyka tylnych drzwi + siedzenie w które grają głośniki to istne nieporozumienie. Pasażerom wystarczy średnich tonów dzięki temu co piszę, a subwoofer ich tam po nerkach chwilami już odpowiednio połachocze.

Zadbaj do dobry przód, a tu z taschkami da się wiele zdziałać i naprawdę ładnie może to zagrać. Niejeden się dziwił u mnie w B4.

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekdzwon » 14 mar 2008, 19:22

Kłócił na pewno się nie będę, bo nie mam powodów. Jeżeli mam zamontować PHONOCARy to ok, tak zrobię.
Jeżeli kupię same woofery to mogę dołożyć do nich gwizdki, które mi zostały z poprzedniej instalacji audio? Są to gwizdki Lanzar DCT ? Ostatnio grały na samym radiu, ale teraz myślę że podłączył bym je po przez zwrotnicę ido zwrotnicy podłączę woofery i gwizdałki. Może tak być?

I ciągle piszecie żebym zainwestował w dobry przód, tyle że ja mam już ten przód :roll:
Czy te głośniki są złe. Może mam je zmienić na jakieś inne?

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 14 mar 2008, 20:55

Głośniki na przód co kupiłeś są dobre , ale nie za te pieniądze. Zamiast wkładać na tył było do zbierać i kupić konkretny przód i zasilić to konkretnym wzmacniaczem, ale teraz to po ptokach.
Za przody dałeś ponad 400zł dokładasz drugie 400zł i masz taki zestaw że miękko łyka choćby dwa takie zestawy Infinity na przód i tył, oczywiście biorąc pod uwagę że stawiasz na jakość a nie szpan pod remizą głośną furą.

Napisałeś :
misiekdzwon pisze:abym nic nie popsuł sobie z przednią sceną.
więc sam sobie odpowiedz.

Na tył wpakował bym teraz na Twoim miejscu jakiś tani zestaw typu Hertz DSK lub Helix 62.1 i będzie ok. Nie ładuj dużo kasy w tył. Taka moja rada.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 14 mar 2008, 21:47

AUDI_A6 pisze:Na tył wpakował bym teraz na Twoim miejscu jakiś tani zestaw typu Hertz DSK lub Helix 62.1 i będzie ok. Nie ładuj dużo kasy w tył. Taka moja rada.
Mi nawet tego by było szkoda. Naprawdę tył gra fatalnie. Tak jak pisałem, konstrukcja drzwi i umiejscowienie głośników.

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekdzwon » 14 mar 2008, 22:40

Spokojnie Panowie. Jeszcze nic nie montowałem. Jak ma być dobrze to przecież trzeba tak zrobić. Powiadacie że trzeba dołożyć 400 zł do tych moich. Tzn ja kupiłem je za 340 zł bo mają 6 miesięcy gwarancji, ale są nie używane. Może gdyby mi się udało sprzedać je i dołożył bym trochę ponad 400 zł to kupiłbym te "destruktory", które poleca AUDI_A6.
Bardzo ciekawa koncepcja. Ale widzicie na nowy wzmacniacz już mnie stać nie będzie. I właśnie nie wiem czy ten JBL pociągnie te lepsze głośniki. Hmmm....
Poradźcie coś. Bo na nowe głośniki kasa by była w miarę szybko, ale na coś dodatkowego jak np. wzmacniacz to ciężka sprawa. Może w przyszłości, ale teraz musi zostać jak jest.
A te głośniki za ok. 800 zł to jaką mają nazwę?

A cha. No Panowie ja tylko wkładam kasę, aby uzyskać jak najlepszy efekt jakościowy a nie głośnościowy :) Jak bym chciał panny podrywać na łośne audio to bym sobie kupił kilka buszmenów i wpakował je do Audicy. Stawiam jak na razie na średnią półkę cenową, bo się uczę i za bardzo kasy nie mam gdzie zarobić. Ale moją zasadą jest, że jak coś robić to robić dobrze. Trzymam sie jej i myślę, że to mi wychodzi na dobre :)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 16 mar 2008, 09:43

misiekdzwon, Jaką muzykę preferujesz?

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekdzwon » 16 mar 2008, 10:39

Muzyka? Hmm.. bardzo rozległy temat. Ogólnie to słucham tego co mi sie podoba. Nie mam szczególnych upodobań. Na pewno nie słucham rapu, hip-hopu, rege, disco polo, wogóle polskich piosenek nie słucham, rocku, jazzu itp. Lubię od czasu do czasu trance, także techno ( ale nie takie wariackie), pop- rzadziej, haus- lubię.

Np. moim najbardziej ulubionym tytułem jest INSOMNIA FAITHLESS`a- jego remixy też są bardzo ciekawe i niekiedy lepsze niż oryginał
Kto widział film "Chłopaki na Ibizie" niech wie że sound track z tego filmu jest w 90 procentach super- oczywiście dla mnie.
A największym zbiorowiskiem mojej ulubionej muzy jest program radiowy DMC- zaczyna sie o 20:30 w piątek, a kończy nad ranem w sobotę. Pewnie nie wszyscy mieli okazję usłyszeć utwory w nim grane, ale osoby z dolnego śląska powinny wiedzieć o co mi chodzi. :mrgreen:

P.S
Wczoraj wygłuszałem drzwi. O rany ale to była męka. Rozebrałem je na części pierwsze, ale maty ciężko było wepchać w zakamarki, bo przy przyłożeniu do blachy zaraz się kleiły. Dopiero pierwsze drzwi. Jeszcze tylko 3 sztuki :shock:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 16 mar 2008, 12:21

Nie oszczędzaj na wygłusznie bo nie warto. Zrób to raz a porządnie.
Co do głośników polecam Dego PO650. Naprawdę świetny zestawik mi bardzo przypadł do gustu. Napędzony dobrym wzmacniaczem naprawdę wymiatał. Dostaniesz go na www.essa.com.pl Coprawda trochę kosztuje ale warto zamiast tyłu dołożyć więcej kasy na przód.

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekdzwon » 16 mar 2008, 18:06

Na wygłuszenie przeznaczę chyba trochę więcej kasy niż przewidywałem, ale pewnie będzie warto :)
A co do głośników, to znalazłem na allegro zestaw Dego SP-650 Spaceline. Czy on jest o wiele lepszy niż PO 650?
Cena tego z allegro to 800 zł, tyle że zostało miesiąc gwarancji, ale podobno nie używane.
I właśnie nie wiem co zrobić. Bo jest 400 zł tańszy niż normalnie w sklepie.
Chcę ten prżód zrobić jak najlepiej, ale w miarę upływu czasu sprawa się komplikuje. Na pewno postawie na jakość, tylko pytanie ile dam za tą jakość.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl