Radio - wylaczanie sie
Radio - wylaczanie sie
Witam serdecznie kolegów.
Mam małe pytanie do znawców. U mnie w aucie miałem taka sytuacje, ze kiedy odpalałem je a było włączone radio to ono na czas kręcenia rozrusznika wyłączało sie. Nie martwiłem sie tym poniewaz wydaje mi sie, ze tak powinno byc. Większosc aut podczas odpalania odłącza wszystkie odbiorniki pradu by dodatkowo nie obciązac akumulatora. Kiedy jednak wymieniłem akumulator na nowy to tak juz sie nie dzieje. Radio gra cały czas. Nie wyłącza się podczas rozruchu auta.
Napiszcie koledzy jak jest u was w autkach. Czy cos sie stało? Czy jakis przekaznik padł? który? Chciałbym by radio wyłączało mi sie tak jak kiedys podczas rozruchu.
Z góry bardzo dziękuje za konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mam małe pytanie do znawców. U mnie w aucie miałem taka sytuacje, ze kiedy odpalałem je a było włączone radio to ono na czas kręcenia rozrusznika wyłączało sie. Nie martwiłem sie tym poniewaz wydaje mi sie, ze tak powinno byc. Większosc aut podczas odpalania odłącza wszystkie odbiorniki pradu by dodatkowo nie obciązac akumulatora. Kiedy jednak wymieniłem akumulator na nowy to tak juz sie nie dzieje. Radio gra cały czas. Nie wyłącza się podczas rozruchu auta.
Napiszcie koledzy jak jest u was w autkach. Czy cos sie stało? Czy jakis przekaznik padł? który? Chciałbym by radio wyłączało mi sie tak jak kiedys podczas rozruchu.
Z góry bardzo dziękuje za konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 17:28 przez Barti-1, łącznie zmieniany 1 raz.
W Audi nigdy mi się radio nie wyłączało nawet gdy padł mi regulator napięcia, a co za tym idzie akumulator był słaby, natomiast w Peugeocie 405 radio się wyłączało, nie wiem czy nie jest to kwestia zmian zachodzących w różnych latach produkcji, ale u mnie gra nawet przy włączaniu silnika, ale np. dmuchawa już się wyłącza.
Dzieki za szybka i sensowna odpowiedz. Czyli to nie auto odłącza radio a radio wyłącza sie samo kiedy dostaje zbyt mały prad? To ma sens. Ja myslałem, ze mam takie mądre autko Wydaje mi się, ze radio mam normalne, nic z górnej półki Panasonic CQ-C1300AN. Było w aucie kiedy je kupiłem więc nic o nim nie wiem.darek1231 pisze:oryginalne radio audi (jak i inne lepsze radia) ma wbudowany jakiś czujnik i wtedy gdy napięcie w aku spadnie poniżej określonego dla czujnika to się wyłączy a jak aku jest tak mocne żeby pociągnąć rozrusznik i tego nie odczuć to radio się nie wyłączy :mrgreen:
Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedz.
Pozdrawiam
Dodam, ze stary akumulator nie dosc, ze był na wykonczeniu to jeszcze był za słaby do krecenia V6. Pewnie zawsze brakowało pradu dla radia
wolf ma tu racje, chodzi oto że zależy to od poziomu naładowania akumulatora. Jeśli aku jest słabo naładoany radio bedzie sie wyłączać a jeśli aku jest dobrze naładowany radio nie będzie się wyłączać gdyż prądu jest pod dostatkiem i nie ma takiej potrzeby wyłączania radia. (podejżewam że za to odpowiedzialny jest regulator napięcia) a nie żaden czujnik. :roll:
jest tak jak napisałem jak prądy jest mało to się wyłącza a jak jest dużo to się nie wyłącza
Witam. No i teraz juz wszystko jasne. Nie mam sie czym martwic, poprostu mam sprawne auto :mrgreen:Gruszka pisze:wolf ma tu racje, chodzi oto że zależy to od poziomu naładowania akumulatora. Jeśli aku jest słabo naładoany radio bedzie sie wyłączać a jeśli aku jest dobrze naładowany radio nie będzie się wyłączać gdyż prądu jest pod dostatkiem i nie ma takiej potrzeby wyłączania radia. (podejżewam że za to odpowiedzialny jest regulator napięcia) a nie żaden czujnik. :roll:
Dzieki panowie. Pozdrawiam