Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Audio w cabrio

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 05 sie 2010, 15:17

Witam.
Z głosników pasujacych w ori miejsca to tlko 10cm a z nich rewelacji nie bedzie, na pewno nie osiagniesz czegoś, co mógłbyś uzupełniac subem...Może warto pobawic sie i w drzwi wpakowac 165 mm :?: ...
Nie napisałes nic o bodrzecie, jezeli mody z 16-tkami w drzwiach odpadaja to może wnikniesz w zestaw odseparowany DLS K4,jednak stoi ponad 3 stówy, a w tym budrzecie mozna zakupic ciekawe 16.
Co do suba, jezeli bagaznik odpada to smiało mozna obliczyc 10 litrowa skrzyneczkę i ładnie wpasowac do tunelu srodkowego zaraz za przednimi fotelami i wrzucic do niej RE Audio 8"
glosnik_basowy_re_audio_re_8d4
np taki...
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 17:04 przez BeeAndHunny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 05 sie 2010, 19:07

niewiele kumam z tego co napisałeś, mam cabrio więc tunel za przednimi siedzeniami ma jakieś 10 cm długości... niewiele tam zmieszczę, w drzwiach nie mam w ogóle miejsca na głośniki ale może faktycznie warto coś na nie przykleić tylko myślę, że to będzie koszmarnie wyglądało jak nakręcę coś na ten biały materiał...
budżet jest dość elastyczny, wiadomo im taniej tym lepiej ale przede wszystkim stosunek jakość cena.
co to jest zestaw odseparowany?? osobno gwizdek osobno średnie i bas z suba?? jeśli tak to spoko tylko te średnice...
myślałem o kupieniu tego płaskiego suba wbudowanego w piecyk i wepchnięciu go pod fotel ale nie wiem czy to ma sens jakiś...

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 05 sie 2010, 19:48

Faktycznie, tunel jest przekrótki...Innym rozwiazaniem jest wpasowanie jakiejś małej skrzyneczki z przodu, w miejsce na nogi pasazera, bo jest go tam sporo, lub szukac w bagaju przynajmniej tych 10 litrów.
Zakup suba z wbudowanym wzmakiem wg mnie nie ma sensu, bo z tego słychac tylko "pukanie"...przynajmniej wg mnie to strata kasy, którą można przeznaczyc na mocny system przedni i wytłumienie drzwi, co dałoby lepszy efekt niz marne 10cmm w desce i sub pod siedzeniem, a z czasem, kiedy zejścia bedzie brakowac myslec dopiero nad subem...
Co do drzwi to jest kilka rozwiazań...Zakup głośników i zrobienia do nich kick-paneli z uwzglednieniem odpowiedniego litrażu dla głosnika i przykrecenie ich do tapicerki drzwi, lub bardziej brutalna wersja, w której bez cięcia tapicerki się nie obejdzie, poniewaz trzeba zrobić docinkę na dystanse, po ówczesnym przykreceniu ich do blachy furtek, na koniec pobawic sie z jakims panelem maskujacym dystans aby estetycznie wygladało ale wiadomo, aby zrobic to dobrze potrzebny jest czas i pieniadze, ale myslę że efekt wtedy najlepiej smakuje...tłumienie oczywiscie to podstawa...
Co do systemów odseparowanych to czesciowo masz racje, sa to zestawy 2 lub 3 drożne oparte na zwrotnicach, rozdzielajacych sygnał na głosniki wysokotonowe i średnioniskotonowe...tweeter i midwoofer sa odzielnie a bas z suba to juz zupełnie inna sprawa...
Na twoim miejscu przyinwestowałbym w mocny przód, wzmak do niego i zajął sie zrobieniem furtek pod nie a suba narazie zostawiłbym...

terranovy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: terranovy » 05 sie 2010, 21:07

hehe raz zmotełam suba w - schowku pasazera
pieknie dawal ale jest duzo walki z wibracjami
to byl lajtowy subik na glosniku bose
a moze wlasnie zamontuj basa bose z audikow wyzszej serii - malutki wszedzie wejdzie
a moze ci basu wystarczy

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 05 sie 2010, 23:35

pomysł ze skrzynką u pasażera mi się podoba,
przy czym tu muszę powiedzieć, że nie chcę konkurować z dyskotekami i nagłośnieniem koncertowym, chcę poprostu móc spokojnie posłuchać głośno muzy bez bólu :) W galaxy nei było problemu bo założyłem głośnik basowy w schowku pod fotelem ale to wielka fura i tam schowek mogłem poświęcić, tutaj nie bardzo... więc schowek odpada choć pomysł pierwszorzędny ;)
odnośnie cięcia i dystansów. Tak sobie myślę, że tego materiału spokojnie tam wystarczy na przykrycie 2, może 3 cm ale i tak głośnik musiał by być bardzo płytki a takie bardzo ciężko kupić. no ale to jest jakiś pomysł, tyle, że - j anie mam głośników w drzwiach i nie wiem teraz czy tam jest miejsce w kostce żeby sygnał puścić razem z wiązką czy będę musiał dziury w słupkach wiercić. Jeśli tak to pomysł odpada.
Myślę, że do tyłu spokojnie upchnął bym jakieś duże elipsoidalne bez większych przeróbek, najtrudniej okazuje się z tym przodem.

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 06 sie 2010, 10:47

a nie lepiej do tyłu jakieś 16 ograniczyć obudową i zrobić z nich szybkiego suba? Z żadnej 10 nie wyciągniesz basu, choćby był to wyrób za 10Kzł. Namiastkę basu można wykrzesać z 16 cm, a z dwóch to już nawet kawałek łupnięcia. Jeżeli się nie mylę to półka tylna nie jest do końca zintegrowana z bagażnikiem, a co za tym idzie litraż obudowy dla głośników w niej zamontowabych jest dużo mniejszy i może współgrać z T/S 16. Praca na kilku 16 jest dużo wygodniejsza, 4 głośniki 16 to wypadkowa jednego 30cm, ale generowany bas jest dużo szybszy i nie ma tendencji do mulenia czy przeciągania.

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 06 sie 2010, 21:13

kupilem auto za 1000 euro więc jest to materiał przejściowy, zmienić trzeba dźwięk bo jest z początku lat 90. chyba nie muszę tłumaczyć czemu chcę zmienić głosniki :), radio już mam. miało być z głośnomówiącym ale jakoś mikrofonu nie widzę ;)
model to LG LAC7900RN, jak nie będzie działać to jutro zmieniam na JVC jakieś tam z bluetooth. Jutro też przymierzę co się da upchnąć do tyłu, siedzą tam 13 ale nie wiem jaka dziura głęboka.
Tylna półka odpada bo raczej nie będę maltretował ludzi tym czego słucham, głośniki muszą być w ucie a nie poza nim.
PS
jest też nadzieja że jednak nie jest przejściowe, jeśli tylko silnik ducha wyzionie, to już mam namieżony 100k więc wtedy 18letnie audi zostanie przywrócone do stanu ori i stanie w garażu obok fiesty.

Dodano: 2010-08-07, 14:21
kurcze tak sobie dzisiaj oglądałem to auto i... tam jest jakaś przestrzeń pomiędzy tylnymi siedzeniami a bagażnikiem, tam by można zapiąć basa i fi 50 :D ale nie wiem co się znajduje pomiędzy tymi grodziami. było by fajnie założyć głośnik za oparciem tylnej kanapy, pewnie by trochę tłumiła ale i tu by się znalazło rozwiązanie. nie wiem tylko co tam jest. czy tylko klatka czy może jakieś inne rzeczy poupychane.
jak by tam pusta przestrzeń była to problem byłby rozwiązany :D

a na marginesie kupiłem głośniki do tyłu 13cm JBL i do przodu 10 cm pionier. Później dam jakie oznaczenia bo ze wszystkich dostępnych miały najsilniejszy bas, ta 10 tka miała porównywalny z niektórymi trzynastkami więc może komuś się przyda. Ten bas jest jednak kosztem czystych wysokich ale w cabrio i tak dźwięk nigdy nie będzie czysty, więc w to wbiłem.

Dodano: 2010-08-08, 01:08
oki, wygląda na to, że za sioedzeniami jest zbiornik. Wiele więc tam muzyki nie napcham :) a z tyłu weszły mi bez problemu 16 tki jednak jest tam tak dziurawo że nie ma mowy o jakim kolwiek basie. Lipa jest generalnie. trzeba gdzieś upchnąć subwoofor.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 17:07 przez subratri, łącznie zmieniany 1 raz.

MichalN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MichalN » 27 sie 2010, 11:27

Znajomy upachł sobie w cabrio głośnik basowy za tylnym podłokietnikiem w oparciu kanapy:D
jak chce to może go zasłonić lub odsłonić:)

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 27 sie 2010, 23:34

MichalN pisze:Znajomy upachł sobie w cabrio głośnik basowy za tylnym podłokietnikiem w oparciu kanapy:D
jak chce to może go zasłonić lub odsłonić:)
Też o tym myślę, bo spaliła mi się trzydziestka ze skrzyni... i szukam pomysłów.
subratri, tylne głośniki radzę odpiąć, lepiej zapodać na przód w drzwiach 16cm i podpiąć pod wzmaka. A w bagażniku musi być okrutnie mocny sub, żeby się przebił przez tą grodź na narty. Porażka nagłośnić nasze cabrio...

zagi_jaquzi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zagi_jaquzi » 13 wrz 2010, 00:00

witam. Mam dylemat, ponieważ nie wiem czy warto zmienić oryginalne głośniki z nadszybia (100mm). Wiem, że nie będzie tam cudu z dźwiękiem, ale jeśli kupie lepsze głośniki ( boschmann-r-2430v to czy uzyskam lepszy bass niż ten co mam teraz? Czy jest możliwość powiększenia przestrzeni w miejscu głośnika na podszybiu? Najważniejsza rzecz to: taschki nie wchodza w gre :) ktoś doradzi?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 17:07 przez zagi_jaquzi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 13 wrz 2010, 21:33

niektórzy wstawiają tam 13nastki ale nijak to wygląda co do 10siatek to może ten bass sie lekko poprawić ale bardzo delikatnie jeśli chcesz słyszeć różnice to musisz zainwestować w taszki ewentualnie jeśli chcesz coś lepiej to można elipsy w półkę ale o to zapytaj kolegów co mają takowe wstawione bo ja nie miałem do czynienia z takowymi głośnikami w półce

zagi_jaquzi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zagi_jaquzi » 13 wrz 2010, 21:37

czyli jestem skazany na taschki :/ ostatnie pytanie: tam w taschkach jest juz gotowa tapicerka, ale niestety mam inny kolor tapicerki a nie chcialbym go zmieniac, czy jest mozliwosc latwego demontażu tapicerki ze starych bokow do tych taschek?

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 14 wrz 2010, 01:42

kolego ostrożnie z tą zamianą. Ja wsadziłem infiniti i teraz mam problem z głośnym słuchaniem. Infinity mają mocny bas i na tej gumie na której siedzą wszystko wpada w rezonans. Teraz muszę zwrotnicę wsadzić, żeby obciąć bas z tych dziesiątek bo nie posłucham.żałuję, że wyrzuciłem do kosza te nokie które były w oryginale. Przynajmniej średnie z nich były pierwsza klasa i nie klepały basem

Dodano: 2010-09-14, 01:45
[quote="ATLAS"]Też o tym myślę, bo spaliła mi się trzydziestka ze skrzyni... i szukam pomysłów. [/quote]
Przecież tam nie wejdzie nic poza 16 tką... a 22 już zajmie pół bagażnika no i dalej będzie ją słychać bardziej na deptaku przy drodze niż w samochodzie.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 14 wrz 2010, 07:45

kolego powiem ci tak ja swoje boczki obrzucałem ekoskórką przód wyszedł zadowalająco a tylne drzwi są jakoś inaczej wyprofilowane i troszkę miałem z nimi problemów i wykonanie gorsze za niedługo wstawię fotki w swym temacie to sobie zobaczysz a jak na razie musisz sie zdać na fotki kolegów bo wielu klubowiczów ma wymienioną tapicerkę sory za ot

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 14 wrz 2010, 12:02

bas ze 100mm :| musze to kiedys uslyszec... ja zmienilem wszystkie glosniki na jbl'e, przod 100mm a tyl 160mm oczywiscie z rozklepaniem miejsca montazowego, w bagieru skrzynia zamknieta clariona 28/30cm plus wzmak blaupunkta, oczywiscie jednostka sterujaca dobrej marki, moze nie wysoka polka jakosci dzwieku, ale wrazenie robi na kazdym... do tego wszystkiego 16 mat z bolla wygluszajace caly bagier od spodu do gory

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl