Glosniki - dobor skrzyni i wzmacniacza
Glosniki - dobor skrzyni i wzmacniacza
witam
Długo sie przymierzałem do zakupu sprzętu wzmacniacz plus sub ale wreszcie nadeszła to chwila :mrgreen:
Kupiłem ten głośnik Powerbass m-10: http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 0&pid=1106
Teraz mam do was prośbe: mógłby mi ktoś obliczyć skrzynke do bego suba z BR?
I jak wzmacniacz mam przykładowy kupić zeby go porządnie napędzić?? Jaką musi mieć moc. Tylko sub bedzie do niego podłączony..
z góry dziękuje za wszystkie informacje
niestety nikt nie odpowiedzial wiec po konsultacji z roznymi osobami siedzacymi w ca kupiłem Axtona C402 350rms Myśle ze to dobry wybór
Długo sie przymierzałem do zakupu sprzętu wzmacniacz plus sub ale wreszcie nadeszła to chwila :mrgreen:
Kupiłem ten głośnik Powerbass m-10: http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 0&pid=1106
Teraz mam do was prośbe: mógłby mi ktoś obliczyć skrzynke do bego suba z BR?
I jak wzmacniacz mam przykładowy kupić zeby go porządnie napędzić?? Jaką musi mieć moc. Tylko sub bedzie do niego podłączony..
z góry dziękuje za wszystkie informacje
niestety nikt nie odpowiedzial wiec po konsultacji z roznymi osobami siedzacymi w ca kupiłem Axtona C402 350rms Myśle ze to dobry wybór
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 14:32 przez Marcin19l, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrób Br tak jak zaleca producent i powiniemeś być zadowolony
http://www.powerbassusa.com/products/su ... _m_10.html
http://www.powerbassusa.com/products/su ... _m_10.html
Sorry ale takie rzeczy to w podstawówce sie liczyło pole podstawy razy wysokość to jest wzór tak dla wyjaśnienia przykładowe wymiary to 31x36x33 cm wychodzi 36,828 litra te 1,8 litra trzeba dodać bo tyle ok ma obiętość głośnika do tych wymiarów trzeba dodać po ok 18 mm grobość ścianki mały projekt trochę cięcia i gotowe.
Z tymi 3 litrami to może i bym sie zgodził ale to też zależy od głośnika tego jaki ma magnes duży i czy kosz ma stalowy czy aluminiowy wiec można założyć że te 3 litry to głośnik a co do obudowy to ja bym osobiście zrobił 38 litrów nie więcej i nie dawał tłumienia żadnego ale może niech nam pan Oofol wytłumaczy jak z tym tłumieniam.A odnośnie budowy skrzynki to pamiętaj że nie wszędzie dodajesz te 18 mm bo coś musi byś ścianką a coś podstawą i to musi wszystko pasować do siebie najlepiej zrób soebieszkic i przeanalizuj czy wszystko bedzie pasować.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kolego Marcinie, proszę, tylko bez ironii....
Jeśli nie słyszałeś że skrzynie BR się wytłumia to poczytaj jeszcze trochę
Wytłumienie odejmuje się od objętości tak samo jak port czy głośnik. jak tłumisz załóżmy tylko jedną podstawę włókniną /węłną mineralną to się tłumiło w latach 80tych / to po jej przyklejeniu liczysz objętość skrzyni nie od podstawy tylko od materiału wytłumieniowego. Czyli jak np skrzynka jest głęboka na 20cm a materiał tłumiący ma 2cm to liczysz wysokość na 18cm.
Co do tych 38l to na oko bym nie strzelał tylko to obliczył.
Powodzenia w rezanku.
Jeśli nie słyszałeś że skrzynie BR się wytłumia to poczytaj jeszcze trochę
Wytłumienie odejmuje się od objętości tak samo jak port czy głośnik. jak tłumisz załóżmy tylko jedną podstawę włókniną /węłną mineralną to się tłumiło w latach 80tych / to po jej przyklejeniu liczysz objętość skrzyni nie od podstawy tylko od materiału wytłumieniowego. Czyli jak np skrzynka jest głęboka na 20cm a materiał tłumiący ma 2cm to liczysz wysokość na 18cm.
Co do tych 38l to na oko bym nie strzelał tylko to obliczył.
Powodzenia w rezanku.
Nie ironizuje tylko troszke się dziwię ale okja podałem mój tok myslenia z którym zawsze działam i zawsze jest ok i tak jak powinno nie będe sie tu spierał czy się tłumi czy nie bo nie o to tu chodzi.Ja nigdy nie tłumiłem i nie mam zamiaru tego robić podałem Marcin19l zadał pytanie wiec staram się mu pomóc.Wełne podałem dla przykładu gdyż często jest nadal używana.Jeżeli producent podaje że skrzynia ma mieć 35 l to może warto zrobic taka skrzynie i nie przejmować sie niczym nie dodawać obietości głosnika i po problemie pozdrawiam