Podłączenie radia pod stacyjke
Podłączenie radia pod stacyjke
Witam, mam problem z podłączeniem radia tak aby włączało się razem z zapłonem i gasiło wraz z gaszeniem silnika. Brązowy (masa) podłaczony podobnie jak antena i podswietlenie.
do podłączenia zostały: czerwono-niebieski i czarny (mozliwe ze od stacyjki) i teraz mam problem bo trzeba chyba któryś z którymś zmostkować ale nie wiem na 100% czy na pewno
czy według schematu ponizej trzeba czerwono-niebieski podłaczyc do pinu 7? a czarny do 4? i trzeba ktorys z ktoryms mostkowac?
Niech ktos wysle zdjecie w jaki sposob ma to podłączone
do podłączenia zostały: czerwono-niebieski i czarny (mozliwe ze od stacyjki) i teraz mam problem bo trzeba chyba któryś z którymś zmostkować ale nie wiem na 100% czy na pewno
czy według schematu ponizej trzeba czerwono-niebieski podłaczyc do pinu 7? a czarny do 4? i trzeba ktorys z ktoryms mostkowac?
Niech ktos wysle zdjecie w jaki sposob ma to podłączone
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re:
Czy Audi 80 b3 miało w oryginalnej ostce przewód, który uruchamiał radio po włączeniu zapłonu? W zasilającej kostce ISO ma tak, jak z fabryki tzn. przewód czerwono- niebieski(+), brązowy(-), biało-niebieski(sygnał GALA), biały(zasilanie wzmacniacza antenowego i brzęczka przypominającego o nie wyłączonym radiu), szaro-niebieski(podświetlenie radia,proszę mnie poprawić jeżeli się mylę). Co do właczania radia po stacyjce, to w b3 nie było tej funkcji, gdyż w tamtych czasach radia włączane były prze potencjometr a brzeczek sygnalizujący nie wyłączenia radia był własnie po to aby nie zapomnieć wyłączy radioodbiornika, dlatego nie ma właczenia po stacyjce.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.0 ABT
Re: Podłączenie radia pod stacyjke
Bo nie miało w iso b3 ani b4. Tu jest mowa o przeróbce by miało skąd wziąć plus po zapłonie to tak nie bardzo bo kto słucha radia na włączonym zapłonie? Przeciesz wszystko aktywne ECU kazdu sterownik.. Dlatego jest mowa o ciekim czerwonym to styk włożonego kluczyka. Wtedy radio tylko samo działa a wszystko powyłączane i tak można słuchać na postoju.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Pod ten czerwony przewód najlepiej zasilić cewkę przekaźnika, masa cewki oczkiem pod kierownicą, a przez styki przekaźnika do radia poprowadzić w peszlu przewód z akumulatora jakiś z grubszych, obowiązkowo zabezpieczony przy samej klemie bezpiecznikiem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Silnik: 2.3 NG
Witam, czy dźwięk sygnalizujący włączone radio powinien również brzęczeć, gdy kluczyk jest w stacyjce, w pozycji wyłączonej?