Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - Alpine iDAX-200 i obsluga HDD 2.5"

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 12 sty 2009, 17:55

yawor, no cudów z 128 kb nie wyciągnie ale trochę różnicy jest:)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 12 sty 2009, 18:47

Darek, ja osobiście nie mam USB w radiu i jednak jestem "jednym z tych" którzy wożą w aucie oryginalne płyty CD. Jakość pomiędzy MP3 320 a ori Cd jest i to dobrze "usłyszalna" - przynajmniej u mnie. A swoja drogą yawor ma rację - WAV z MP3 nigdy dnie będzie lepszy niż źródłowe MP3 ponieważ przy kompresji z WAV na MP3 po prostu pliki są obcinane "fizycznie" - to tak jak byś przeciął felgę fleksą na 4 kawałki a potem ją zespawał...
trepek - nie spotkałem się nigdy z radiem odtwarzającym jakikolwiek format bezstratny i nawet o takim nie słyszałem..

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 12 sty 2009, 19:01

Oofol, jesteś jednym z niewielu, którzy to robią ;) (w stosunku do ilości kierowców, którzy w ogóle jakiejś muzyki w samochodzie słuchają).

To jest kwestia wyboru. Albo używasz oryginalnych płyt lub bezpośrednich ripów do WAV, żeby zachować jakość, albo słuchasz bezpośrednio z MP3. Słuchanie rozkompresowanych MP3 i twierdzenie, że jest lepiej niż z MP3 to jest oszukiwanie samego siebie :).
Ja wybrałem radio z USB i MP3 ze względu na wygodę użytkowania. Nie stać mnie na sprzęt CA za kilka tysięcy PLN. Głośniki mam w miarę dobre (Hertz ESK 165) i w obecnym momencie malutki wzmacniacz do nich, bo nie stać mnie na mocniejszy w tej chwili. Nawet nie mam czasu i gotówki, żeby zrobić wygłuszenie drzwi :(. Dlatego postanowiłem pójść na kompromis. MP3 nie są aż tak złe, a przynajmniej jest duża wygoda użytkowania.

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 12 sty 2009, 20:10

Oofol, o tym właśnie mówię;)
A co do MP3, jego czas królowania się powoli kończy;) Apple jest w trakcie tworzenia nowego formatu, jakości Audio, o rozmiarach mniejszych niż MP3. Nie pamiętam nazwy niestety, ale jak ktoś o czasu do czasu zagląda na FrazPC to to pewnie widział.

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 12 sty 2009, 22:05

Hmm...
Zanim ten nowy format Apple wejdzie do codziennego minie jeszcze wiele dni.
Skoro nie ma radioodtwarzaczy obługujących flac to ile trzeba będzie czekać na spopularyzowanie czegoś komercyjnego, jakim będzie format od Apple. Śmiem przypuszczać, że w większości przypadków będzie obsługiwany jedynie przez iPod'y.

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 12 sty 2009, 22:13

To ma być ogólnie dostępny format, czyli odtwarzacze, komputery i inne.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 12 sty 2009, 22:16

yawor ja lubię słuchać "czystej" muzyki i dla tego mam CD, ale to nie znaczy że w aucie nie mam też płyt z MP3. Nie stać mnie na to aby kupować każdą płytę która mi się spodoba w oryginale dlatego też zazwyczaj słucham najpierw MP3 /staram się nie schodzić poniżej 320kb/s / a te które wybitnie mi się podobają zakupuję. Co do sprzętu to mam jaki mam też nie jest za tysiące ale to i owo się uzbierało a i okazje się trafiły to aż żal było nie brać :-D - wytłumienie sam zrobiłem u siebie dopiero jesienią zeszłego roku - było to spowodowane tym samym co u ciebie.
dardaw2 słyszałem o tym formacie ale biorąc pod uwagę popularność MP3 i fakt iż owy format tworzony jest przez Apple skłania mnie ku dwóm konkluzjom:
1. Zanim owy format będzie gotowy i na tyle rozpopularyzowany żeby wypchnąć mp3 z ru potrwa to jeszcze przynajmniej ze 4 lata
2. śmiem wątpić że wszystkie wytwórnie przejdą ze sprzedaży internetowej mp3 na to coś nowego a jeśli juz to na pewno prawa autorskie podniosą cenę nowych plików a obsługiwalność ich przez sprzęty audio znowu będzie w tyle...

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 12 sty 2009, 22:29

Niestety szara rzeczywistość jak coś jest dobre to trzeba na to poczekać i wymieniać wszystkie sprzęty po kolei.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 12 sty 2009, 22:42

Dokładnie i tym miłym akcentem zamykam temat bośmy tu troszkę poszaleli ;-)

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl