Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4, dobor sub'a

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 paź 2007, 13:38

Ja ja składałem swój zestaw to też się bawiłem. MI chodziło o uzyskanie niskich częstotliwości słyszalnych ale i takich które można czuć w plecach i na pełnym paśmie niestety (co zresztą jest też oczywiste) tego nie uzyskałem... Z włączoną zwrotnicą cel osiągnąłem :mrgreen: Teraz zmieniłem jednostkę sterującą na taką ze sterowaniem woffera i jest już jak w bajce... więcej już nie potrzebuję (na razie - bo w miarę jedzenia apetyt rośnie :-P )

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 09 paź 2007, 23:16

koko666 pisze:za jakis czas bede chcial miec 4,2
Kolega dał mi pojeździć wczoraj taką A8 - ja już to chcę :lol:
Co do subwooferów, tak jak całego audio. Wszystko zależy od gustu i smaku muzycznego. problem w tym, że niektórym mniej kumatym należy go wyrobić ponieważ mają banana na buzi przy pierwszych dźwiękach najgorszego nawet shitu - wiem bo zauważyłem to nie raz.

Kładłem ostatnio gościowi instalację i sprzęt audio. Wszystko to zakupił sam bez doradzania się. Kupił jakieś kupsko wzmacniacz z Allegro za 120 zł VoiceCraft czy jeszcze inne - nie pamiętam. Do tego miał 30 cm tubę JBL. Jednostka sterująca Sony a w niej brak wyjścia na wzm. Wobec tego musiałem podłaczyć sygnał z koncówki radia.

W aucie z przudu sam syk, jakieś tweetery i nic więcej a z tyłu 13 cm które praktycznie milczą.

Efekt koszmarny, po kazdej zmianie utworu sprzęga się subwoofer i słychać w nim łomotanie ( efekt podłączenia pod koncówkę ), dół przeważał nad wszystkim co tylko tam było. Zrównoważenie nie było możliwe niemal. Bas daleko z tyłu opóźnony, koszmar, tragedia aż mi się chciało smiać.

I jaki efekt ?
Gośc miał takiego banana na buzi, że mamło uszy za glowe mu nie uciekły. Ukręcil gałki we wzmacniaczu na full i odjechał z dzwoniącą tablica rejestracyjną.

Dlatego powiadam, że gust to za mało, aby go mieć trzeba wcześniej nasłuchać się i samemu go sobie wyrobić, a jeśli nie - słuchać porad i sugestii innych.

UpDate:

przypomniała mi się jeszcze historia, jak przyjechał do mnie gość Seatem Ibizą w sprawie zamontowania skrzyni basowej ok 40 litrów z głośnikiem 25 cm. W aucie miał na podszybiu zamontowane tweetery i tu uwaga - piezoelektryczne :lol: jakieś tam za 10 zł kupił.
Tam był ubaw. Z tyłu łomot a z przodu nawet nie syk tylko grzechot :-) Rownież bardzo mu się podobało. Łokieć za okno i wziuuum.

Awatar użytkownika
czester-11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czester-11 » 10 paź 2007, 08:20

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

DOC
fajne historie opowiadasz tak sie usmialem jak sobie wyobrazilem jak ci twoi klienci wygladali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ja tez podobna sytuacje miale,"
przyjechal do mnie koles mercem w124 ze ma wzmaka i tube i chce zalozyc.
wzmak kupil jego stary na allegro first 1800W Rms(tak na nim napisane bylo) okazalo sie ze ma po 45W na wyjscie, zadnego filtra przeciwzakluceniowego no nic golas.
tuba calkiem spoko magnat power bull 300W RMS kupiluismy kable i do dziela :shock: radio ma jedno wyjscie na wzmak :-/ co zrobic??\
kupil rozdzielacz. po podlaczeniu wszystkiego nastepujacy efekt,

z przodu standardowe glosniki graly tak sobie w polce nie bylo a w bagazniku jakies buczenie nie majace sensu, w ogole nie w rytm muzyki katastrofa.

kazalem mu inny wzmak. nie chcial duzo dawac to blaupunkta kupic mu kazalem 180W w mostku, podlaczylem i gralo w miare przyzwoicie, w aucie slychac tylko sopranik z przodu i lupanie w bagazniku. na zewnatrz malo blachy nie odpadna a gosc na twarzy taki :mrgreen:

so agenci byle bylo glosno i pod remize hheh
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 17:16 przez czester-11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 10 paź 2007, 09:32

to wszystko to wielki ch...j przy kolesiu ktory do mnie do firmy sie zglosil. ogolnie robie troche wiejskich tuningow, bo chlopaki posiedza za granica, wracaja, kupia golfa 3 i robia "granie", ale zawsze staram sie to robic po ludzku, jak widze 12 glosnikow w tylnej polce to wyrzucam od razu (chlopcy mysla ze im wiecej tym lepiej). ale wrocmy do wspomnianego kolesia: gosc podjezdza beemka po tuningu (swoja droga takiej wiochy jeszcze nie widzialem, neony wszedzie, no cyrk po prostu) i mowi tak: czy mam glosniki montowane na zewnatrz? ja mowie ze mam, jest cala seria marine sony, glosniki do jachtu np. a on mi zaraz mowi ze on to chce do auta...ze jak byl w austrii to slyszal jak jezdza "glosne" auta i wymyslil sobie ze musza miec glosniki na zewnatrz. chcial dziury wiercic na blotnikach! rece mi opadly i nie wiedzialem jak z nim gadac, i z tego wszystkiego wcisnalem mu nawigacje (w sumie mu niepotrzebna ale fajnie na szybie swieci) i czujniki parkowania z montazem (tez fajny wyswietlacz).
sporo chlopakow chce tylko zeby "napieeeee...lo" a nie gralo, musi ich byc slychac na wiosne. ostatnio robilem tez skuter, choc to akurat fajnie wyszlo :)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 paź 2007, 11:14

Fiat 125p, dwa głośniki 20 cm GDN tonsila włożone bezpośrednio pod siedzenia przednie bez żadnej obudowy, podłączone cetralnie pod radio philipsa jakieś z 20W i pytanie dlaczego to tak mizernie gra, a u jego kolegi w jakimś tam aucie lepiej.

To było bodaj w 1998 roku - pamiętam jak dziś.

Pamiętam też modę na montowanie audio w maluchach i wywalanie otworów w tylnej półce. Tam maluch zasysał powietrze do filtra powietrza bocznymi wlotami w tylnich błotnikach. Było kawałek komory rezonansowej.
Diaks i cięcie otworów w tej blasze. Paliło się to bo była na tym jakaś maź wygłuszająca a później łomot na zewnątrz auta dzięki tym otworom zasysającym powietrze.

Bana na buzi klienta - bezscenne, a po pół roku głosniki do wywalenia ze wzgledu na zasysany kurz tymi otworami :lol: Można było zrobić półkę bez cięcia tej komory, ale wówczas nie tłukło to tak głośno na zewnątrz :lol:

Zróbmy hałasss !

Awatar użytkownika
homer
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: homer » 10 paź 2007, 15:29

pany a ja mam takie pytanie bo mam w bagaju skrzynke JBL cs1204b(zamknieta) i do tego wzmak Blaupunkt GTO480 (4kanaly) narazie mam podpiete tylnie glosniki(polka :-/ ) kazdy po jednym kanale + sub dwa kanaly zmostkowane ale myslalem zeby wsadzic drugi sub (BR) i podpiac go pod te kanaly ktore zajmuja glosniki(a je spowrotem pod radyjko) da tak rade czy raczej kupa bedzie?? :oops:

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 paź 2007, 16:42

homer pisze:da tak rade czy raczej kupa bedzie??
Da tak radę, ale uważam, że to zupełnie zbędne. Jeśli możesz wykorzystac całą moc dla jednego mostka to po prostu odłącz półkę i zostaw jedną skrzynkę. Jeśli nie możesz, to zostaw tak jak jest.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 10 paź 2007, 18:30

koledze pewnie jest za mało basu...
Masz sedana i jeśli chcesz mieć więcej basu i masz trochę kasy to po prostu zmień skrzynię na BR i niech będzie jedna na zmostkowanym wzmacniaczu i taki efekt będzie najlepszy - głośniejszy niż closed.

olszowa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olszowa » 10 paź 2007, 21:53

koledzy a takie pytanko:
mam wzmaka Sony XM-1002HX.
2/1 kanał; max. moc wyjściowa 2x230 W/600 W x1; zasilanie przełączające/stopień końcowy MOSFET; impedancja obciążenia od 1 oma; regulowane filtry dolno- i górnoprzepustowe (50-200 Hz); wejście 4-woltowe;
mysle o takim glosniczku do niego: sony_xs_l124p5b
podpowiedzcie mi czy to bedzie dawalo rade (grac, nie lupac) i czy to wogole sensowny zestawik. mam juz calkiem fajne radyjko Sony, do niego calkiem niezle elipsy Sony i ten wzmacniacz. Dopiero jak to poskladalem dowiedzialem sie co dla znawcow tematu car audio znaczy firma sony :/ ale trudno, narazie nie żałuje, podpowiedcie mi czy nie bede zalowal, jesli kupie ten głosnik. moze ktos z was juz go ma?
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 17:47 przez olszowa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 paź 2007, 21:58

olszowa pisze:podpowiedzcie mi czy to bedzie dawalo rade (grac, nie lupac)
Może grać, łupać, wyginać błotniki. to potężny głośnik subniskotonowy. Wszystko zależy od Ciebie jak sobie to ustawisz we wzmacniaczu, jak zrównoważysz sobie dźwiek, jak mało go opóźnisz fitrami i jaką częstotliwość dasz na ten głośnik.
olszowa pisze:czy to wogole sensowny zestawik
Sensowny pod warunkiem, że zadbasz o przód. To bardzo ważne. 10 cm głośniki zdecydowanie nie starczą. Kłaniają się panele lub jakaś zabudowa drzwi.
olszowa pisze:ak to poskladalem dowiedzialem sie co dla znawcow tematu car audio znaczy firma sony :/ ale trudno, narazie nie żałuje, podpowiedcie mi czy nie bede zalowal
Bez przesady. Dzisiaj mało kto montuje Sony, ludzie lecą na buszmany wojskrafty i inne gówna, zatem śmiało można powiedzieć, że masz bardzo ciekawy zestaw, pod warunkiem, że zadbasz również o przód.

Awatar użytkownika
homer
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: homer » 10 paź 2007, 22:01

Oofol, nie nie chodzi mi o to ze mam za malo basu tylko z waszych opisow wychodzi ze jeden typ skrzyni uzupelnia drugi ;-) to jest to zawsze jakis patent ale skoro nie potrzebny to wole w cos innego kase wladowac... a co do tej skrzyni co mam to mi odpowoada w zupelnosci bo slucham HH i gitary wiec daje rade w zupelnosci ..a dzieki niej mam jesczze opcje masazu w fotelach ;-) :lol: :mrgreen:

a jeszcze jedno pytanie czy da rade taki zestaw
Radyjko Clarion DXZ 668RMP(nie jestem pewien bo wyszly dwa podobne modele jeden z panelem otwieranym mechanicznie a drugi z winda elektryczna,ja mam ten na elektryce)
Glosniki Przod dzwi po dwa na strone jakies zestawy odseparowane(tutaj wy macie pole do popoisu co polecacie tak powiedzmy do ok 600zl za jeden zestaw)
tylne dzwi czyste(ewentualnie gwizki z drugiego zestawu,bo pierwsze albo w slupki)
polka czysta( badz wywiercenie otworow ale tylko dla uzyskania cos ala BR)
w bagaju taki zestaw jak mam czyli wzmak Blaupunkt GTA 480 + JBL)
Wszystko oczywiscie wytlumione matami poprostu szukam kogos kto doradzi mi raczej te komplety + rozmiesczenie glosnikow pod to radjo sub i wzmaka

olszowa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olszowa » 10 paź 2007, 22:35

Juz Cie lubie Doc, pocieszyles mnie i nakierowales :) a moze podpowiesz jeszcze w jaka skrzynie ty bys to wsadzil? chodzi mi o orientacyjne wymiary i czy ma byc z bass reflexem?

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 10 paź 2007, 22:45

mialem zdaje sie ten glosnik w skrzyni juz zabudowany u mnie na sklepie i calkiem niezle gral. co do marki sony tez sie nie zgodze bo ostatnio bardzo sie poprawila jakosc ich produktow (pomijajac glosniki z nizszej polki).

co sie tyczy "buszmenow" i "voice craftow" to jak zwykle prawda lezy po srodku: otos wszelkie voice crafty, peyingi i inne badziewia to shit. co do boschmanna to nie do konca sie zgodze: robia niezle i bardzo tanie glosniki, tylko trzeba wiedziec ktore ( takie ktore nie blyszcza sie zbytnio, a wygladaja jak zwykly glosnik i nie te ktore maja "1200" Watt). Oczywiscie nie mowie ze sa tak dobre jak Hertz, ale stosunek jakosci do ceny jest bardzo dobry. Obiegowa opinia o tych glosnikach wziela sie wlasnie z tego ze wszyscy na allegro kupuja te "najmocniejsze" i najladniejsze, a to wlasnie nie tedy droga...Granie boschmannow a tanich montazowek sony lub pioneera to niebo a ziemia :) musi mnie klient zdenerwowac zebym mu sprzedal pioneery 1709 :)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 17:48 przez koko666, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 10 paź 2007, 23:00

Jeśli dysponujesz taka gotówką to ja ci polecam takie rozwiązanie:
@ zestawy np tych głośników:

_lanzar_hr_6_1

i do nich drugi wzmacniacz np taki:

infinity_ref_475a albo taki: super_axton_c609

I wtedy będziesz miał piękny dźwięk na przedniej scenie!!!
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 17:49 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 11 paź 2007, 07:41

alpine_v12_+ http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 79&pid=945 ładnie i tanio. Nic więcej nie trzbea. Na przód szukaj wzmaka co ładnie zagra a nie takiego co ma dużo mocy bo ona jest zbędna. Na przód polecam jakąś starszą Alpine lub Kenwooda można je nayć za śmieszne ceny. Nie mają one dużo mocy ale grają pięknie.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 17:50 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl