Radio - podłączenie sub'a - blaupunkt Alpha5
Radio - podłączenie sub'a - blaupunkt Alpha5
Witam,
Zmieniłem samochód - ale mam nadzieje że ktoś mi tutaj pomoże. Chce podłączyć aktywny subwoofer pod oryginalne radio w volkswagenie golfie 4. Radio to blupunkt alpha-5. W załączniku kostka iso jaką mam. Chce wiedzieć gdzie mam wpiąć REM?? wygląda, wpinam pod 5 - skrzynka odpala - ale po wyłączeniu radia dalej jest w niej napięcie - wyłaczenie radia czy wyjęcie kluczyka nie wyłącza skrzynki. Co jest nie tak?? coś z radiem??
Zmieniłem samochód - ale mam nadzieje że ktoś mi tutaj pomoże. Chce podłączyć aktywny subwoofer pod oryginalne radio w volkswagenie golfie 4. Radio to blupunkt alpha-5. W załączniku kostka iso jaką mam. Chce wiedzieć gdzie mam wpiąć REM?? wygląda, wpinam pod 5 - skrzynka odpala - ale po wyłączeniu radia dalej jest w niej napięcie - wyłaczenie radia czy wyjęcie kluczyka nie wyłącza skrzynki. Co jest nie tak?? coś z radiem??
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 13:29 przez barteq289, łącznie zmieniany 2 razy.
- czester-11
- Forum Audi 80
- czester-11
- Forum Audi 80
tak czarny z miernika do masy gdzies obojetnie byle byla masa, czerwony podlacz do ktoregos z wolnych pinow kostki pamietaj ze radio musi byc podpiete . glowny pradowy ci odpada wiec go odrazu zostaw (czerwony) i zajmij sie reszta na wlaczonym radiu zobacz czy jest napiecie (nie musi to byc 12V ) jezeli znajdziesz to wylacz radio i powinno zniknąc, w ten sposob znajdziesz przewod ktory daje sygnal podlanczasz go do przewodu idacego do suba(tego zalanczajacego)
Rozumiem ze wiesz jak podlaczyc suba?? masz 3 pzewody nie liczac kabli sygnalowych(czincz), plus do akumulatora, masa do masy np od lampy, a 3 przewod (przewaznie mniejszej srednicy ) do przewdu ktory znajdziesz w radiu,
Rozumiem ze wiesz jak podlaczyc suba?? masz 3 pzewody nie liczac kabli sygnalowych(czincz), plus do akumulatora, masa do masy np od lampy, a 3 przewod (przewaznie mniejszej srednicy ) do przewdu ktory znajdziesz w radiu,
tak czester wiem jak podłączyć - zresztą tak jak napisałem wyżej - skrzynkę podłączyłem i działa - tylko ten kabelek REM jak załączył skrzynke tak jak ani radiem ani kluczykiem nie mogę wyłączyć - sprawdzę dziś i zobaczymy...ale co jak na żadnym nie zginie napięcie po wyłączeniu radia?? Może problem tkwi: tak jak w opisie w instalacji auta?? golfa mam z 2003 roku i tam coś pisze, że A5 należy odłączyć....bo to jest jakieś stałe napięcie 12V
[ Dodano: 2009-08-04, 15:29 ]
wyczytałem, że jakiś przełącznik montuje się na kabelku REM - ktoś poda link do jakiegoś przykładowego wyłącznika??
[ Dodano: 2009-08-07, 08:06 ]
dzięki Czester sprawdziłem miernikiem i podłączyłem w pin A4 wzmacniacz na skrzynce załącza się po przekręceniu kluczyka - oczywiście jak chcę słuchać muzyki to wystarczy, że przekręce kuczyk dam sygnał wzmacniaczowi i wrócę do pozycji zero i sub działa - dopiero po wyjęciu kluczyka - gaśnie radio a z nim sub. Takie rozwiązanie mi pasuje.
Pozdrawiam
ps. Audi_A6 dzięki za odpowiedź na gg
[ Dodano: 2009-08-04, 15:29 ]
wyczytałem, że jakiś przełącznik montuje się na kabelku REM - ktoś poda link do jakiegoś przykładowego wyłącznika??
[ Dodano: 2009-08-07, 08:06 ]
dzięki Czester sprawdziłem miernikiem i podłączyłem w pin A4 wzmacniacz na skrzynce załącza się po przekręceniu kluczyka - oczywiście jak chcę słuchać muzyki to wystarczy, że przekręce kuczyk dam sygnał wzmacniaczowi i wrócę do pozycji zero i sub działa - dopiero po wyjęciu kluczyka - gaśnie radio a z nim sub. Takie rozwiązanie mi pasuje.
Pozdrawiam
ps. Audi_A6 dzięki za odpowiedź na gg