Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Kabel antenowy 80 B3 '89

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
ziutas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Kabel antenowy 80 B3 '89

Post autor: ziutas » 17 kwie 2017, 22:04

Czołem!
Ogólnie to mój pierwszy post, więc witam serdecznie. Na forum zaglądałem nie raz i większość problemów była już opisana, ale teraz niestety muszę i ja poprosić o waszą pomoc, bo sam nie potrafię sobie poradzić, a wyszukiwarka też mi nic nie podpowiada.

Otóż mam audi 80 B3 z 89 roku. Całkowity golas, brak wspomagania, obrotomierza, itp itd. Zamontowany był tam stary nieoryginalny kaseciak i tania antenka FM ze wzmacniaczem jakich pełno na alledrogo po 10-20zł. Antena była schowana za schowkiem, przez co słabiutko sobie radzi w mojej mieścinie. Przeniesienie jej na szybę nie przyniosło prawie żadnego efektu.
Chcąc poprawić odbiór szukałem informacji na temat tego modelu i trafiłem na info o antenie w szybie. Zdjąłem słupek i okazuje się, że mam tam wzmacniacz, odseparowane nitki ogrzewania, kabel antenowy - ogółem wszystko w słupku podłączone tak jak powinno, z tym, że kabel antenowy i plus wzmacniacza nie dochodzą do radia - za oparciem kanapy schodzą w dół, pod kanapą wchodzą pod blachę za tunelem i dalej niestety nie jestem w stanie ich zlokalizować. Próbowałem je wyciągnąć, ale nie chcą się ruszyć :(
Szukałem pod progami i wykładziną koło nich, zaglądałem pod popielniczką z tyłu, czy przypadkiem tam gdzieś nie idą, ale nic nie widać. Za schowkiem i radiem ani śladu po nich.
Można kupić cały kabel za +/- 20 zł, ale jeśli mam położoną oryginalną instalację, to nie chciałbym jej dublować.

Czy ktoś z was wyjmował lub wymieniał kiedyś te kable i jest w stanie mnie naprowadzić na ich położenie?
A jeśli nie, to czy znacie nazwę/typ tej końcówki, którą wkręca się we wzmacniacz?

Liczę na waszą wiedzę i pomoc, bo sprawa dręczy mnie już od długiego czasu...

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 17 kwie 2017, 22:48

Antenowy na 100% idzie tunelem środkowym nie widzisz w tylnej popielniczce bo idzie pod dywanem z boku.

Ściągnij przednia popielniczkę z tunelem i szukaj

Awatar użytkownika
ziutas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziutas » 17 kwie 2017, 22:58

Dzięki za informację :) A orientujesz się może gdzie dokładnie powinny wyjść te kable? Gdzieś pod popielniczka z przodu, czy lecą pod dywanem i od razu pod radio wychodzą?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 17 kwie 2017, 23:06

jak zdejmiesz ten dolny środkowy to powinno wyjść koło wzmocnienia przedniej konsoli. czyli pod radiem być może jak by zdjąć półkę od strony kierowcy to moze by coś wymacać lub zobaczyć też tam.

Awatar użytkownika
ziutas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziutas » 18 kwie 2017, 19:25

Poszło pomógł. Jak będę na chodzie, to zajrzę do auta i odpiszę w temacie, czy faktycznie tam był :)
Jeśli się nie znajdzie, to połączę nowy kabel z oryginalnym na złączkach antenowych (tak mi doradził facet w sklepie rtv) i zobaczę jak to się będzie sprawować.

EDIT:
Kabel był tak jak mówiłeś, po boku tunelu (szedł z lewej strony). Ktoś go uciął mniej więcej za popielniczką. Na szczęście dało się go wyciągnąć na tyle, że po zarobieniu nowej wtyczki sięgnął do radia. Zasilanie wzmacniacza dałem pod automatyczną antenę w kostce ISO.
Niestety u mnie we wsi nie zauważyłem żadnej różnicy w odbiorze :( Ale przynajmniej żadna badziewna antenka nie szpeci mi teraz szyby jak do tej pory :)

EDIT2:
Jest duża poprawa. Wcześniej mogłem zapomnieć o Esce i Radio Free (Lubelska rozgłośnia), teraz elegancko odbierają :)

Dzięki za pomoc :)

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl