Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Przebudowa Blaupunkt gtb300

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
zjawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Przebudowa Blaupunkt gtb300

Post autor: zjawa » 18 kwie 2007, 22:17

Niedawno nabylem suba Blaupunkt Gtb300, nie zdazylem go jeszcze zamontowac w aucie wiec testowalem go w domu i mam wrazenie jakby plytkiego basu. Jest to skrzynia zamknieta okolo 38 litrow wiec pomyslalem sobie o zamontowaniu bassreflexu i wygluszeniu wewnatrz obudowy bo w tej chwili jest surowa w srodku. Chcialbym bardziej miekkiego basu
Dobrze kombinuje? :-D
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 15:22 przez zjawa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 18 kwie 2007, 22:44

W niektórych przypadkach producent dopuszcza różne typy zabudowy, z tym że przy bassrefleksie z reguły skrzynia ma większą pojemność.
Masz może parametry T&S samego głośnika, jeśli tak to mogę Ci policzyć jaki był by efekt takiej przeróbki.
Żeby w skrzyni zamkniętej uzyskać niższe zejście basu wypełnia się ją w większej części materiałem tłumiący ( włóknina lub wełna naturalna ).
Uzyskujesz wtedy pozornie większą objętość i polepsza się zejście oraz odpowiedź częstotliwościowa wraz z impulsową, czyli w skucie mamy głębszy i bardziej miękki bass.

Awatar użytkownika
zjawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zjawa » 19 kwie 2007, 20:45

W instrukcji znalazlem takie parametry samego glosnika:
Moc nominalna 250W
Moc max 750W
Efektywnosc 91 dB
Czestotl 35-500Hz
Opór 4ohms
Srednica 300 mm
Fs=30Hz
Qts=0.49
Qes=0,54
Qms=5,70
Vas=114L
Xmax=5mm
Jesli uda sie z tych danych cos obliczyc to bede wdzieczny :-D

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 19 kwie 2007, 22:52

Spoko dzisiaj już nie zdążę ale jutro policzę i zobaczymy co wyjdzie 8-)

[ Dodano: 2007-04-20, 21:24 ]
Zrobiłem wstępne obliczenia i następnie żeby je potwierdzić wrzuciłem jeszcze podane przez Ciebie dane w program.

Wygląda na to że fachowcy z Blaupunkta wykonali dobrą robotę głośnik jest zestrojony poprawnie liniowo.
Zielona linia to Twój bass po założeniu bassrefleksu, robi się górka między 60Hz a 90Hz
na prawie 4 dB czyli upraszczając w tym zakresie głośnik zagra mocniej i głośniej, ale będzie dużo więcej zniekształceń dźwięku.
Dodatkowy minus konstrukcji z rurą w tym przypadku pokazuje drugi wykres, głośnik zagra dużo wolniej przez co bass będzie bardziej rozciągnięty.
Jeśli lubisz czarną muzę to nie będzie tak źle ale przy techno czy rocku ta przeróbka się nie sprawdzi.
Na Twoim miejscu spróbował bym prawie całkiem wypełnić obudowę watoliną - koszt znikomy, materiał dostępny w sklepach tapicerskich, a efekt czasem może zadziwić :-D
Jeśli jeszcze dźwięk byłby nie taki to korzystniej było by sprzedać skrzynię i kupić konstrukcję z bassrefleksem.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 15:22 przez MacAudiO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zjawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zjawa » 23 kwie 2007, 16:20

Wielkie dzieki MacAudiO! Przy najblizszej okazji masz u mnie zimne piwko :-D

Wracajac do tematu, nie wiem czy dobrze odczytuje wykres ale po zamontowaniu BR skrzynia zagra nie tylko glosniej ale tez zacznie schodzic troche nizej w porownaniu z wersja zamknieta? Zrobilem maly test i wykrecilem gniazdo przylaczeniowe zeby skrzynia miala wentylacje i rzeczywiscie zaczela grac troche glosniej. Jesli chodzi o rozciagniecie basu to jest jak najbardziej pozadane :mrgreen: (slucham czarnej muzy).
Na poczatek zrobie jak radzisz i tylko wytlumie obudowe, czy moge uzyc do tego gabki?

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 23 kwie 2007, 20:42

Przyznam się że gąbki nie próbowałem bo watolina jest bardziej polecana i tańsza (cały płat max. 10-12 zł)
Skrzynię możesz wypełnić stopniowo nawet do 2/3 objętości wkładając materiał tłumiący dość luźno, oczywiście tak żeby głośnik miał jeszcze luz :-D
Jeśli się jednak zdecydujesz na przeróbkę, to na początek zmierz średnicę wewnętrzną planowanej rury bassrefleks.
Według tej średnicy policzę Ci długość tego portu bo ma to zasadnicze znaczenie w strojeniu głośnika.

Awatar użytkownika
zjawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zjawa » 24 kwie 2007, 20:42

Wlasnie zakonczylem tlumienie, wylozylem dosc grubo watolina cale wnetrze
efekt jest dobrze slyszalny... dzwiek nabral potegi...
O to chodzilo :mrgreen:
Koszt operacji 4zl :-D
Za kilka dni montuje w bagazniku, ciekawy jestem jak tam bedzie sie sprawowal.
Dzieki raz jeszcze!

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 24 kwie 2007, 22:32

Cieszę się że mogłem jakoś pomóc :mrgreen:
Mam nadzieję że basik równie dobrze sprawdzi się w aucie.
Powodzenia ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl