"
2006-11-19 przed kupienie.
Jestem dośc konserwatywny, nie przepadam za wieśtuningiem, więc pewnie wiele bajerów nie znajduje się w moim aucie.
Przykładam wagę aby wszystko działało jak należy mechanicznie i aby wyglad auta był przyzwoity.
W planach mam zamontowanie jakiegoś sensownego audio, ale również bez przegięcia. O tym w dziale Tuning Car Audio.
Pozdrawiam
----------------------------------------------------------------------------------
2007 po kupieniu. Pierwsza robota - taszki
-----------------------------------------------------------------------------------
2007-01-13
Wybór padł na
KENWOOD KDC-W4034AY - WMA/MP3/CD-Receiver
Specyfikacja
--------------------------------------------------------------------------------------
2007-07-08 Tylne taszki i nie tylko.
Video
Mógłbym napisać co zostało wymienione, ale znacznie krócej będzie wspomnieć o tym co wymienione nie zostało
Pozdrawiam.
----------------------------------------------------------------------------------------
Dalej 2007
Po wcześniejszym zapoznaniu się z tym produktem, zafascynowaniu wielu Car Audio maniaków, dzisiaj przyjechał do mnie wujek Signat H16 ( midwoofer )
Typowa konstrukcja/zestaw dla monterów. Żadnych kabelków, zwrotnic, maskownic. Płaci się za granie, a nie bajerowanie.
Przerabiam do nich zwrotniczki, które posiadam z odzysku.
Przeróbka będzie dotyczyła w zasadzie tylko wymiany kondensatorów i chyba tylko w torze tweetera, mimo, że te nie sa najgorsze ( mam lepsze ) z 4.7 uF na 3.3 uF.
Głośniki trafią na przód w taschki mdf. Tweetery są już na podszybiu. Zwrotnice j/w.
Dane głośników:
http://www.autosound.pl/product_info.ph ... ts_id/2420
Po instalacji zamelduję o efektach.
Ponieważ tweetery mam na podrzybiu w miejscu ori 10tek, a zwrotnice nie mieszczą się za radiem, postanowiłem je rozebrać. Nie widzę innej wygodnej opcji podłączenia ich.
Tweetery są podłączone pod ori przewody po 10tkach idące z radia, także nie ma jak puścić wygodnie ze zwrotnic zarówno do tweeterów jak i midbasów. Po rozbiórce efekt będzie ten sam, a montaż wygodniejszy.
Zwrotnica woofera po rozebraniu została przyklejona do głośnika.
UpDate:
Zwrotniczki midwooferów gotowe.
Impedancja idealna i to już ze zwrotnicą!
Głośniki gotowe, jutro montaż.
Cewki trzymają się bardzo mocno, więc nie powinny poodpadać.
---------------------------------------------------------------------------------------
2007-11-18
Jeśli kogoś interesują wzmacniacze od środka, tj jak są wykonane, jakie elementy, jaki montaż ... proszę.
Nasz chiński przyjaciel - wzmacniacz Peiying PY-NB2000. Każdy tej firmy zapewne wyglądać będzie podobnie, więc można się sugerować śmiało.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
2007-11-27
Dla zainteresowanych załączam zdjęcia wnętrza wzmacniacza CarPower HPB-602, jego dane i moje wrażenia.
CarPower HPB-602 w cenie 260zł , 2 kanałowy wzmacniacz mocy z regulowanymi filtrami dolno - i górnoprzepustowymi, może być zmostkowany, zrównoleglone wyjście liniowe, przełączanie stereo/mono. Do wykorzystania jednocześnie jako wzmacniacz subwoofera i zakresu średniotonowego. Bardzo dobry jako uzupełnienie oryginalnego wyposażenia, wysoka moc wejściowa z FGA-22 lub FGA-22HQ.
Cenna informacja. Wzmaczniacz nie posiada High Input, tj. radioodbiornik musi posiadać wyjście przedwzmacniacza. Świadczy to o tym, iż firma Monacor nie kaleczy rzemiosła, czym jest oczywiście podłączanie wzmacniacza z sygnałem z końcówki radioodtwarzacza.
Informacje techniczne
Max. power 350WMAX
RMS power 2Ω 2 x 100WRMS
RMS power 4Ω 2 x 70WRMS
Bridged power 4Ω 1 x 225WRMS
Frequency range 20-20,000Hz
Load impedance (min.) 2Ω (bridged: 4Ω)
Input sensitivity (line) 0.4-4V/20kΩ
Channel separation > 45dB
S/N ratio > 94dB (A)
THD < 0.2%
Low-pass 40-300Hz, 6dB/oct.
High-pass 40-500Hz, 6dB/oct.
Bass boost 0-12dB/50Hz
Operating voltage 10-16V DC current /22A
Connections screw terminals
Line 1 x RCA L/R
High input -
Speakers screw terminals
Line 1 x RCA L/R
Remote control -
Admiss. ambient temp. 0-40 °C
Dimensions 252x62x243mm
Weight 2kg
Oto zdjęcia wzmacniacza.
W środku panuje porządek. Elementy nie sa niechlujnie montowane. Nie ma się wrażenia, że wewnątrz przeszedł huragan Andrew
Elementy nie są najwyższej jakości, ale tego nie można spodziewać w tej klasie wzmacniacza.
Moje wrażenia odsłuchowe:
W moim przypadku w chwili obecnej przed kolejną wymianą testowałem go na głośniku PYLE 10'' w skrzyni BR 25 litrów z płyty wiórowej 18mm.
Wzmacniacz ma niewielki DF, więc głosnik musi mieć maksymalnie lekką membranę, aby dźwięk nie zniekształcał się od prądów indukowanych pasożytniczo w cewce głośnika.
Daje się wyczuć zdecydowanie większą moc od produktów peiyinga legitymującego się mocą 300W RMS.
Bez dwóch zdań wzmacniacz jest bardzo uniwersalny jak na ta klasę, odpowiedź impulsowa tak słabego jak testowany głośnik jest bardzo szybka i możemy liczyć na dużo szczegółów i różnorodnośc basu. Nie zdarzyło się w czasie testu aby głośnik jak to się mówi w żargonie "zamulał" a bas zlewał się w jednostajne buczenie, a tę zasługę zdecydowanie przypisałbym wzmacniaczowi.
Po 2 minutach w miarę nagrzewania bas schodził w niskie rejestry bardzo przyjemnie a szybkie uderzenia były mocne i precyzyjne i co najważniejsze czyste.
Olbrzymią zaletą jest zupełny brak zakłóceń, oraz przenoszenia średnich tonów po ówczesnym odpowiednim ustawieniu filtrów. Zupełnie nie słyszymy zgłosek wybuchowych wokalistów czy też delikatnie i spokojnie rozpoczynających się utworów - tu mam na myśli średnie częstotliwości.
Wzmacniacz zdecydowanie godny polecenia do lekkich głośników 25, 30 cm.
Cena - Jakość moim zdaniem wypada znakomicie.
Kolejny test na lepszym głośniku ( wciąż doradzam się i wyliczam jakim i jakiej firmy ). Strach pomyśleć jak miło może zagrać.
Pozdrawiam.
-----------------------------------------------------------------------------------------
2007-11-18
Cześć.
Przedstawiam jako ciekawostkę...
Posiadając taką skrzynkę odsłuchując ją dokładnie i opisując tu postanowiłem sprawić, aby było ona bardziej efektywna.
Rano podskoczyłem na giełdę Wolumen w W-wie i zakupiłem skrzynkę BR z 18mm wiórówki, bardzo solidnie zrobioną. Oglądałem wiele skrzyń, niektóre były pożal się Boże.
W każdym bądź razie zakupiłem:
( widoczne zabawki nie są moje, to syna :lol: )
Skrzynka złożona, póki co z głośnikiem Peiyinga.
Zmiana głośnika planowana w nadchodzącym tygodniu ( Pyle PLW10 ).
Znacznie bardziej efektownie grać zaczęło.
Huczy mało głowy nie urwie.
Oczywiście skręcając skrzynię filtrami mamy zrównoważony super dźwięk.
Jak to w grubsza wygląda można zobaczyc na filmiku.
Oczywiście zobaczyć, a nie odsłuchać To tylko mikrofonik z komórki, wiec jeden trzask klik, pobierz filmik.
Pozdrawiam.
"
---------------------------------------------------------------------------------------
Ok przyjaciele. Tak było. i dalej bym chciał. Serio, jako 2 auto Audi 80. Ale... marzenie.
Wszyscy userzy uciekli skoro sprzedali Audi 80, więc chciałem Wam pokazać, przypomnieć.
Jeśli ktoś z Was może, ma i jest... zapraszam z jego archiwum dla VIPów. Można wysłać post bez problemu. Z częściami, naprawą itd itd nie będę wysyłał. Nie ma sensu.
Pytania? itd? Jak najbardziej.
Pzdr,
Andrzej "Doc"
Co prawda archiwum, ale kocham Audi 80. Tylko dla VIPów
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Krzyśku masz rację.
Ps.
Podczas Świąt Bożego Narodzenia przyjechali do nas przyjaciele. Ewelina (siostra mojej żony), Marcin (szwagier) i dzieciak Alex. Są w Niemczech dość długo. Ich praca, rozrywka, mieszkanie itd. Z naszą rozmową (m.in.) Ewelina powiedziała Magdzie (mojej żonie), że niebawem wyśle jej pieniążka z autem, a ja słyszę i drze się "oczywiście tylko Audi 80!". Mówię serio. Koszt podobny.
Jeśli się uda... Magda będzie miała Audi 80 B4.
Będę się cieszył jak cholera.
Kolejna sprawa, rozmowa z Marcinem.
Patrzymy w internecie (PL) jaki jest koszt z nowym laptopem. Zobaczyliśmy HP 17'', RAM 8GB, procesor itd itd. Koszt 2500 zł.
Wyobraźcie sobie... Marcin klika i patrzy na stronę firm/sklepów w Niemczech i dokładnie ten sam laptop, naprawdę ten sam... po euro na PLN nie całe 1500 zł. Nieźle?
A praca i wypłata w Niemczech? Przecież dla nich laptop, koszt jest taki jak dla nas majtki kurna. Super PL.
Ps.
Podczas Świąt Bożego Narodzenia przyjechali do nas przyjaciele. Ewelina (siostra mojej żony), Marcin (szwagier) i dzieciak Alex. Są w Niemczech dość długo. Ich praca, rozrywka, mieszkanie itd. Z naszą rozmową (m.in.) Ewelina powiedziała Magdzie (mojej żonie), że niebawem wyśle jej pieniążka z autem, a ja słyszę i drze się "oczywiście tylko Audi 80!". Mówię serio. Koszt podobny.
Jeśli się uda... Magda będzie miała Audi 80 B4.
Będę się cieszył jak cholera.
Kolejna sprawa, rozmowa z Marcinem.
Patrzymy w internecie (PL) jaki jest koszt z nowym laptopem. Zobaczyliśmy HP 17'', RAM 8GB, procesor itd itd. Koszt 2500 zł.
Wyobraźcie sobie... Marcin klika i patrzy na stronę firm/sklepów w Niemczech i dokładnie ten sam laptop, naprawdę ten sam... po euro na PLN nie całe 1500 zł. Nieźle?
A praca i wypłata w Niemczech? Przecież dla nich laptop, koszt jest taki jak dla nas majtki kurna. Super PL.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Taka sama sytuacja jest już i z 80-tkami czy S2
Kiedyś pozbywali się tego Niemcy , a teraz spowrotem do siebie ciągną rodzynki.
Jak u nas te Quattrówki ładne po 10 tyś wystawią to każdy krzyczy , że drogo , za takiego starego piernika 25 letniego ,
Niemiec przyjezdza , wykłada kasę i bez większego marudzenia zabiera.
Tak samo jak u nas chcesz czy zderzaki czy lampy kupić : Zespolak , soczewka , black hella.
Trzeba trochę wyrzeczeń zrobić , by odłożyć na to , a dla nich to już najmniejszy problem.
Kiedyś pozbywali się tego Niemcy , a teraz spowrotem do siebie ciągną rodzynki.
Jak u nas te Quattrówki ładne po 10 tyś wystawią to każdy krzyczy , że drogo , za takiego starego piernika 25 letniego ,
Niemiec przyjezdza , wykłada kasę i bez większego marudzenia zabiera.
Tak samo jak u nas chcesz czy zderzaki czy lampy kupić : Zespolak , soczewka , black hella.
Trzeba trochę wyrzeczeń zrobić , by odłożyć na to , a dla nich to już najmniejszy problem.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
stary telefon
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_af6C3OJ5z8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_af6C3OJ5z8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Ale to nie jest problem trzeba tylko prawo znać w którym nie ma takiego czegoś jak szkoda całkowita a gdy ubezpieczenie zrobi problem to nie musisz z niego korzystać i uderzyć z prawa cywilnego o zadość uczynienie sprawcy. Prawo w tym przypadku jest jasne ma być stan jak przed wypadkiem.Krzysiek 84 pisze:a jak przyjdzie co do czego to od razu ubezpieczyciel wwali nam szkodę całkowitą