[B4] Audio w cabrio
- mgruszecki
- Forum Audi 80
ups, ja wogóle odniosłem się do pomysły zabudowy bagażnika Odseparowany w drzwiach uważam za dobry pomysł.
Kubatury nie liczyłem, bo to właściwie nie wykonalne, a że moje JBL to nie jest typowy bas - to też oczywiste, jednak ze wszystkich dostępnych wtedy dla mnie głośników, były najlepsze.
Nie chcę tu pisać, oczywiście, że mam bas taki sam jak z głośnika 22cm czy większego, bo oczywistym jest, że rozmiar ma znaczenie.
Chciałem tylko powiedzieć, że mimo wszystko uważam, że mój pomysł wymaga najmniejszego nakładu pracy i kasy. Nie trzeba tłumić drzwi, rezać taschek itd.
Mam w miarę czysty, i jak na warunki tej budy głęboki bas który słyszę bez problemu przy 130km/h z otwartym dachem.
Kubatury nie liczyłem, bo to właściwie nie wykonalne, a że moje JBL to nie jest typowy bas - to też oczywiste, jednak ze wszystkich dostępnych wtedy dla mnie głośników, były najlepsze.
Nie chcę tu pisać, oczywiście, że mam bas taki sam jak z głośnika 22cm czy większego, bo oczywistym jest, że rozmiar ma znaczenie.
Chciałem tylko powiedzieć, że mimo wszystko uważam, że mój pomysł wymaga najmniejszego nakładu pracy i kasy. Nie trzeba tłumić drzwi, rezać taschek itd.
Mam w miarę czysty, i jak na warunki tej budy głęboki bas który słyszę bez problemu przy 130km/h z otwartym dachem.
- mgruszecki
- Forum Audi 80
Srednie maty, moga byc app albo boll (zalezy co na hurcie taniej) + maty z filcem + tzw mata w spray'u, ewentualnie dokladam mate dekarska jezeli widze taka potrzebe w miejsca extremalne ze tak je nazwe ;]ATLAS pisze:, co radzisz do w miarę taniego i dobrego wygłuszenia drzwi?
Jak rozwiazales jego montaz ? sredniak i niski w drzwiach + slupek tweeter? czy jak? Bo widzialem takie magik-mena, ktory w audi 80 sedan zamontowal basa na dole w taszku, sredniak na podszybie a po srodku slupka tweeter - nie slyszalem jak to gralo ale sadzac po rozmieszczeniu to magia napewnoATLAS pisze:Mam CA na poziomie entry level - zestaw 3 częściowy w komplecie ze zwrotnicą.
Staraj sie umiescic je w slupkach tak zeby graly w fazie, no po normalnemu, to zeby spotykaly sie gdzies rowno po srodku najlepiej w okolicy pod lusterkiem wstecznym.ATLAS pisze:Słupki dopiero dziś będę próbował przygotować pod tweeter.
up^^ATLAS pisze:A nie wiem jakie maty zastosować do drzwi.
Zalezy czego oczekujesz, uwierz mi ze glosniki ze sredniej-niskiej polki typu k6 czy esk dadza ladnie rade jak beda solidnie zamontowane, podlaczone i pociagniete.ATLAS pisze:Głośniki za 1000zł i tak szału nie zrobią,
300-400pieniedzy musisz liczyc na dwoje drzwi do cabrio, lepiej zrobic dobrze niz bylejak - bo to jest wlasnie strata kasyATLAS pisze:więc nie mam ochoty przepłacać za nie wiadomo jakie wygłuszenie.
sama przyjemnoscATLAS pisze:Kiedyś koledze pomagałem wyklejać matami, i wiem, że sporo zabawy w wycinanie i klejenie.
Wzmacniacz do przedniego zestawu - i napisz co to za przedni zestaw i jaki wzmacniacz - daj go o ile nie jest jakis potezny najlepiej z przodu jak najblizej glosnikow (za schowkiem np - jest miejsce na kombinacje) zeby byla jak najmniejsza strata sygnalu na odleglosci kabla. Przekroj kabla sie dobiera do mocy, wiec strzelac w ciemno nie bede czy 3,5 styknie ale 3,5 to taki przekroj estradowy bym powiedzial Mysle, ze strzelajac w przekroj do dobrego mocnego przedniego zestawu ok 2-2,5mm2 napewno kabel dobrej jakosc, z czystej miedzi. Zwrotki dasz gdzie chcesz, najlepiej na slupkach pod plastikami, zaraz przy dziurach wyjsciowych do drzwi.ATLAS pisze:PS wzmacniacz mam w bagażniku, akumulator pod maską. Gdzie dać zwrotnice? Planuję z przodu. Kable 3,5mm2 będą ok?
Napisz co to masz za elementy - zestaw przedni i wzmak
mgruszecki, dziękuję za złote rady!
Montaż jeszcze przede mną. Słupki przerobię sam (mam rajstopy, zapałki, włókno szklane z klejem i szpachlę), by tweetery trafiały w lusterko, potem obszyję prawdopodobnie alcantarą.
Maty już przejrzałem, policzę jeszcze ile ich potrzeba i zamówię.
Na razie nadal ma to samo od początku posiadania cabrio:
Maskownica Sony to tylko atrapa.
Boczek już mam dziurawy, więc nowy woofer trafi w te same miejsce.
Co do średniaków chcę je wrzucić w miejsce ori 10cm w podszybie. Jest to kopułka 70mm.
Sugerujesz średnie w drzwi? Jeśli tak, to gdzie?
Kupiłem zestaw PowerBass 2XL-60.3C
http://allegro.pl/powerbass-2xl-60-3-no ... 50295.html
Wzmacniacz mam 4 kanałowy Blaupunkt GTA4 Special w 4ohm 55W, a w mostku 4ohm 170W. Mostek dałem na zamkniętą skrzynkę z głośnikiem 30cm Xetec X12.
W 2 ohmach ma 4x85W, więc jakoś powinien pociągnąć ten zestaw 3ohm (około 70W RMS wychodzi, a zestaw ma 120W). Jak będzie lipa to go wymienię. Kolega kupił ten sam zestaw do Golfa 3, ale ma dobry wzmak Ground Zero. Jeśli u niego będzie lepiej to będę miał klarowną sytuację, że wzmak do wymiany
Montaż jeszcze przede mną. Słupki przerobię sam (mam rajstopy, zapałki, włókno szklane z klejem i szpachlę), by tweetery trafiały w lusterko, potem obszyję prawdopodobnie alcantarą.
Maty już przejrzałem, policzę jeszcze ile ich potrzeba i zamówię.
Na razie nadal ma to samo od początku posiadania cabrio:
Maskownica Sony to tylko atrapa.
Boczek już mam dziurawy, więc nowy woofer trafi w te same miejsce.
Co do średniaków chcę je wrzucić w miejsce ori 10cm w podszybie. Jest to kopułka 70mm.
Sugerujesz średnie w drzwi? Jeśli tak, to gdzie?
Kupiłem zestaw PowerBass 2XL-60.3C
http://allegro.pl/powerbass-2xl-60-3-no ... 50295.html
Wzmacniacz mam 4 kanałowy Blaupunkt GTA4 Special w 4ohm 55W, a w mostku 4ohm 170W. Mostek dałem na zamkniętą skrzynkę z głośnikiem 30cm Xetec X12.
W 2 ohmach ma 4x85W, więc jakoś powinien pociągnąć ten zestaw 3ohm (około 70W RMS wychodzi, a zestaw ma 120W). Jak będzie lipa to go wymienię. Kolega kupił ten sam zestaw do Golfa 3, ale ma dobry wzmak Ground Zero. Jeśli u niego będzie lepiej to będę miał klarowną sytuację, że wzmak do wymiany
- mgruszecki
- Forum Audi 80
Zwrotka samorobka? Bo ani przed utlanianiem nie zabezpieczona
Maty to muisz przemyslec dobrze jak kupic, nie pamietam ile wyszlo u mnie tego ustrojstwa... napewno zuzylem 2 psikacze (bo zawsze biore po psikaczu na drzwi), pianek mialem 10 bo tyle z odsysku mi zostalo, czyli po 5 na drzwi , mat z filcem chyba 4 (po 2 na drzwi ale to kawalki 50x50) a zwyklej w plastrach 25x50... chyba 8-10 na drzwi powinno wyjsc, do tego w trudnych miejsach mata dekarska ze sreberkiem, czasem 2 warstwy. Oczywiscie musisz okleic tez blache zewnetrzna drzwi - nie zapomnij ;p Oczywiscie, w salonie CA wcisna CI dynamata ale ja sie nie wypowiem na ten temat, ACTA czuwa ;]
Jak nakleisz tego ustrojstwa moga opasc CI deko drzwi, ale nie przerazaj sie tym podciagniesz deko do gory na zawiazach i bedzie jak wczesniej Niestety po kilka ladnych kg CI przybedzie na skrzydlo.
Co do MID'ow nie wkladalbym ich w podszybie, beda graly w szybe, nie spotkaja sie po srodku w czym sek wlasnie... Tu masz przyklad, zrob tak jak CI pokazalem na fotkach - 2 pieczenie na jednym ogniu. Bedziesz mial "ksiazkowo", jak na scenie.
Mozesz zrobic na dole MID, nad nim tweet, nie obok tak jak na tych fotkach - nie moglem znalesc takiej gdzie jest 1 nad drugim, oczywiscie tak po ukosie jak idzie slupek. Cos jak na drugiej fotce, tylko nad midem syczek.
Ten wzmacniacz wyrzuc, bo on nie wie co to jakosc, to jest kaszanka do umcy umcy albo i nawet nie bo to mocy niewiele ma. Ten zestaw PB slyszalem kilkakrotnie, ostatnio w rzeszowie na mistrzostwach podkarpacia CA i powiem CI, ze naprawde jest bardzo przyjemny, osobiscie choc nie lubie PB, to jest w moim guscie. Wzmacniacza poszukamy do tego zestawu, najpier zajmij sie konstrukcja slupkow pod MID i TWEETER. Zrob tak jak CI pokazalem na fotkach. Wzmacniacz CI jakis do tego wybiore, zeby to "gadalo" ze soba razem. Tego Blaupnkta sobie zostaw do suba, a do przedniego zestawu zalozysz 2 kanalowke i zamontujesz ja z przodu.
Nie odbierz tego za rozkac, chce poradzic tak, zeby bylo jak najlepiej.
Polecam jeszcze zestaw mlodego majsterkowicza do takich prac, robi sie lepiej ;] Tu klientowi robilem drzwi w a4 b5, nie dal sie namowic na 165mm wiec dostal 130 helix'a, bylo deko rezania bo tam puste drzwi, robilem stelaz stalowy, do niego dopiero dystans mdf i na wierzch mata, nastepnie na ta mate mata z filcem, do srodka psikacz i oczywiscie pod tapicerke pianki, zeby nie daj boze nie pierdla tudziez zatrzeszczala ;]
Pomimo, ze bylo do 130mm powiem szczerze, ze bylem w szoku ;]
PS. zestaw mlodego majsterkowicza wedle upodoban kubkow smakowych ;P I nie rob po nocach bo pizzy nie dowoza
Maty to muisz przemyslec dobrze jak kupic, nie pamietam ile wyszlo u mnie tego ustrojstwa... napewno zuzylem 2 psikacze (bo zawsze biore po psikaczu na drzwi), pianek mialem 10 bo tyle z odsysku mi zostalo, czyli po 5 na drzwi , mat z filcem chyba 4 (po 2 na drzwi ale to kawalki 50x50) a zwyklej w plastrach 25x50... chyba 8-10 na drzwi powinno wyjsc, do tego w trudnych miejsach mata dekarska ze sreberkiem, czasem 2 warstwy. Oczywiscie musisz okleic tez blache zewnetrzna drzwi - nie zapomnij ;p Oczywiscie, w salonie CA wcisna CI dynamata ale ja sie nie wypowiem na ten temat, ACTA czuwa ;]
Jak nakleisz tego ustrojstwa moga opasc CI deko drzwi, ale nie przerazaj sie tym podciagniesz deko do gory na zawiazach i bedzie jak wczesniej Niestety po kilka ladnych kg CI przybedzie na skrzydlo.
Co do MID'ow nie wkladalbym ich w podszybie, beda graly w szybe, nie spotkaja sie po srodku w czym sek wlasnie... Tu masz przyklad, zrob tak jak CI pokazalem na fotkach - 2 pieczenie na jednym ogniu. Bedziesz mial "ksiazkowo", jak na scenie.
Mozesz zrobic na dole MID, nad nim tweet, nie obok tak jak na tych fotkach - nie moglem znalesc takiej gdzie jest 1 nad drugim, oczywiscie tak po ukosie jak idzie slupek. Cos jak na drugiej fotce, tylko nad midem syczek.
Ten wzmacniacz wyrzuc, bo on nie wie co to jakosc, to jest kaszanka do umcy umcy albo i nawet nie bo to mocy niewiele ma. Ten zestaw PB slyszalem kilkakrotnie, ostatnio w rzeszowie na mistrzostwach podkarpacia CA i powiem CI, ze naprawde jest bardzo przyjemny, osobiscie choc nie lubie PB, to jest w moim guscie. Wzmacniacza poszukamy do tego zestawu, najpier zajmij sie konstrukcja slupkow pod MID i TWEETER. Zrob tak jak CI pokazalem na fotkach. Wzmacniacz CI jakis do tego wybiore, zeby to "gadalo" ze soba razem. Tego Blaupnkta sobie zostaw do suba, a do przedniego zestawu zalozysz 2 kanalowke i zamontujesz ja z przodu.
Nie odbierz tego za rozkac, chce poradzic tak, zeby bylo jak najlepiej.
Polecam jeszcze zestaw mlodego majsterkowicza do takich prac, robi sie lepiej ;] Tu klientowi robilem drzwi w a4 b5, nie dal sie namowic na 165mm wiec dostal 130 helix'a, bylo deko rezania bo tam puste drzwi, robilem stelaz stalowy, do niego dopiero dystans mdf i na wierzch mata, nastepnie na ta mate mata z filcem, do srodka psikacz i oczywiscie pod tapicerke pianki, zeby nie daj boze nie pierdla tudziez zatrzeszczala ;]
Pomimo, ze bylo do 130mm powiem szczerze, ze bylem w szoku ;]
PS. zestaw mlodego majsterkowicza wedle upodoban kubkow smakowych ;P I nie rob po nocach bo pizzy nie dowoza
mgruszecki, czytam i się cieszę że dostaję odpowiedzi, których nie wydedukowałbym sam wertując google
W takim razie decyduję się na mid + tweet w słupkach. Ale czy oba mają grać w miejsce gdzie przyklejone jest lusterko do szyby?
Co do tego Blaupunkta to zaskakująco dobrze grał z tymi MB Quart + Herze w podszybiu, ale już mi się to osłuchało... a te PowerBassy okazyjnie kupiłem nowe. Muszę je pewnie wygrzać jakoś powoli.
Koncepcja mi się podoba i gotowy jestem ją wdrożyć. Jak będziesz miał chwilę to zerknij na wzmaka do tego zestawu na przód. Na tył zostawię tego niebieskiego kropka
Może na jakimś zlocie skonsumujemy zestaw majsterkowicza?
Zapomniałem dodać, że radio mam niskich lotów Clarion CZ 200 ER za 300zł (
Raczej też będzie do wymiany, choć je lubię głównie za USB w schowku. Koledzy doradzają mi używane Alpine bez usb kosztujące ~500zł.
W takim razie decyduję się na mid + tweet w słupkach. Ale czy oba mają grać w miejsce gdzie przyklejone jest lusterko do szyby?
Co do tego Blaupunkta to zaskakująco dobrze grał z tymi MB Quart + Herze w podszybiu, ale już mi się to osłuchało... a te PowerBassy okazyjnie kupiłem nowe. Muszę je pewnie wygrzać jakoś powoli.
Koncepcja mi się podoba i gotowy jestem ją wdrożyć. Jak będziesz miał chwilę to zerknij na wzmaka do tego zestawu na przód. Na tył zostawię tego niebieskiego kropka
Może na jakimś zlocie skonsumujemy zestaw majsterkowicza?
Zapomniałem dodać, że radio mam niskich lotów Clarion CZ 200 ER za 300zł (
Raczej też będzie do wymiany, choć je lubię głównie za USB w schowku. Koledzy doradzają mi używane Alpine bez usb kosztujące ~500zł.
- mgruszecki
- Forum Audi 80
Ciesze sie, ze moge pomocATLAS pisze: czytam i się cieszę że dostaję odpowiedzi, których nie wydedukowałbym sam wertując google
Lusterko jest punktem centralnym, nie maja grac w lusterko, tylko pod, powiedzmy ze mid zagra prosto do srodka auta a tweeter deko wyzej. Jedne spotkaja sie nizej, drugie wyzej, ale tak zeby sie nie przecinaly wzajemnie.ATLAS pisze:W takim razie decyduję się na mid + tweet w słupkach. Ale czy oba mają grać w miejsce gdzie przyklejone jest lusterko do szyby?
Blaupunkt no gra bo gra, zalezy jak to slyszysz A wygrzac... no jak najbardziej, tak jak silnik. Co kraj to obyczaj, rozne poglady sa na ten temat, ale nie ma dawania im w "palnik" przez powiedzmy pierwszy miesiac - zalezy tez ile bedziesz sluchal w ciagu tego miesiacaATLAS pisze:Co do tego Blaupunkta to zaskakująco dobrze grał z tymi MB Quart + Herze w podszybiu, ale już mi się to osłuchało... a te PowerBassy okazyjnie kupiłem nowe. Muszę je pewnie wygrzać jakoś powoli.
No pokukam pokukam, fajnie jak by cos bylo moca zblizone do 120rms jakie podaje PB ale to bedzie ciezki temat. Nie mniej jednak cos sie wybierze. Zapytam chlopakow z audiocara z M-c, znam sie z nimi bardzo dobrze od wielu lat i w sprawach gdzie brakuje mi wiedzy/doswiadczenia zawsze pomagaja w doborze/wyborze/pasowaniu.ATLAS pisze:Koncepcja mi się podoba i gotowy jestem ją wdrożyć. Jak będziesz miał chwilę to zerknij na wzmaka do tego zestawu na przód. Na tył zostawię tego niebieskiego kropka
Ja zestaw mam zawsze w bagazniku (no oprocz pizzy) ale mozemy ja zamienic na karczek albo dobra kielbache z seremATLAS pisze:Może na jakimś zlocie skonsumujemy zestaw majsterkowicza?
Najpierw odnosnie mp3... to chyba sie domyslasz co mam na mysli, nie ? Stratny format, baaaardzo stratny, slyszalny golym uchem na radiu z biedronki. Pominmy ta kwestie, wygoda wygrywa z jakoscia niezaprzeczalnie.ATLAS pisze:Zapomniałem dodać, że radio mam niskich lotów Clarion CZ 200 ER za 300zł.
Uzywany alpajn... uwielbiam alpajny choc sam nie mam ;] Jesli bedziesz sluchal formatu mp3, to producenta radia mozesz sobie wybrac, tu alpajn niczego nie zwojuje <ok> Powidz mi jeszcze (to powinno byc pierwsze pytanie) - jaka muzyke preferujesz?? Bo np alpajna do muzyki typu club/house i tym podobnej bym osobiscie nie polecil. Jest zbyt naturalny - zalezy tez jaki alpajn.
Napisz, czego sluchasz najczesciej, tylko nie pisz, ze wszystkiego
Bo wedlug mnie wciskanie alpajna gosciowi (Tobie w tym wypadku), ktory slucha mp3, ma fajny przedni zestaw ale wzmacniacz blaupunkta albo kable jakosci zerowej nie ma najmniejszego sensu. Ten alpajn naprawde kijem wisly nie zawroci. Dzisiaj i 5 lat temu alpajn to sztuka wychodzaca z chinskiej tasmy, jedna za druga, produkowana po kosztach i tej samej jakosci co inne marki - moze o troche innej barwie dzwieku. To nie ten alpajn co 10 lat temu - tak jak Audi, 15 letnie audi w np TDi 1Z to auto nie do zajechania, dzisiaj nowe audi stoi tyle na serwisie co jezdzi - no niestety. Ponadto jest takie przyslowie w ktorejs z ksiazek tylko nie pamietam z ktorej... "kazdy zestaw audio gra tak, jak najgorszy jego element" - w tym tez do elementu zaliczony jest format mp3 - jego znowu pomijamy - bo tak trzeba wiec reasumujac, radio powinienes wybrac takie, jakie Tobie bedzie najbardziej odpowiadalo odsluchowo. Np do muzyki typu "club" czyli jakies tam house/trance i tym podobne, ja wybralbym JVC albo Pioneer'a - one graja wlasnie w tym kierunku, sa przybarwione, nie az tak naturalne jak magiczny alpajn. Stereotyp alpajna mnie juz zreszta zlosci, bo to jest tak jak np ze zderzakami czu lusterkami RS2 - dokladnie ta sama zasada. Reszta auta zlom, ale lusterka rs2 sa. Reszta audio szajs, ale alpajn jest - i to jest moje porownanie.
Ja w drugim aucie, takim na codzien, to passat b5 fl 2004 mam jednostke multimedialna pioneer;a byl to najwyzszy dostepny model na chyba 2008/2009 rok, z navi, bt, dvd, dix i co tam jeszcze mozna zapragnac. Cena w detalu okolo 4500pln. I powiem CI, ze nie zamienilbym jej na NIC innego, czy to alpajn, czy clarion, dzwiek jaki daje z reszta naglosnienia ktore tam mam jest - oczywiscie jak dla mnie - bliski temu co odpowiada mojemu idealowi - zwlaszcza sluchajac np koncertu Depeche mode z DVD.
Dobra klade sie spac, napisz o co tam pytalem wyzej bo ja juz odchodze w piekny sen o opetanej mulatce ktora nie chce wypuscic mnie z loza rozkoszy ;]
ojezu jaki wywod ;P jak ksiazka <urodziny>
co do Alpajna dlatego ja bym polecił starą serie CDA którą użytkuje fakt jeśli chodzi o możliwość podłączenia pendriva czy coś takiego to brak czegoś takiego na dodatek ostatnio po 10 latach grania radio przestało płynnie odtwarzać format mp3 ale nie ma płaczu gdyż resztę czyta i to bardzo dobrze użytkuje od 4 lat przed mną użytkował niemiec w golfie a przed tym golfem nie wiadomo co było ale radio jest przyjemne tylko właśnie pod warunkiem że kompozyty są dobrane a co do wyglądu alpine fakt nie jest on stonowany można powiedzieć choinka z lampeczkami ale stara seria nadrabia dźwiękiem ilością wyjść filtrów szkoda tylko że właśnie czasy się zmieniły i teraz tak jak pisał kolega wyżej idzie wszystko na sztukę i aby było jakoś świeciło jakoś grało i ,,jak na tą wieś to będzie " ogólnie jeśli chodzi o radia to wszystkie modele te ciut starsze bedą inne niż te nowe ;D
Fajnie, że znowu długie odpowiedzi <ok>
Co do mp3, to wiem, że nawet 320kbps jest stratnym formatem. Osobiście oprócz 320kbps mp3 czasem nagrywam dobre sety w zmiennej jakości VBR~200+kbps. Słucham muzy prawie tylko elektronicznej, vocal trance, electro house i inne progresywne brzmienia. Muszę sprawdzić, czy radio odczyta mi freeformat mp3 640kbps. Jeśli tak to będzie czad prawie jakość CD na dysku twardym kilkaset GB Najlepiej jakby FLAC czytał, albo WAV...
Nadal nie rozumiem jak skierować głośniki... Na fotce z Focalami są skierowane jakby na głowę osoby siedzącej w fotelu po przeciwnej stronie.
Blaupunkt zostanie w bagażniku i szkoda o nim gadać. Jest ok, ale chętnie do napędzenia przodu wymienię go na coś lepszego. Głośniki powoli będę wygrzewał.
Liczę na poradę z linkiem do allegro w sprawie wzmaka 2-kanałowego na przód.
Mój Clarion CD też czyta, ale CD Audio mam tylko z wersjami extended, których używam do grania na cd playerach. Do jazdy takie wolno rozkręcające się kawałki nie nadają. A szkoda mi co chwila nagrywać płyty, bo tworzy się archiwum
Kable mam słabe, może je wymienię.
PS. 1 dokupić jakiś mały kondensator?
PS. 2 zostawić w podszybiu średniotonowe Herze 10cm wpięte w radio?
Allegro:
http://allegro.pl/wzmacniacz-hifonics-s ... 39188.html - licytacja kończy się za 2 dni
http://allegro.pl/ground-zero-gzra-2200 ... 27538.html - tani, a może wystarczy
http://allegro.pl/ground-zero-gzra-2200 ... 19617.html - to co wyżej, ale z pilotem basu?
http://allegro.pl/hifonics-zxi-6002-pow ... 68808.html - podoba mi się wygląd, cena i parametry
http://allegro.pl/earthquake-pa-2150-sp ... 11122.html - konkretne parametry katalogowe, 475zł przełknę jeśli warto.
Co do mp3, to wiem, że nawet 320kbps jest stratnym formatem. Osobiście oprócz 320kbps mp3 czasem nagrywam dobre sety w zmiennej jakości VBR~200+kbps. Słucham muzy prawie tylko elektronicznej, vocal trance, electro house i inne progresywne brzmienia. Muszę sprawdzić, czy radio odczyta mi freeformat mp3 640kbps. Jeśli tak to będzie czad prawie jakość CD na dysku twardym kilkaset GB Najlepiej jakby FLAC czytał, albo WAV...
Nadal nie rozumiem jak skierować głośniki... Na fotce z Focalami są skierowane jakby na głowę osoby siedzącej w fotelu po przeciwnej stronie.
Blaupunkt zostanie w bagażniku i szkoda o nim gadać. Jest ok, ale chętnie do napędzenia przodu wymienię go na coś lepszego. Głośniki powoli będę wygrzewał.
Liczę na poradę z linkiem do allegro w sprawie wzmaka 2-kanałowego na przód.
Mój Clarion CD też czyta, ale CD Audio mam tylko z wersjami extended, których używam do grania na cd playerach. Do jazdy takie wolno rozkręcające się kawałki nie nadają. A szkoda mi co chwila nagrywać płyty, bo tworzy się archiwum
Kable mam słabe, może je wymienię.
PS. 1 dokupić jakiś mały kondensator?
PS. 2 zostawić w podszybiu średniotonowe Herze 10cm wpięte w radio?
Allegro:
http://allegro.pl/wzmacniacz-hifonics-s ... 39188.html - licytacja kończy się za 2 dni
http://allegro.pl/ground-zero-gzra-2200 ... 27538.html - tani, a może wystarczy
http://allegro.pl/ground-zero-gzra-2200 ... 19617.html - to co wyżej, ale z pilotem basu?
http://allegro.pl/hifonics-zxi-6002-pow ... 68808.html - podoba mi się wygląd, cena i parametry
http://allegro.pl/earthquake-pa-2150-sp ... 11122.html - konkretne parametry katalogowe, 475zł przełknę jeśli warto.
- mgruszecki
- Forum Audi 80
Kable maja byc jak najlepsze bezsprzecznie. Zauwaz, ze w tym aucie szyba jest bardzo plasko, slupki bardzo z przodu i lusterko wsteczne jest "praktycznie" na linii tweet-glowa sluchajacego. Staraj sie trafiac pod lusterko, ew kawaleczek wglab auta.
Pytanie za 1000pkt. Ile kasiory mamy na rozszastanie?
Pytanie za 1000pkt. Ile kasiory mamy na rozszastanie?
Ostatnio zmieniony 05 mar 2012, 23:57 przez mgruszecki, łącznie zmieniany 1 raz.
- mgruszecki
- Forum Audi 80
strzelalbym w tego juniora, troche tylko nie wiem czy chlopak z cena nie wystrzelil, ale sprobuj potargowac. Swietny jakosciowo wzmacniacz, moc ma adekwatna do Twojego zestawu. Jak dla mnie strzal w 10, tu masz go na alegroszu
http://allegro.pl/u-dimension-jr-2-370- ... 83699.html
Zapytaj, jak CI da za 450 z wysylka, ja bym nie myslal wiele
http://allegro.pl/u-dimension-jr-2-370- ... 83699.html
Zapytaj, jak CI da za 450 z wysylka, ja bym nie myslal wiele
- mgruszecki
- Forum Audi 80
Nie znam opinii na jego temat, ale u przyszlego niedoszlego szwagra w a6 jezdzi taki juniorek 2-370 osobiscie mu go montowalem stad znam jego mozliwosci odsluchowe. Do niego montowalem Polk Audio chyba tam jest 5601db czy odwrotnie, radzi sobie wysmienicie, jest zapas mocy, ale jakosciowo jest klasa (wedlug mnie oczywiscie).
Szkoda, ze masz taki mocny zestaw bo mam na zbyciu praktycznie nowke Audisona srx2. Nie jest to moze mocarz jakosciowy (wedle "znafcuf") i mocowy (wedle mocy podanej RMS), ale naprawde jest to swietny wzmacniacz na przedni zestaw. Wygrywa swoimi gabarytami, bo miesci sie doslownie wszedzie ;] Pomimo 2x65rms przy 4ohm ma naprawde takiego strzala, ze mozna sie zdziwic
Jak by ktos byl chetny, to oddam go za dobre pieniazki
Tu fotek mojego sztuka z porownaniem wielkosciowym do instrukcji ktora jest w formacie kartki od zeszytu Naprawde miesci sie wszedzie <ok> Dla przykladu, Hertze HSK napedzal wysmienicie, i szczerze powiem... Kopal nimi konkretnie pomimo, ze HSK maja 125RMS... czyli jak Twoj zestaw
PS. Jak bys sie pokusil na tego juniora to montaz pod schowkiem chyba odpadnie... ale obiecaj, ze sprobujesz chociaz wyciagnac schowek i zobaczyc jak z miejscem, czy to faktycznie niemozliwe <ok>
Szkoda, ze masz taki mocny zestaw bo mam na zbyciu praktycznie nowke Audisona srx2. Nie jest to moze mocarz jakosciowy (wedle "znafcuf") i mocowy (wedle mocy podanej RMS), ale naprawde jest to swietny wzmacniacz na przedni zestaw. Wygrywa swoimi gabarytami, bo miesci sie doslownie wszedzie ;] Pomimo 2x65rms przy 4ohm ma naprawde takiego strzala, ze mozna sie zdziwic
Jak by ktos byl chetny, to oddam go za dobre pieniazki
Tu fotek mojego sztuka z porownaniem wielkosciowym do instrukcji ktora jest w formacie kartki od zeszytu Naprawde miesci sie wszedzie <ok> Dla przykladu, Hertze HSK napedzal wysmienicie, i szczerze powiem... Kopal nimi konkretnie pomimo, ze HSK maja 125RMS... czyli jak Twoj zestaw
PS. Jak bys sie pokusil na tego juniora to montaz pod schowkiem chyba odpadnie... ale obiecaj, ze sprobujesz chociaz wyciagnac schowek i zobaczyc jak z miejscem, czy to faktycznie niemozliwe <ok>
mgruszecki, już junior w drodze do mnie za 450zł.
Instalowała go firma montująca car audio w Krakowie, pan miał go rok w aucie do zasilania suba. Potem trzy lata leżał na półce ma fakturę na 1700zł i wie, że nadal nowy warty jest 1000zł, ale czyści szafy i sam opuścił mi 50zł
Dzięki za link, bo faktycznie fajny klocek w tym budżecie.
Obiecuję, że schowek zdemontuję i zobaczę ile jest miejsca pod poduchą powietrzną. Pstryknę nawet dla Ciebie fotki, jeśli tam jeszcze nie zaglądałeś.
Instalowała go firma montująca car audio w Krakowie, pan miał go rok w aucie do zasilania suba. Potem trzy lata leżał na półce ma fakturę na 1700zł i wie, że nadal nowy warty jest 1000zł, ale czyści szafy i sam opuścił mi 50zł
Dzięki za link, bo faktycznie fajny klocek w tym budżecie.
Obiecuję, że schowek zdemontuję i zobaczę ile jest miejsca pod poduchą powietrzną. Pstryknę nawet dla Ciebie fotki, jeśli tam jeszcze nie zaglądałeś.