Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[CABRIO] Moduł komfortu w Cabrio?

ODPOWIEDZ
Viteknt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[CABRIO] Moduł komfortu w Cabrio?

Post autor: Viteknt » 18 lut 2014, 10:08

Witam ! Jako że denerwowało mnie ciągłe zamykanie auta z kluczyka postanowiłem zakupić sterownik z pilotem do centralnego zamka , Karmax AS-103 : http://allegro.pl/sterownik-zamka-audi- ... 39379.html

Wszystko podłączyłem bezproblemowo , wpiąłem sie do kabli centralki w drzwiach kierowcy (sterowanie (-) ) i jakie było moje zdziwienie gdy przy zamykaniu auta z pilota szyby zaczeły sie podnosić :shock: Jak to jest możliwe skoro jak zamykałem z kluczyka to nic takiego się nie działo? Sterowanie zamkami jest podłączone do elektryki szyb? Miał ktoś moze taki przypadek ? ;-)

Klusekk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Klusekk » 18 lut 2014, 14:26

u nas w cabrio bynajmniej u mnie jak przekręcisz zamek i przytrzymasz również szyby się domykają. Z pilota jednak nie mam takiej możliwości.

Viteknt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Viteknt » 18 lut 2014, 14:41

No tego to nie wiedzialem :-) musze sprawdzic jak wróce do domu

Pietrówa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pietrówa » 18 lut 2014, 15:06

U mnie szyby zamykają się po każdym z możliwych sposobów.
Nie ważne czy zamknę auto z pilota, z kluczyka, wcisnę cybant w drzwiach czy nawet zamknę tylną klapę. Każde zamknięcie auta przy wyłączonym silniku "podnosi" szyby.
Najfajniej jest jak zostawi się kluczyki w stacyjce i niechcący wciśnie cybant, to wtedy przy rozłożonym dachu trzeba dymać do domu po zapas.

Korzystając z okazji mam do Was pytanie, jaki macie pobór prądu przy zamykaniu wszystkich szyb? Pytam bo u mnie dochodzi do ponad 200 mA? Jak mi mierzyli u akumulatorowców to oczy mieli jak pięć złotych.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 18 lut 2014, 15:49

Viteknt pisze:Jak to jest możliwe skoro jak zamykałem z kluczyka to nic takiego się nie działo? Sterowanie zamkami jest podłączone do elektryki szyb? Miał ktoś moze taki przypadek ?
Standard przy audi cabrio, żeby zamykać z kluczyka trzeba trzymać długo kluczyk w zamku na zamykanie. Wtedy się uruchamia procedura domykania szyb. Wkładając centralkę to pneumatyk musi mieć długi czas impulsu przeważnie 3,5sek centralki mają na zamykanie.

I pewnie masz problem szyby się nie zamykają do końca? i za każdym wciśnięciem zamyka chwilowo szyby mimo że zamknięte.
Pietrówa pisze:jaki macie pobór prądu przy zamykaniu wszystkich szyb? Pytam bo u mnie dochodzi do ponad 200 mA?
To coś źle mierzyli. Biorąc pod uwagę że cabrio ma 4 elektryczne szyby, czyli jak wszystkie chodzą powinno być około 40A. Ale kiedy już wszystkie zamknięte i dalej próbujemy to pobór się zwiększa nawet do 80A

Pietrówa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pietrówa » 18 lut 2014, 18:18

Jarewa pisze:To coś źle mierzyli. Biorąc pod uwagę że cabrio ma 4 elektryczne szyby, czyli jak wszystkie chodzą powinno być około 40A. Ale kiedy już wszystkie zamknięte i dalej próbujemy to pobór się zwiększa nawet do 80A
To w takim razie ja coś namieszałem w jednostkach. Wychodzi na to, że musiało to być 200A. Z góry uprzedzam, że kompletnie nie znam się na prądzie w aucie i mogłem pochrzanić jednostki, ale jedno co wiem, to że aż przewody w mierniku podczas sprawdzania prawie się "zagotowały".

Skoro prawidłowo powinno być 40 a ja miałem na 100 % 200 to albo mam strzelone silniki w szybach albo strasznie zasyfiałe wszystkie prowadnice.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 18 lut 2014, 20:20

Pietrówa pisze:to że aż przewody w mierniku podczas sprawdzania prawie się "zagotowały".
Nie ma miernika na przewodach 200A jedynie max 20A powyżej to już cegi. No chyba że to miernik kombinowany. Ale typowy multimetr ma max 20A.

Pietrówa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pietrówa » 18 lut 2014, 20:29

Jarewa dzięki wielkie za wyjaśnienie, wiedziałem że chlapnę jak łysy grzywą z tymi 200A, czyli u mnie wszystko w normie, skoro miernik przeżył.

A odnośnie nie zamykania do końca to u mnie również podczas domykania szyb po zaryglowaniu auta, szyby nie domykają się do końca, zawsze braknie im parę mm.

Viteknt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Viteknt » 18 lut 2014, 20:38

No u mnie na pilota działa tak ze domyka tylko pare centymetrow czyli przez te 3,5 sekundy sygnalu. Pozniej zeby domknac szybe to musze jeszcze raz wcisnac zamykanie az nie zamknie do konca

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 18 lut 2014, 21:00

No akurat masz sterownik z domykaniem szyb, wiec nic trudnego to dorobić. Tylko z tym bym rozważał bo u nas nie ma wyłącznika przeciążeniowego jest tylko bezpiecznik samorestrujący. I kiedy podłączymy domykanie szyb w oryginale to przy zamykaniu auta mimo ze szyby zamknięte pozbywamy się dużo energii z aku.

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 25 mar 2014, 11:26

Witam.
Jak zrobić w 80 avant żeby domykały mi się wszystkie 4 szyby jak mam ten magiczny przycisk? Moduł do domykania szyb mam domontowany nie oryginalny, ale domyka mi szyby. Najbardziej mi zależy np w czasie jazdy... Jakiś konkrenty moduł ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl