Glosniki - koaxialne czy odseparowane
Glosniki - koaxialne czy odseparowane
Witajcie drodzy koledzy doradźcie mi co lepiej kupić czy zestaw głośnikowy oddzielnie woofer i tweeter, czy zintegrowany głośnik dwudrożny, trójdrożny.
Dziękuję za wszelkie choćby najmniejsze sugestie :)
Dziękuję za wszelkie choćby najmniejsze sugestie :)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 17:13 przez Kamylo111, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać kasy i czego oczekujesz.
Uwzględnij też miejsca montażowe - średnice 13, 16,5 czy 20cm zmieścisz ?
Jestem przed podobnym wyborem... i szukam już 2 miesiące i... nadal nie zdecydowałem.
To co mnie osobiście interesowało to : Phonocary Pro-Tech, GMS z serii 9600, Sinuslive SL-16 lub SL-165, no i może coż z klasycznych domowych głośniczków firm STX (made in poland) lub TVM Acoustics (dawna TESLA - czechy). Hertz - made in china z piankowym zawieszeniem... dziękuję i nie wiem czym się ludzie podniecają
Jedno Ci doradzę... jak nie słyszałeś głośników jakie zamierzasz kupić na żywo to nie kupuj bo może się okazać, że się zawiedziesz. Odsłuch oczywiście w aucie - nie na półce w sklepie bo to dwie różne sprawy.
Uwzględnij też miejsca montażowe - średnice 13, 16,5 czy 20cm zmieścisz ?
Jestem przed podobnym wyborem... i szukam już 2 miesiące i... nadal nie zdecydowałem.
To co mnie osobiście interesowało to : Phonocary Pro-Tech, GMS z serii 9600, Sinuslive SL-16 lub SL-165, no i może coż z klasycznych domowych głośniczków firm STX (made in poland) lub TVM Acoustics (dawna TESLA - czechy). Hertz - made in china z piankowym zawieszeniem... dziękuję i nie wiem czym się ludzie podniecają
Jedno Ci doradzę... jak nie słyszałeś głośników jakie zamierzasz kupić na żywo to nie kupuj bo może się okazać, że się zawiedziesz. Odsłuch oczywiście w aucie - nie na półce w sklepie bo to dwie różne sprawy.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Od dawna nie czytałem tu takich słusznych słów!!!jak nie słyszałeś głośników jakie zamierzasz kupić na żywo to nie kupuj bo może się okazać, że się zawiedziesz. Odsłuch oczywiście w aucie - nie na półce w sklepie bo to dwie różne sprawy.
Ja bym zaproponował markę Rainbow - wszystkie komponenty są made in Germany i każdy zestaw przed wyjazdem z fabryki jest sprawdzany i ma swój numer seryjny.
W zeszłym roku zmieniałem przetworniki i też się zastanawiałem się nad kilkoma modelami, po kilku odsłuchach postanowiłem zmienić faworyta i zakupiłem Rainbow'ki i jestem z nich bardzo zadowolony. Dokładne wysokie tony, przejrzysta średnica i zadziwiające niskie rejestry - proponuje się zainteresować firma bo robią na prawdę świetne przetworniki lepsze o niebo od wielu "znanych" marek jak choć by przereklamowane JBL....
Cieszy mnie, że mamy podobne zdanie Oofol Rainbowy są niestety poza moim zasięgiem finansowym. Dwa roczne dzieciaczki przejadają połowę mojej wypłaty Ale oczywiście jak kolegę Kamylo111 stac to czemu nie ?
Czasami można kupic coś mało znanego i mniej popularnego a jednocześnie baaardzo dobrego jakościowo, oczywiście za odpowiednie pieniądze. Wiele firm produkuje dobre audio i nie sprzedają masówki produkując wszystko w chinach jak to robi Blaupunkt, Magnat, Hertz, Phonocar i inne popularne marki zalewające allegro.
Odsłuchiwałem już kilka zestawów po znajomych i na lokalnych spotach grupy VAG - niektóre brzmiały diametralnie inaczej niż zamontowane w blaszanych skrzynkach z radiami w MediaMarkecie czy innych sklepach RTV. Hertze krzyczą średnicą, ale w aucie przez wytłumienie tej średnicy jest o połowę mniej - może to zaleta, a może wada... to zależy od gustów.
Odsłuch decyduje o wyborze - to moje zdanie i go nie zmienię.
Czasami można kupic coś mało znanego i mniej popularnego a jednocześnie baaardzo dobrego jakościowo, oczywiście za odpowiednie pieniądze. Wiele firm produkuje dobre audio i nie sprzedają masówki produkując wszystko w chinach jak to robi Blaupunkt, Magnat, Hertz, Phonocar i inne popularne marki zalewające allegro.
Odsłuchiwałem już kilka zestawów po znajomych i na lokalnych spotach grupy VAG - niektóre brzmiały diametralnie inaczej niż zamontowane w blaszanych skrzynkach z radiami w MediaMarkecie czy innych sklepach RTV. Hertze krzyczą średnicą, ale w aucie przez wytłumienie tej średnicy jest o połowę mniej - może to zaleta, a może wada... to zależy od gustów.
Odsłuch decyduje o wyborze - to moje zdanie i go nie zmienię.
Przeczytałem cały temacik i muszę przyznać że nie padła nazwa firmy HELIX.
Do której nie byłem do końca przekonany !!! Jednak zaryzykowałem po kilku opiniach forumowiczów z PKA 80 i szczeże mówiąc jestem bardzo zaskoczony jakością grania.
Po nad to można obejżeć moje skromne fotostory które może nie ukazuje jakości grania głośników , ale co do samego montażu brak złego słowa :mrgreen:
Oto link rezania:
https://audi80.pl/b3-b4-panele-drzwiowe-boczki-i-glosnik-vt32756.htm
a oto głośniczki:
http://www.allegro.pl/item760253091_helix_dark_blue_62_1_wys_kurier_24h_0zl_dyst_mdf.html#gallery
Plecam !!! zapewne nie tylko ja!!!
Pozdrawiam
szkodnik
Do której nie byłem do końca przekonany !!! Jednak zaryzykowałem po kilku opiniach forumowiczów z PKA 80 i szczeże mówiąc jestem bardzo zaskoczony jakością grania.
Po nad to można obejżeć moje skromne fotostory które może nie ukazuje jakości grania głośników , ale co do samego montażu brak złego słowa :mrgreen:
Oto link rezania:
https://audi80.pl/b3-b4-panele-drzwiowe-boczki-i-glosnik-vt32756.htm
a oto głośniczki:
http://www.allegro.pl/item760253091_helix_dark_blue_62_1_wys_kurier_24h_0zl_dyst_mdf.html#gallery
Plecam !!! zapewne nie tylko ja!!!
Pozdrawiam
szkodnik
Y-line praktycznie nie do kupienia. Po allegro tylko 13cm o 16,5cm dawno już zapomniano
Następcą Y-line są TD-line - słyszałem na żywo. Mają średnicę krzykliwą - jak hertz a jednocześnie dość nisko schodzą - porównywalnie do Magnat Ultra S.
Seria TD-line zagra zarówno pod radyjkiem jak i pod wzmakiem. Niech nie straszy ciebie 35W w RMS - to są prawdziwe dane a nie 100W RMS z głośniczków za 50 zł / para
Wygląd znośny.. ale nie o to chodzi
Następcą Y-line są TD-line - słyszałem na żywo. Mają średnicę krzykliwą - jak hertz a jednocześnie dość nisko schodzą - porównywalnie do Magnat Ultra S.
Seria TD-line zagra zarówno pod radyjkiem jak i pod wzmakiem. Niech nie straszy ciebie 35W w RMS - to są prawdziwe dane a nie 100W RMS z głośniczków za 50 zł / para
Wygląd znośny.. ale nie o to chodzi