Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Taszki przód

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
jafka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4] Taszki przód

Post autor: jafka » 02 lut 2015, 22:33

Cześć, mam pytanie i problem zakupiłem taszki do mojego b4, po taniosci okazja była :)

Wchodzi tam glosnik 165mm, owe głosniki już mam, stare taszki zrzucone tylko mam problem.
Mianowicie nie wiem jak pociągnąć kable z radia, albo wzmacniacza do glosnikow ?
Jak wy macie to zrobione? Przeszukałem już forum z montażem i z tym jak ktoś samodzielnie robił owe taszki, ale nie znalazłem nigdzie schematu podlaczonia glosnikow wlasnie.
Jezeli ktos by mogl pomoc :)
Stawiam piwo :P

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 03 lut 2015, 18:09

Ale co ty dokładnie chcesz? Ciągniesz po prostu kabel od radia z tyłu za deską, potem do tej gumy między budą a drzwiami i podłączasz po prostu głosnik.

sokraal

Post autor: sokraal » 04 lut 2015, 17:12

Jak kolega wyżej napisał tak powinieneś zrobić. Jeśli chodzi ci o samo podłączenie głośnika jak przewody masz już w drzwiach no to chyba poza zrobieniem dziury w boczkach nie ma zbyt wielu opcji doprowadzenia przewodów do głośnika.

jafka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jafka » 04 lut 2015, 21:35

O to mi dokladnie chodziło, a dokladnie umielibyście mi wytłumaczyć jak podłączyć owe głosniki prosto z radia?
Muszę wpinać się gdzieś w kostkę czy jak to wygląda?

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 04 lut 2015, 22:20

Zależy jakie masz radio i kostki. Jeśli z tyłu masz taką kostkę jak na załączonym obrazku to podłączenie jest proste. Do kabla całego szarego podłączasz plus z głośnika z boczka pasażera a do szarego z czarnym paskiem podłączasz minus tego głośnika. Do kabla całego białego podłączasz plus z głośnika w boczku kierowcy a do kabla białego z czarnym paskiem minus z tego głośnika.

Wszystko też zależy ile i gdzie masz głośników. Bo jeśli masz w desce 2, w boczkach też będziesz miał 2, i z tyłu 2 to już może być ciężko radiu to uciągnąć, co prawda będzie to grało ale już nie tak dobrze.
http://img696.imageshack.us/img696/5854/isoz.jpg

Jeśli nie masz w tylnej półce głośników to możesz to zrobić tak, że głośniki z przedniej półki zostawiasz podłączone tak jak napisałem ci wyżej a głośniki z boczków łączysz analogicznie z kablami fioletowymi i zielonymi. Fioletowe to prawa strona a zielone lewa.

jafka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jafka » 04 lut 2015, 22:46

Dzięki za pomoc!
Dokładnie mam taką kostkę a głosników z tyłu nie mam tylko na podszybiu (seria) i teraz wlasnie chce dodać te dwa w boczku oraz ewentualnie dwa tweetery. Które też moge podlaczyć pod tą kostkę? A czy zwrotnica w tym momencie coś daje?

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 04 lut 2015, 22:49

Tak podłącz sobie pod tą kostkę tweetery. Co do zwrotnicy to nie umiem Ci powiedzieć. <ok>

sokraal

Post autor: sokraal » 07 lut 2015, 02:46

Zwrotnica działa dość prosto. Doprowadzasz sygnał z radia (na jeden głośnik) i zwrotnica rozdziela ci ten sygnał na basy i soprany (niskie i wysokie tony) więc podłączasz do niej tweetera i zwykły głośnik.

Prościej:
Zamiast jednego głośnika masz dwa i każdy gra to co powinien grać.

Kwestia tego ile masz pary w tym radiu i jakie głośniki tam wstawiasz. Jak będą za mocne głośniki to radio się z wysiłku autodestruktnie albo będzie to wszystko grało głośno jak muza w windzie.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl