[CABRIO] Moduł komfortu w Cabrio?
[CABRIO] Moduł komfortu w Cabrio?
Witam ! Jako że denerwowało mnie ciągłe zamykanie auta z kluczyka postanowiłem zakupić sterownik z pilotem do centralnego zamka , Karmax AS-103 : http://allegro.pl/sterownik-zamka-audi- ... 39379.html
Wszystko podłączyłem bezproblemowo , wpiąłem sie do kabli centralki w drzwiach kierowcy (sterowanie (-) ) i jakie było moje zdziwienie gdy przy zamykaniu auta z pilota szyby zaczeły sie podnosić :shock: Jak to jest możliwe skoro jak zamykałem z kluczyka to nic takiego się nie działo? Sterowanie zamkami jest podłączone do elektryki szyb? Miał ktoś moze taki przypadek ?
Wszystko podłączyłem bezproblemowo , wpiąłem sie do kabli centralki w drzwiach kierowcy (sterowanie (-) ) i jakie było moje zdziwienie gdy przy zamykaniu auta z pilota szyby zaczeły sie podnosić :shock: Jak to jest możliwe skoro jak zamykałem z kluczyka to nic takiego się nie działo? Sterowanie zamkami jest podłączone do elektryki szyb? Miał ktoś moze taki przypadek ?
U mnie szyby zamykają się po każdym z możliwych sposobów.
Nie ważne czy zamknę auto z pilota, z kluczyka, wcisnę cybant w drzwiach czy nawet zamknę tylną klapę. Każde zamknięcie auta przy wyłączonym silniku "podnosi" szyby.
Najfajniej jest jak zostawi się kluczyki w stacyjce i niechcący wciśnie cybant, to wtedy przy rozłożonym dachu trzeba dymać do domu po zapas.
Korzystając z okazji mam do Was pytanie, jaki macie pobór prądu przy zamykaniu wszystkich szyb? Pytam bo u mnie dochodzi do ponad 200 mA? Jak mi mierzyli u akumulatorowców to oczy mieli jak pięć złotych.
Nie ważne czy zamknę auto z pilota, z kluczyka, wcisnę cybant w drzwiach czy nawet zamknę tylną klapę. Każde zamknięcie auta przy wyłączonym silniku "podnosi" szyby.
Najfajniej jest jak zostawi się kluczyki w stacyjce i niechcący wciśnie cybant, to wtedy przy rozłożonym dachu trzeba dymać do domu po zapas.
Korzystając z okazji mam do Was pytanie, jaki macie pobór prądu przy zamykaniu wszystkich szyb? Pytam bo u mnie dochodzi do ponad 200 mA? Jak mi mierzyli u akumulatorowców to oczy mieli jak pięć złotych.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Standard przy audi cabrio, żeby zamykać z kluczyka trzeba trzymać długo kluczyk w zamku na zamykanie. Wtedy się uruchamia procedura domykania szyb. Wkładając centralkę to pneumatyk musi mieć długi czas impulsu przeważnie 3,5sek centralki mają na zamykanie.Viteknt pisze:Jak to jest możliwe skoro jak zamykałem z kluczyka to nic takiego się nie działo? Sterowanie zamkami jest podłączone do elektryki szyb? Miał ktoś moze taki przypadek ?
I pewnie masz problem szyby się nie zamykają do końca? i za każdym wciśnięciem zamyka chwilowo szyby mimo że zamknięte.
To coś źle mierzyli. Biorąc pod uwagę że cabrio ma 4 elektryczne szyby, czyli jak wszystkie chodzą powinno być około 40A. Ale kiedy już wszystkie zamknięte i dalej próbujemy to pobór się zwiększa nawet do 80APietrówa pisze:jaki macie pobór prądu przy zamykaniu wszystkich szyb? Pytam bo u mnie dochodzi do ponad 200 mA?
To w takim razie ja coś namieszałem w jednostkach. Wychodzi na to, że musiało to być 200A. Z góry uprzedzam, że kompletnie nie znam się na prądzie w aucie i mogłem pochrzanić jednostki, ale jedno co wiem, to że aż przewody w mierniku podczas sprawdzania prawie się "zagotowały".Jarewa pisze:To coś źle mierzyli. Biorąc pod uwagę że cabrio ma 4 elektryczne szyby, czyli jak wszystkie chodzą powinno być około 40A. Ale kiedy już wszystkie zamknięte i dalej próbujemy to pobór się zwiększa nawet do 80A
Skoro prawidłowo powinno być 40 a ja miałem na 100 % 200 to albo mam strzelone silniki w szybach albo strasznie zasyfiałe wszystkie prowadnice.
Jarewa dzięki wielkie za wyjaśnienie, wiedziałem że chlapnę jak łysy grzywą z tymi 200A, czyli u mnie wszystko w normie, skoro miernik przeżył.
A odnośnie nie zamykania do końca to u mnie również podczas domykania szyb po zaryglowaniu auta, szyby nie domykają się do końca, zawsze braknie im parę mm.
A odnośnie nie zamykania do końca to u mnie również podczas domykania szyb po zaryglowaniu auta, szyby nie domykają się do końca, zawsze braknie im parę mm.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
No akurat masz sterownik z domykaniem szyb, wiec nic trudnego to dorobić. Tylko z tym bym rozważał bo u nas nie ma wyłącznika przeciążeniowego jest tylko bezpiecznik samorestrujący. I kiedy podłączymy domykanie szyb w oryginale to przy zamykaniu auta mimo ze szyby zamknięte pozbywamy się dużo energii z aku.