Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Radio - Głośniki - wybór sprzętu audio

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
OgrzesiekO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All] Radio - Głośniki - wybór sprzętu audio

Post autor: OgrzesiekO » 08 kwie 2013, 11:29

Witam. Chciałbym zakupić jakiś sprzęt grający do samochodu. Najpierw kupię radio i mam do wyboru te dwa:

- http://allegro.pl/radio-canva-cnr5301-d ... 84533.html
- http://allegro.pl/radio-canva-cn-310-di ... 39145.html

Chciałbym wiedzieć które z tych dwóch jest leprze.

Po kupnie radia chciałbym zamontować subwoofer w bagażniku wyczytałem że "Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku"

Jaką skrzynkę do bagażnika moglibyście mi zaproponować w cenie do 400zł z wbudowanym wzmacniaczem?

Z góry dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2013, 12:09 przez OgrzesiekO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 08 kwie 2013, 11:32

OgrzesiekO, _uwaga

Awatar użytkownika
jooreck
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jooreck » 08 kwie 2013, 19:28

OgrzesiekO, nie zastanawiałeś się może nad jakimś radiem, że tak powiem, z lepszej półki? Wydaje mi się, że to radio "Canva" jest niezbyt dobrej jakości odtwarzaczem. Poszukaj w tej cenie jakiegoś pajoniera może, albo JVC. Na pewno będzie dużo bardziej zadowolony niż z tego co znalazłeś. Kolorowy wyświetlacz, odtwarzanie filmów, to tylko efekty wizualne, które zachęcają do kupna, ale wydaje mi się, że mocą takie radia nie dorównują nawet najgorszemu, lecz markowemu odtwarzaczowi

Jeśli źle prawię, do lochu ze mną! :mrgreen:

OgrzesiekO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OgrzesiekO » 08 kwie 2013, 19:36

hmm... Skoro tak mówisz to czy mógłbyś mi coś zaproponować w cenie do 250zł i żeby radio to miało podobne funkcje do tych wyżej? No i chciałbym móc podłączyć pendrive oraz regulować poziom basu subfwoofer którego też będę chciał kupić.

oczko1979
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: oczko1979 » 08 kwie 2013, 20:19

ja mam sony fajne radyjko za male kase i fajnie wspolgra podswietlenie na czerwono w nocy wyglada super jak by bylo ori zobacz sobie jakies podobne
http://allegro.pl/sony-dsx-a30-usb-bez- ... 41289.html
http://allegro.pl/sony-cdx-gt40u-gwaran ... 75605.html

miron72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miron72 » 08 kwie 2013, 20:51

W kasie 200-250 można kupić JVC z CD/USB, bywa, że i BT. Są to jednostki oparte na 24 bitowym C/A Burr-Brown, posiadają parametryczny korektor, są porządnie wykonane i grają naprawdę świetnie za taką kasę, dodatkowo wiele modeli posiada możliwość dowolnego dopasowania kolorów wyświetlacza i klawiszy oddzielnie. Akurat te z BT za ta kasę niestety tylko niebiesko świecą.
Dajmy na to z tych "kolorowych" KD-r501, 512.
Nowe serie bez CD mają dodatkowo niezależne ustawianie jasności dla obu obszarów(i koloru) plusk kilka dodatkowych opcji. Mówię o X50 z BT, czy jak mu tam. Bywają za 200-250. Niestety -brak CD(olać), lecz i uroda nieco mniejsza subiektywnie, również panela się w nich nie zdejmuje....Za to mają pamięć ustawień jak się je wyjmuje.

Alternatywą mogą być modele Kenwooda, taki sam przetwornik, nieco inne brzmienie, dla mnie mniej agresywne i nieco słabszy bas, za to fajna średnica i przyjemny sopran. Dobrze wykonane i mają sporo ustawień.
Dużo modeli serii 4xxx z USB ma wyświetlacz z białymi napisami, a klawisze czerwień. Są i inne oczywiście. Zmiennokolorowe to już od chyba około 3 stówek w górę, chyba, że okazja.
Nie patrząc na kolor podświetlenia można utrafić tanio modele nawet z DSP, trzeba wyczekiwać.

Dalej Pioneer....jakoś mi nie podchodzą, kwestia gustu, niemniej jest to Firma. Czerwono świecące trafiają się od 150 wzwyż. Za ok. 200 -300 można ucelować choćby 5000UB z USB oczywiście i ilomaś tam kolorami do wyboru, są też inne, czasem się trafia za ok. 200-250 sztukę na karty SD, też poręczne.

Clarion, nie słyszałem tych nowszych model dokładniej z niższej półki, 309ka mi nie podeszła, szybko zbyłem. Jakoś bez jaj grała dla mnie i do tego niebieskość plus subiektywnie nieciekawy wygląd.
Modele czerwono świecące z USB/CD o dość ciekawej linii(i chyba na przetworniku 16 bit, choć oczywiście same przetworniki to nie wszytko) dają się kupić poniżej 200

Alpine....droższe i dostępne cenowo serie to zazwyczaj CDE, raczej nie są to orły dźwiękowe na miarę CDA, niemniej firma solidna. Wygląd to już każdemu pod uznanie.

Sony...bardzo lubiłem, mam do dziś unikalny MDX c800rec, lecz ostatnio mnie jakoś CA od nich rozczarowało. Podobno zaczynają dobrze grać od którejś tam serii...6? 7? Nie pamiętam, a jakoś ostatnio nie miałem do czynienia z konkretniejszymi.
Co do jakości -to nie byle co.

Takie podstawowe chyba, może poza Blaupunktem. Bywają ciekawe modele, w używce Queens, Memphis, te nowsze są ładnie skrojone i niedrogie. Ale jedne mają jakieś problemy(zaczep panela, zawieszanie się windy), inne jakoś....sam nie wiem. Nie ma u kogo posłuchać solidnie, a kupić nieco obawy mam, czy mi nie zalegnie hehe. Ale z prostej elegancji niektóre są fajne, a te starsze mają ciekawe bajery(np. własne grafiki w Memphis).

Zaznaczam, że nie jestem maniakiem, ani ubogim skrzypkiem o fenomenalnym słuchu(bogatym też nie :-P ), więc to takie tam ogólne wnioski, może komuś pomogą.
Ogólnie uważam, że lepiej kupić od porządnego sprzedawcy solidny model nawet w używce, niż jakiś zbajerzony badziew, którego jakość nie bezie chwały naszemu Audi przynosić ;-)
Ale Canvy nie znam, więc nie ocenię...

OgrzesiekO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OgrzesiekO » 08 kwie 2013, 22:36

A testował ktoś http://allegro.pl/jvc-kd-r431-i-kd-r432 ... 74078.html ??

Zależy mi na dobrym dźwięku i dobrym basie co prawda nie kupie niewiadomo czego za takie pieniądze. Kupuję pierwsze radio i chcę być naprawdę zadowolony za takie pieniądze xd z góry dzięki za wypowiedzi ;-)

miron72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miron72 » 08 kwie 2013, 22:58

Grają w zasadzie jak wszystkie JVC o jakich wspominałem, te modele bez DSP mam na myśli. Różnią się między sobą te radia opcjami doposażenia, wyświetlaczami, ustawieniami.
Skok na półkę wyżej to już ten sam przetwornik plus właśnie DSP, dopiero dzięki procesorowi można dźwiękiem się mocniej pobawić. Ogólnie JVC grają naprawdę fajnie, zaskakująco dobrze jak na taką kasę. Posłuchaj jednego za 2,3, czy 4 stówki i w zasadzie masz obraz wszystkich.
To norma w obrębie wszystkich marek -jeden dźwięk, pozornie różne radia. Dodatkowo najdroższe firmy dają zdecydowanie mniej w podobnej kasie, a te najtańsze dają zwyczajowo dużo wszystkiego w jakości "zdechły Azor".
Mam biedronkowego Denvera na zapchaj dziurę, jak wsadzam po nim inne radio to jak łyk źródlanej wody podczas suszy :-D
No może Sony GT20 nie pokazało miażdżącej przewagi ale i tak różnica była oczywista.
Ogólnie mit, że radia z niskiej półki grają jednakowo bez względu na firmę dawno stracił na aktualności, elektronika tanieje i to się czuje.

OgrzesiekO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OgrzesiekO » 09 kwie 2013, 10:13

Ok to teraz chciałbym przejść do Subwoofer'a. Ja znalazłem coś takiego

http://allegro.pl/subwoofer-samochodowy ... 06262.html

Czy to podpasuje do radia jvc które podałem wyżej i czy jest to dobra skrzynka? Jeżeli tak to jaki do niej wzmacniacz mam wybrać?

A może jest coś podobnego ze wzmacniaczem. Nie wiem czy lepiej kupić razem z wzmacniaczem czy bez, jak uważacie?

http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-bla ... 35444.html

Awatar użytkownika
1.8s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: 1.8s » 11 kwie 2013, 17:28

Podpinam się do pytania ;d

OgrzesiekO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OgrzesiekO » 12 kwie 2013, 10:20

Ja znalazłem taką skrzynkę i chyba ją bd kupował

http://allegro.pl/skrzynia-basowa-magna ... 76616.html

Głównie słucham dubstep'u nie wiem czy da rade czy nie ale nic ciekawszego nie znalazłem. Czytałem trochę o tej skrzynce i ma bardzo ładną ocenę. Na początek powinno wystarczyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl