Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio słabo odbiera.

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 12 gru 2011, 15:54

silnik pisze:Panowie a co zrobić gdy normalnie na postoju radio dobrze odbiera, lecz gdy przekręce kluczyk i zapalą się światła do jazdy dziennej to radio szumi. Gdy zapalę silnik szumi jeszcze bardziej. Po zapaleniu świateł mijania (gasną dzienne) radyjko dobrze odbiera. Do podłączenia świateł dziennych wziąłem plus po stacyjce (bo tak trzeba) z kilku żródeł i zawsze jest to samo. Radio Kenwood nowy wysoki model.
hehe, no to widze ze ja nie jestem jedyny z takim problemem. Na razie nie mam kiedy się za to wziąć, więc przestawiłem sie i słucham płyt;) Ale jak dojdziesz kolego do tego co jest powodem takiej sytuacji to daj znać!!

Awatar użytkownika
Rafał 20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rafał 20 » 12 gru 2011, 20:04

Ja mam takie coś http://allegro.pl/wzmacniacz-separator- ... 46498.html to już niewiem czy to jest wzmacniacz czy separator, ale wydaje mi sie że to wzmacniacz bo podawane jest do niego napięcie. Sprawdzałem bacik i po oczyszczeniu gwintu bo był taki nalot troche lepiej odbiera, do anteny jest doprowadzony biały przewód który potem łączy się z czarno-fioletowym od anteny. Niema w nim napięcia bo sprawdzałem miernikiem i niewiem gdzie szukać miejsca gdzieon jest podłączony. Niemam żadnego innego odtwarzacza żeby sprawdzić czy będzie różnica. W poprzednim radyjku i w tym co mam teraz był taki sam przypadek słabego odbioru, a to są nazwy modeli JVC kd-r401 i kd-r321.

Awatar użytkownika
silnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: silnik » 12 gru 2011, 20:57

kojak85 pisze:Separator ma za zadanie oddzielić sygnał antenowy od zasilania. Potrzebny jest dopiero w audi B5, w B4 NIE. W B5 masz antenę ze wzmacniaczem i on jest zasilany z żyły głównej anteny, bo oryginalne radioodbiorniki taką właśnie technikę obsługiwały. W B4 masz oddzielny wzmacniacz i oddzielny kabel zasilający. Potrzebny jest więc zwykły wzmacniacz, ew. z jakimiś filtrami. Nie kupuj separatora na allegro bo to są te, o których napisałem - do nowszych samochodów.
Tu kolega wyjaśnił co to jest separator i na aukcji tez jest opisane do czego to służy, więc nie wiem czy pomoże. Chyba że do wzmacniacza przy antenie nie dochodzi napięcie a po zastosowaniu takiego separatora będzie prąd. Czy tam powinien być +12V.
Niewiele to kosztuje więc można spróbować. Jak zakupię i zamontuję, na pewno napiszę co i jak.

Awatar użytkownika
Rafał 20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rafał 20 » 13 gru 2011, 20:04

silnik pisze:Tu kolega wyjaśnił co to jest separator i na aukcji tez jest opisane do czego to służy, więc nie wiem czy pomoże.
Ja napisałem że u mnie podawane jest zasilanie do tego urządzenia a nie oddzielane bo niewiem jak można by tym oddzielić zasilanie z przewodu antenowego. Gdzie niby miało by ono być oddzielone przecież bednarki w ziemię niebęder wkopywał bo to auto a nie jakiś słup. Dzięki temu wzmacniaczowi podawane jest napięcie +12v, mimo to odbiur kanałów w moim aucie nie jest dobry a po odłączeniu napięcia to już całkowicie nic nie odbiera.
Na tym polega mój problem i chciał bym go rozwiązać, ale jakoś nikt niema pomysłu gdzie szukać przyczyny.

Sprawdzałem też napięcie na przewodzie antenowym przy radiu i przy antenie niema jakiej kolwiek różnicy, zamiast ori bacika wkładałem drut i przewud miedziany(jak tu jeden z kolegów radził) odbior praktycznie zanikł.
Chciał bym sprawdzić co z tym białym przewodem który doprowadzony jest do anteny z kąd on bierze zasilanie którego w nim niema??

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 13 gru 2011, 20:38

Rafał 20 pisze: Chciał bym sprawdzić co z tym białym przewodem który doprowadzony jest do anteny z kąd on bierze zasilanie którego w nim niema??
Powinien na nim się pojawić + po włączeniu radia - w instrukcji radia masz który to pin daje + do elektrycznej anteny lub wzmacniacza.

Awatar użytkownika
Rafał 20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rafał 20 » 13 gru 2011, 20:47

Jelly pisze:Powinien na nim się pojawić + po włączeniu radia - w instrukcji radia masz który to pin daje + do elektrycznej anteny lub wzmacniacza.
Napięcie na tym przewodzie sprawdzałem na wł. radiu i zapłonie. Plus do elek. anteny daje niedieski(anten contr.) który mam podłączony właśnie pod ten wzmacniacz który dokupiłem. A niemam takiego białego wolnego przewodu w okolicy kieszeni na radyjko jest jedynie biały który jest bodajrze od brzęczyka.

Awatar użytkownika
silnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: silnik » 13 gru 2011, 20:58

Jelly pisze:
Rafał 20 pisze: Chciał bym sprawdzić co z tym białym przewodem który doprowadzony jest do anteny z kąd on bierze zasilanie którego w nim niema??
Powinien na nim się pojawić + po włączeniu radia - w instrukcji radia masz który to pin daje + do elektrycznej anteny lub wzmacniacza.
Spróbuj pociągnąć bokiem kabel z + (ten niebieski od radia) do tego białego kabla przy antenie. Być może gdzieś ten biały jest przerwany. Sam bym chciał wiedzieć skąd on idzie bo na pewno nie od radia

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 14 gru 2011, 09:59

silnik pisze:
Jelly pisze:
Spróbuj pociągnąć bokiem kabel z + (ten niebieski od radia) do tego białego kabla przy antenie. Być może gdzieś ten biały jest przerwany. Sam bym chciał wiedzieć skąd on idzie bo na pewno nie od radia
U mnie tak właśnie było. Zrobiłem małe obejście i podłączyłem się do białego kabla w okolicy tunelu środkowego. Ale od pewnego czasu znów coś szwankuje, ale nie mam czasu się na razie tym zająć :-(

Awatar użytkownika
Dreamer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Trzeszczenia na skrzyżowaniach + ewentualnie nowe radio

Post autor: Dreamer » 14 gru 2011, 16:50

Witajcie,
Mam taki problem. Ogólnie mam cienkie radio, jakiegoś starego piooner'a ( http://img835.imageshack.us/img835/222/77144020.jpg )
Dosyć słabo odbiera, czasem nie może złapać nawet 88.20 Chyba jednej z popularniejszych stacji. Ponadto przy przejeżdżaniu koło niektórych skrzyżowań strasznie zaczyna trzeszczeć radio. Słyszałem, że trzeba wsadzić jakiś demodulator (???), nie wiem czy nazwa dobra. Jak tamu zaradzić?

Ponadto zastanawiam się w ogóle nad jakimś nowym radiem. Caraudio nie potrzebuje tym bardziej, że mam wersję tylko z głośnikami na podszybiu (10" dobrej firmy JBL).
Możecie coś polecić? Czy razem z radiem wymieniać antenę? Mam chyba oryginalną dosyć krótką.

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 14 gru 2011, 18:06

Myślę, że masz problem ze wzmacniaczem antenowym, ewentualnie sama antena. Trzeszczenie na skrzyzowaniach może być spowodowane bliskim sasiedztwem wiekszej ilosci przewodów napieciowych lini energetycznych.

Awatar użytkownika
Rafał 20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rafał 20 » 14 gru 2011, 20:22

silnik pisze:Spróbuj pociągnąć bokiem kabel z + (ten niebieski od radia) do tego białego kabla przy antenie. Być może gdzieś ten biały jest przerwany. Sam bym chciał wiedzieć skąd on idzie bo na pewno nie od radia

Sprawdzałem, efekt jest identyczny jak z kupionym przezemnie wzmacniaczem, podłanczałem też napięcie do białego cienkiego przewodu ale jest to tylko brzęczyk. Przegrzebałem okolice kieszeni na radio i znalazłem zielony przewód o większej średnicy jak wszystkie pozostałe gdy podałem na niego napięcie pojawiło się ono w białym przewodzie przy antenie. Wydaje mi sie, że może ktoś przedłużył poprostu przypadkowym kablem ten biały.

Problem dalej pozostaje nie rozwiązany,niechce kupować nowej anteny niebędąc pewny czy to jej wina.

Już po sprawie dziś zakupiłem nową antene, wzmacniacz wywaliłem i wszystko gra jak należy.

Awatar użytkownika
silnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: silnik » 17 gru 2011, 20:52

Jelly pisze:
silnik pisze:Panowie a co zrobić gdy normalnie na postoju radio dobrze odbiera, lecz gdy przekręce kluczyk i zapalą się światła do jazdy dziennej to radio szumi. Gdy zapalę silnik szumi jeszcze bardziej. Po zapaleniu świateł mijania (gasną dzienne) radyjko dobrze odbiera. Do podłączenia świateł dziennych wziąłem plus po stacyjce (bo tak trzeba) z kilku żródeł i zawsze jest to samo. Radio Kenwood nowy wysoki model.
hehe, no to widze ze ja nie jestem jedyny z takim problemem. Na razie nie mam kiedy się za to wziąć, więc przestawiłem sie i słucham płyt;) Ale jak dojdziesz kolego do tego co jest powodem takiej sytuacji to daj znać!!
Dziś przerobiłem chyba wszystko co się dało (radio prosto z akumulatora, dzienne także, zakładałem filtr przed radiem i przed światłami itp) i nadal po włączeniu dziennych radio zaczyna szumieć. Doprowadziłem + do wzmacniacza anteny na dachu (bo nie było) i radyjko lepiej odbiera lecz tylko jak dzienne wyłączone. Co jest z tymi światłami, dodam że to nie jakaś lipa tylko Osram z homologacją.
Chyba zadzwonię do gościa co sprzedaje te światła, może on już miał takie problemy

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 05 sty 2012, 08:44

silnik pisze:
Jelly pisze:
Dziś przerobiłem chyba wszystko co się dało (radio prosto z akumulatora, dzienne także, zakładałem filtr przed radiem i przed światłami itp) i nadal po włączeniu dziennych radio zaczyna szumieć. Doprowadziłem + do wzmacniacza anteny na dachu (bo nie było) i radyjko lepiej odbiera lecz tylko jak dzienne wyłączone. Co jest z tymi światłami, dodam że to nie jakaś lipa tylko Osram z homologacją.
Chyba zadzwonię do gościa co sprzedaje te światła, może on już miał takie problemy
I jak kolego, rozwiązałeś już problem radia i świateł dziennych??

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 07 sty 2012, 18:16

dajcie foto lub schemat z ETKI gdzie w coupe jest wzmacniacz anteny :?:

Awatar użytkownika
silnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: silnik » 07 sty 2012, 19:25

="Jelly"

I jak kolego, rozwiązałeś już problem radia i świateł dziennych??
Niestety nie. Podobno to są kiepskie światła (choć z homologacją) i mają jakieś tam układy które powodują zakłócenia. Trzeba by ekranować same światła ale jeszcze tego nie zrobiłem bo nie bardzo wiem czym to zrobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl