Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - podswietlenie lub panel

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
goci
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Radio - podswietlenie lub panel

Post autor: goci » 04 kwie 2010, 18:54

Witam mam mały kłopot z moim radiem ... jest to jakieś radio made in biedronka, które było już podczas kupna samochodu. Problem tkwi w podświetleniu wyświetlacza radia. Wyświetlacz jest sprawny ponieważ wszystko działa gdy weźmie się go pod światło lecz podświetlenie już nie. Co ciekawe czasami w zime podświetlenie zadziałało ale poświeciło chwile i znowu przestało. Myślałem już o tym czy nie są to czasem styki lub coś nie łączy w środku radia. Dzisiaj próbowałem bawić się też przewodami ale nic nie znalazłem. Macie jakieś pomysły co do tego? bo jeżeli czasami podświetlenie się załącza to znaczy że nie jest nic popalone a problem tkwi gdzieś indziej. z Góry dzięki za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 02:02 przez goci, łącznie zmieniany 1 raz.

grysiuu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grysiuu » 04 kwie 2010, 20:12

Jeśli panel jest połączony z radiem za pomocą taśmy to na 99% jest ona przerwana natomiast jeśli są to styki możesz spróbować je porządnie wyczyścić.Czasem w miejscu gdzie wchodzi panel jest jakieś zanieczyszczenie np.ziarnko piasku ,które przeszkadza i odpycha panel od radia.Ale ja stawiam na taśmę.

goci
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: goci » 05 kwie 2010, 00:29

no właśnie sa to styki które czyściłem już nie raz nie dwa i nic to nie daje

grysiuu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grysiuu » 05 kwie 2010, 19:55

W takim razie pozostaje rozebrać panel i przelutować lutownicą wszystkie punkty lutownicze albo wymienić żarówki ale do tego trzeba mieć odpowiedni sprzęt i trochę cierpliwości.

Awatar użytkownika
DJ_Ferv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DJ_Ferv » 13 kwie 2010, 20:48

Mi kiedys radio swirowalo podobnie, a mam nowke zeszloroczna ;] Wtedy jakos bylem bez auta przez 6 dni, auto sobie wdziecznie stalo pod blokiem.
Jakos jak nie moglem odpalic, biore aku do domu, malutkim pradem poczestowalem i potem radyjko pieknie smigalo, nawet glosniej gralo ;p

Sprobj go dobrze podladowac, ale cieniutkim prundem..

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 16 kwie 2010, 09:50

Aku nie ma nic do tego.

Problem może leżeć po stronie korpusu bądź panelu.
Z racji tej, iż jest to odtwarzacz z biedronki (lol) zaczął bym inspekcję od tego drugiego.

Jak napisał kolega grysiuu trzeba się upewnić że nie ma zimnych lutów na płytce (przerw). CO do wymiany podświetlenia to na pewno sobie sam nie poradzisz bo nie ma tam żarówek jak pisał powyżej kolega, a diody o rozmiarze 1,5x1mm.

Jeśli przelutowanie ścieżek i styków konektora nie pomoże można się pokusić o rozebranie korpusu i przelutowanie w nim gniazda.

Jeśli to nie pomoże można pokusić się o zakup nowego radioodtwarzacza ;-)

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl