CB Radio - odbior
-
- Forum Audi 80
Jak tu czytam niektorych to widze ze chcieli by zeby nasluchiwac rozmowy z 20 km.... po co wam to ludzie ! Odleglosc 10Km styka bez problemu.
Ja mam Unidena 510 i antene Presidenta Ohio i nie moge narzekac. Chyba ze czasami na ludzi po drugiej stronie radia gdzie pytasz i nikt nie odpowiada bo buractow siedzi za kolkiem i pierd.. odpowiadac drugiemu jaka jest sytuacja na drodze.
Ja mam Unidena 510 i antene Presidenta Ohio i nie moge narzekac. Chyba ze czasami na ludzi po drugiej stronie radia gdzie pytasz i nikt nie odpowiada bo buractow siedzi za kolkiem i pierd.. odpowiadac drugiemu jaka jest sytuacja na drodze.
Niektórym nie wystarcza 10 km, widzę kolego że jesteś ze Śląska, tam jest gęsta zabudowa i rzeczywiście wystarczy krótszy zasięg. Ja np jestem ze świętokrzyskiego, gdzie miasteczka potrafią być od siebie oddalone o 15-20 km a pomiędzy nimi wioski... i potrzebuję tego 20km zasięgu żeby np usłyszeć jak tam sytuacja na przelotówce przez miasto oddalone 15 km ode mnie, żeby wiedzieć czy jechać tamtędy czy wybrać inną traskę. Poza tym jeśli cb w mobilku ma być dla Ciebie tylko antymiśkiem to pewnie, czemu nie, 10 km spokojnie wystarczy, ale jeśli łączność CB to Twoje w pewnym sensie hobby i myślisz o tym poważnie to już inaczej się nastawiasz :mrgreen:mellow_pak pisze:Jak tu czytam niektorych to widze ze chcieli by zeby nasluchiwac rozmowy z 20 km.... po co wam to ludzie ! Odleglosc 10Km styka bez problemu.
Co do tego zestawu o którym piszesz to ten Uniden to bardzo dobre radyjko do mobilka, a antenkę President Ohio mi ukradli jakieś 2 tygodnie temu... Użytkowałem ją przez blisko rok czasu i mam bardzo miłe wspomnienia. Chociaż teraz po zakupie Lemm-a AT-1700 dopiero słyszę to czego nie słyszałem wcześniej i w jakości o niebo lepszej. Ohio jest OK ale jakbym miał drugi raz kupować antenkę do 1m długości to kupił bym innej marki, szkoda kasy na ten model Presidenta.
Nie miałem nigdy styczności z tym radyjkiem.enzoo pisze:a co sądzicie o radiu Ultra III ???
Na pierwszy rzut oka wygląda jak te najtańsze Cobry.
Jak dla mnie dyskwalifikuje go brak RF Gain no i trzeba by przetestować jak ten ANL w nim działa czyli czy wycina wszystkie zakłócenia pochodzące od elektroniki w samochodzie. Mój Johnny II sobie z tym kompletnie nie radzi i nie polecam tego radia...
Ostatnio zmieniony 24 gru 2008, 10:43 przez Stick, łącznie zmieniany 1 raz.
A Uniden 520 ma dobry filtr ANL.
Ja jeżdżę na minimalnym SQ i sero RF Gaina i jest super, radyjko podpięte pod dodatkowe wejście zapalniczki pociągnięte bezpośrednio od aku, wydaje mi się być najlepszym rozwiązaniem.
Co do Presidentów to faktycznie są bardzo dobre, ale i bardzo drogie, i radia i anteny. Za cenę niejednego radia President można mieć bardzo dobre radio z dobrymi parametrami jak np powiedzmy TTI 880 + dobra antena.
Jakbym miał kasę to pewnie bym Presidenta sobie kupił, ale skoro że nie mam to mam Unidena
Ja jeżdżę na minimalnym SQ i sero RF Gaina i jest super, radyjko podpięte pod dodatkowe wejście zapalniczki pociągnięte bezpośrednio od aku, wydaje mi się być najlepszym rozwiązaniem.
Co do Presidentów to faktycznie są bardzo dobre, ale i bardzo drogie, i radia i anteny. Za cenę niejednego radia President można mieć bardzo dobre radio z dobrymi parametrami jak np powiedzmy TTI 880 + dobra antena.
Jakbym miał kasę to pewnie bym Presidenta sobie kupił, ale skoro że nie mam to mam Unidena
a co panowie sądzicie o tym?? podkreślam, ze radia bede używał tylko prywatnie - sporadycznie więc nie mam ochoty wydawać 300-400zl - szukam czegoś do 200zl z antenka juz. Czytałem również o tym jak ważna jest antena i że musi mieć ponad 1m ale może ktoś ma taką mała antenke i podzieli sie wrazeniami z użytkowania??
http://allegro.pl/item511522693_cb_radi ... _wtyk.html
http://allegro.pl/item511522693_cb_radi ... _wtyk.html
barteq289, jeżeli nie chcesz być nigdy zadowolony z radyjka w samochodzie to spoko, kupuj. To radio to jakieś pseudo radio, a antena to poprostu śmiechu warte. Jak chcesz kupić do 200 zł, to kup używane radio. Mi się udało bez problemu nie zniszczone radio alan 2001z ojcu wylicytować za 110 zł, odbiera bardzo dobrze i do tego kupiłem mu jeszcze hustlera, jemu nic więcej nie potrzeba.
http://allegro.pl/item513637877_cb_radi ... elacz.htmla.milewski.mm pisze:barteq289, jeżeli nie chcesz być nigdy zadowolony z radyjka w samochodzie to spoko, kupuj. To radio to jakieś pseudo radio, a antena to poprostu śmiechu warte. Jak chcesz kupić do 200 zł, to kup używane radio. Mi się udało bez problemu nie zniszczone radio alan 2001z ojcu wylicytować za 110 zł, odbiera bardzo dobrze i do tego kupiłem mu jeszcze hustlera, jemu nic więcej nie potrzeba.
a może takie jak powyżej??antene można ostatecznie wymienić - gdy ta bedzie za słaba - bo radio ma raczej wtyk uniwersalny?? tylko zapewne będzie trzeba ją dostroić. Wolałbym nowe radio i kupić na miejscu w sklepie - bo czy strojenie czy gwarancja - to bedzie z tym łatwiej :->
co do tego alana to spoko, radyjko może takie być, ma SQ i RF GAINa, co jest podstawą, szkoda tylko, że nie ma filtra ANL to zakłócenia mniejsze byś miał
co do jakiegoś tam rozdzielacza zapalniczki to badziew totalny, jak chcesz, żeby było dobrze, to poprowadź sobie bezpośrednio od aku dodatkowe gniazdo zapalniczki bądź, właąsnie jakiś rozdzielacz, to i zakłóceń mniej będzie.
A co do anteny z aukcji to na pewno nie będziesz z niej zadowolony, stroić tego nie musisz, bo tej anteny się nie stroi, tylko stawia w dorym miejscu na dachu. Anteny do CB to takie minimalne się zaczynają moim skromnym zdaniem od 1 m, choć president MISSOURI to inna bajka.
jak chcesz antene magnesówkę, to polecam sirio ml-145, bardzo dobra antena i trwała i trzyma się przy dużych prędkościach.
Pozdro
co do jakiegoś tam rozdzielacza zapalniczki to badziew totalny, jak chcesz, żeby było dobrze, to poprowadź sobie bezpośrednio od aku dodatkowe gniazdo zapalniczki bądź, właąsnie jakiś rozdzielacz, to i zakłóceń mniej będzie.
A co do anteny z aukcji to na pewno nie będziesz z niej zadowolony, stroić tego nie musisz, bo tej anteny się nie stroi, tylko stawia w dorym miejscu na dachu. Anteny do CB to takie minimalne się zaczynają moim skromnym zdaniem od 1 m, choć president MISSOURI to inna bajka.
jak chcesz antene magnesówkę, to polecam sirio ml-145, bardzo dobra antena i trwała i trzyma się przy dużych prędkościach.
Pozdro
bierz bierz, dobra cenawujo1 pisze:nawet nawet ja bym brał ale ciekawe co inni powiedzą
antena - długość spoko, firma średnia, ale ujdzie
radio - dobra parametry, podświetlenie do zmiany na czerwone, coby pasowało do oryginalnego
300 zł z ten zestaw jest ok, w sklepie stacjonarnym cena zestawu byłaby dużo wyższa, a radyjka TTI są podobno dobre i jak u kolegi w avensis widziałem to spoko i modulacja i zakłócenia można dobrze wyregulować, choć i tak, jak kto ma możliwość to na stałe proponuję antenkę założyć.
P.S. Jeżeli coś jest mało czytelne bądź mało wyraźnie napisane to sorki, ale święta są, żony samochodami jeżdżą i w ogóle akie tam.
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
odradzam TTI w każdym wydaniu - teraz sam mam 880 i podświetlenie nawet na słabym ustawieniu (a są tylko dwa hi - low) mocno daje po oczach nawet w nocy, dodatkowe przyciski w gruszce to fajna sprawa ale drastycznie zwiększa to grubość kabla i staje się gruszka mocno nieporęczna a i kabel przeszkadza. Z większości funkcji tego radia korzystać nie będziesz. Filtr ANL też jest dupiany bo alternatora co prawda nie słychać ale już klakson czy kierunkowskazy stopy itp tak. Radio strasznie szumi i aby temu zapobiec trzeba skręcić moc anteny a wtedy mocno tracisz na zasięgu.
TTI to jak radia CD peiyinga - ma wszystko ale wszystko jedynie jako tako. Na długich pustych trasach jakoś ujdzie ale w mieście nawet małym już jest tragedia
TTI to jak radia CD peiyinga - ma wszystko ale wszystko jedynie jako tako. Na długich pustych trasach jakoś ujdzie ale w mieście nawet małym już jest tragedia
Ja mam Alana121 i antenkę Sirio bodajże ML 100. ustawiona na dachu. Magnes wytrzymał 145km/h. Dalej nie pędziłem, bo po co. Szkoda szyb. W Polsce to już piractwo a jak jadę do hitlerówka to ściągam bo nie ma ograniczeń. Antena wyczes. przy swr rzędu 1,5!!!! mam taki odbiór że sqelch jest wysoko wykręcony. A jak byłem w Harrachowie na skoczni to CZYŚCIUTKO rozmawiałem z JELENIĄ GÓRĄ. Podejrzewam, że jest to chyba najlepsza antenka za całkiem rozsądną cenę (ok. 130 zeta).
I nie wygląda, jak bat na dwumetrowe komary. Do autka to uważam aż za dużo.
I olejcie te szumofony TTI. Kumpel ma taki zasięg, że z klopa do pokoju nie doleci :oops:
[ Dodano: Wto 06 Sty, 09 13:09 ]
[quote="mellow_pak"]Jak tu czytam niektorych to widze ze chcieli by zeby nasluchiwac rozmowy z 20 km.... po co wam to ludzie ! Odleglosc 10Km styka bez problemu.
Trafna decyzja i dobre myślenie. Po co mieć śmietnik w radiu? chcecie posłuchać szumów to zapraszam do Wrocka <buu> :mrgreen: :lol:
I nie wygląda, jak bat na dwumetrowe komary. Do autka to uważam aż za dużo.
I olejcie te szumofony TTI. Kumpel ma taki zasięg, że z klopa do pokoju nie doleci :oops:
[ Dodano: Wto 06 Sty, 09 13:09 ]
[quote="mellow_pak"]Jak tu czytam niektorych to widze ze chcieli by zeby nasluchiwac rozmowy z 20 km.... po co wam to ludzie ! Odleglosc 10Km styka bez problemu.
Trafna decyzja i dobre myślenie. Po co mieć śmietnik w radiu? chcecie posłuchać szumów to zapraszam do Wrocka <buu> :mrgreen: :lol: