[All] Jaką antene byście polecili do odbioru FM ?
-
- Forum Audi 80
[All] Jaką antene byście polecili do odbioru FM ?
Witam mam taki problem. Moje radyjko słabo odbiera na oryginalnej antenie audi. I pomyślałem aby zakupić antenę i wzmacniacz. I antenę dać do bagażnika i podwiesić ją u góry ponieważ mam sedana i mam możliwość ją tam umieszczenia. Mile widziane linki z allegro jeśli można zamieszczać je tutaj. Za wszelakie odpowiedzi będę wdzięczny.
Moje radyjko to Panasonic CQ-C1405N
GG: 2706593
Pozdrawiam
Moje radyjko to Panasonic CQ-C1405N
GG: 2706593
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 sie 2012, 22:26 przez pawelk2002, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
A podłączyłeś zasilanie do anteny? Bo rozumiem że antenę masz w szybie, a wzmacniacz antenowy jest w lewym tylnym słupku. Potrzebne jest w niej zasilanie (sterowanie) które wychodzi z radia i się aktywuje w momencie włączenia radia - w nie oryginalnych radiach jest wykorzystywane to samo wyjście 12V które służy do sterowania wzmacniacza.
No chyba że z tego co piszesz wynika że radio jest uszkodzone.
No chyba że z tego co piszesz wynika że radio jest uszkodzone.
-
- Forum Audi 80
podpinam się do tematu. mam B4 avant 94r. i wywaliłem ostatnio antenę FM z dachu, teraz bujam się od sklepu do sklepu w poszukiwaniu dobrej anteny wewnętrznej i jakoś dobrego odbioru nadal nie ma. ostatnio po rozmowie z kolega (posiadaczem b4) okazało się ze miał on u siebie oryginalna antenę wewnętrzną w słupku tylnym i mówił ze był do niej jedynie podłączony kabel do radia i może to zasilanie i ze grało super. teraz wyczytałem że taka właśnie antena jest podłączana do tylnej szyby.
moje pytanie brzmi czy podłączając taką antenę jedynie do radia będzie to grało?? czy konieczność jest rezania tego z szybą....
moje pytanie brzmi czy podłączając taką antenę jedynie do radia będzie to grało?? czy konieczność jest rezania tego z szybą....
Kolega Jarewa dobrze podpowiada. Najlepiej kupić spliter cb/fm i z anteny CB masz antenę do radia. Zrobiłem tak i wszystko działa jak należy. Po montażu splitera dobrze jest sprawdzić SWR bo może bardzo delikatnie się zmienić. Koszt splitera to jakieś 40 pln.
Ja zamontowałem coś takiego:
http://allegro.pl/spliter-antenowy-sbu- ... 22561.html
Ja zamontowałem coś takiego:
http://allegro.pl/spliter-antenowy-sbu- ... 22561.html