Witam jestem nowy na forum, od niedawna posiadam audi b4 avant 2.6
viewtopic.php?t=13959&highlight=avant+2.6
Obecnie borykam się z zamiarem stworzenia jakiegoś audio do swojego pojazdu i tu moje pytanie czy opłaca się stworzyć taki zestaw trójdrożny sinuslive:
tweeter neo25s zamontowany w słupku
http://www.sinuslive.pl/product_info.ph ... cts_id=507
średniotonowy SL100 zamontowany w desce rozdzielczej
http://www.sinuslive.pl/product_info.ph ... cts_id=136
kickbas SL16 zamontowany w drzwiach
http://www.sinuslive.pl/product_info.ph ... cts_id=519
Dodatkowo zwrotnica trójdrożna robiona pod ten zestawik i wzmacniacz jakiś niedrogi typu blaupunkt GTA 280. Zakładam wygłuszenie przednich drzwi i wykonanie jakiś podstawek pod głośniki drzwiowe bo posiadam tak zwane nietypowe boczki. Zestaw ten byłby jedynym nagłośnieniem auta czyli nie stosował bym żadnych tub, skrzyń basowych itd (zależy mi na funkcjonalności auta). Wzmacniacz planowałem zamontować pod fotelem pasażera gdyby była taka możliwość. Jeśli ktoś ma większe doświadczenie to proszę o poradę jak to będzie grało i czy to wszystko ma sens.
Audio w b4 avant
Audio w b4 avant
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 17:13 przez seebol1, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do tego jak to będzie grało to się nie wypowiem bo nie słuchałem, ale może podrzucę pomysł żeby zrobić zestaw 2 drożny z przodu a wymieniony tutaj kickbas zamontować w tylnych drzwiach. Tylko wtedy problematyczne jest to że fabryczne miejsce gra w fotel. Oczywiście można to przerobić ale to są dodatkowe koszta Ale i tak moim zdaniem takie rozwiązanie jest warte przemyślenia. Choć nie wiem jak by było z odsłuchem w tylnej części mam na myśli wrażenia pasażerów
Proponuje zadac to pytanie na forum o typowej tematyce caraudio.Tutaj nie dostaniesz dostatecznie rzetelnej opini wybranego zestawu.
Ja proponuje pomysl 3-droznego zestawu odlorzyc na jakis czas zanim nie poczytasz dokladnie o naglosnieniu auta.Wcale nie jest tak latwo sklecic zwrotnice ,zeby to zestroic.A twoj dobor wzmacniacza wskazuje ,ze nie odrobiles pracy domowej (a juz szczegolnie do tych sinusow).
Jesli juz masz ochote na zabawe przejzyj oferte DLS,Dego lub wyzsze modele PowerBass.Oczywiscie zestawy 2-drozne.Mysle ze za 500zl kupisz zestaw ,ktory bedzie gral bardzo ladnie.Wzmacniacz niestety jest wazniejszy niz glosniki ,i to na niego powinno sie wydac wiecej pieniazkow(w rozsadnej cenie mozna nabyc uzywanego helixa,audisona itp).
Doam jeszcze ,ze pomysl kolegi m4ilo z umieszczeniem kickera w drzwiach tylnych jest jak najbardziej nietrafiony.Ten glosnik powinien byc w przednich drzwiach (dobrze wytlumionych,zamontowany do blachy na dystansach,nie mysl nawet o montazu tego do kieszeni tego 'dziwnego' boczku )
Ja proponuje pomysl 3-droznego zestawu odlorzyc na jakis czas zanim nie poczytasz dokladnie o naglosnieniu auta.Wcale nie jest tak latwo sklecic zwrotnice ,zeby to zestroic.A twoj dobor wzmacniacza wskazuje ,ze nie odrobiles pracy domowej (a juz szczegolnie do tych sinusow).
Jesli juz masz ochote na zabawe przejzyj oferte DLS,Dego lub wyzsze modele PowerBass.Oczywiscie zestawy 2-drozne.Mysle ze za 500zl kupisz zestaw ,ktory bedzie gral bardzo ladnie.Wzmacniacz niestety jest wazniejszy niz glosniki ,i to na niego powinno sie wydac wiecej pieniazkow(w rozsadnej cenie mozna nabyc uzywanego helixa,audisona itp).
Doam jeszcze ,ze pomysl kolegi m4ilo z umieszczeniem kickera w drzwiach tylnych jest jak najbardziej nietrafiony.Ten glosnik powinien byc w przednich drzwiach (dobrze wytlumionych,zamontowany do blachy na dystansach,nie mysl nawet o montazu tego do kieszeni tego 'dziwnego' boczku )
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Pomysł jest niezły. Co do kickbasa w tylne drzwi to nie ma sensu. Powiem z doświadczenia, że zestaw 2 drożny z przodu mi nie wystarczył. Dołożyłem średnie tony na filtrze i jest o niebo lepiej.
Wracając do tematu SinusLive to głośniki z średniej półki godne polecenia. Co do piecyka Blaupunkta - odradzam. Kup lepiej jakiś używany wzmacniacz np. Axtona, Ultimate Sound Kicker, Audison a z Blaupunkta to polecam jedynie głośniki ze szczytu serii. Co do wzmacków ogólnie są słabe.
Wracając do tematu SinusLive to głośniki z średniej półki godne polecenia. Co do piecyka Blaupunkta - odradzam. Kup lepiej jakiś używany wzmacniacz np. Axtona, Ultimate Sound Kicker, Audison a z Blaupunkta to polecam jedynie głośniki ze szczytu serii. Co do wzmacków ogólnie są słabe.