Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 Avant] Problem z oswietleniem wnetrza auta

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 Avant] Problem z oswietleniem wnetrza auta

Post autor: FuBu » 06 maja 2007, 22:55

Witam
Mam problem z lampkami w podsufitce auta. Wszystkich lampek w podsufitce jest 5.
Jedna duża na samym przodzie, 3 nad drzwiami pasazerw i jedna duża w bagażniku.
Wszystkie lapmki mają trzy pozycyjne przełączniki, mozna je ustawic w pozycji wylonczonej, wlonczonej lub aby zapalało się tylko przy otwartych drzwiach.
Wszystkie lampki działają gdy przelonczy sie je w pozycje "I" czyli włonczone, natomiast zadna niechce działać z otwartymi drzwiami!
Jedynie lampka w bagarzniku działa jak należy, zapala sie po podniesieniu klapy.
Porozbieralem wszystkie lampki i poprzeczyszczalem w nich styki, to samo zrobilem z włącznikami w drzwiach, powykrecalem je i poprzeczyszczalem, ale nic to nie dało.
Swiatełka dalej nie działają z otwartymi drzwiami. Działają tylko po przelonczeniu je w pozycje "I" czyli na ciągłe włączenie.
Co sugerujecie? Co moze być uszkodzone?
Moze ktoś ma jakiś schemat podpiecia tych lampek?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 00:01 przez FuBu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 06 maja 2007, 23:13

Lampka w bagażniku działa bo on jest osobno podłanczana, to znaczy nie ma nic wspólnego z tymi lampkami w środku. A co do lampek w środku, to jeśli nie świecą po podłaczeniu masy na kródko to szukałbym przyczyny gdzieś w kablu od masy. Świecą w pozycji "I" więc prąd dostają. Nie świecą natomiast w pozycji przy otwartych drzwiach. Jeśli to nie wina tych włączników w drzwiach to gdzies na tym kablu od masy musi byc pzrerwa.

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FuBu » 06 maja 2007, 23:49

Do tej lampki która jest na przodzie po srodku, dochodza dwie kostki 3 pinowe. W jednej jest 3 przewody, po jednej do kazdego piu a w drugiej 6 przewodów, po dwa do kazdego pinu.
Przy podpietych kostkach do lampek, gdy zrobie zwarcie pomiedzy dwma blaszkami w lampce to zapalaja sie wszystkie lampki naraz, czyli tak jak powinno byc przy otwartych dzwiach.
Ma ktos moze jakis scemat podlonczenia tych lampek?

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 07 maja 2007, 00:00

A moze szlag trafił przekaznik od czasowego wyłaczania oświetlenia?

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FuBu » 07 maja 2007, 00:14

bardzo mozliwe, gdzie go szukać?

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 07 maja 2007, 10:05

Masz alarm ?? sprawdz czy przy otwartych ktorychś drzwiach z tyłu a reszcie zamknietej jak zamkniesz auto sie włączy...

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FuBu » 07 maja 2007, 10:49

alarm mialem, ale Turasy w komisie wpowycinały go w holere bo mysleli ze ma imobilaizer i dlatego niechce odpalić, a okazało sie ze pompa paliwa byla walnieta.
Tak ze alarm był i to fabryczny, ale jest odciety.
Gdzie szukac tego przekaznika z opuzniaczem i jakiegos schematu??????

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 07 maja 2007, 17:14

Labiel pisze:Lampka w bagażniku działa bo on jest osobno podłanczana, to znaczy nie ma nic wspólnego z tymi lampkami w środku. A co do lampek w środku, to jeśli nie świecą po podłaczeniu masy na kródko to szukałbym przyczyny gdzieś w kablu od masy. Świecą w pozycji "I" więc prąd dostają. Nie świecą natomiast w pozycji przy otwartych drzwiach. Jeśli to nie wina tych włączników w drzwiach to gdzies na tym kablu od masy musi byc pzrerwa.

Kolego w avancie lampka bagażnika jest połączona z pozostałymi. Jak otworzy się tylną klapę to zapalają się lampki w środku. Natomiast co do twojego problemu to Turasy odłączając alarm musiały coś popierdolić. Jedź do elektryka żeby to wszystko popodłączał z powrotem tak jak trzeba.

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FuBu » 07 maja 2007, 18:25

sadze ze elektryk bez schematu równiez za wiele nie zdziała
gdzie szukac takiego schematu?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 07 maja 2007, 23:46

chips, A kolega drugi juz raz dzisiaj mnie poprawia :oops: A i dobrze, moja nie wiedza :oops: Myślałem o sedanie a nie pomyślałem ze przecież Avant to kombiak.

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FuBu » 07 maja 2007, 23:47

Panowie a czy ten przekaznik czasowy który wylancza oswietlenie w aucie po jakims czasie to ten sam co wylancza otwierannie szyb po uplywie czasu od wylonczenia zaplonu?
Jezeli ktos zmagał sie juz z tym problemem to niech powie gdzie szukac tego przekaznika czasowego!

rolandasas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rolandasas » 08 maja 2007, 08:41

podepnę sie bo mam podobny problem, chciałbym sprawdzić (podobnie jak autor tego tematu) przekaźnik opóźniający wyłączanie świateł

wie któś gdzie go szukać?

comandor77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: comandor77 » 24 maja 2007, 23:06

Kolego w avancie lampka bagażnika jest połączona z pozostałymi. Jak otworzy się tylną klapę to zapalają się lampki w środku. Natomiast co do twojego problemu to Turasy odłączając alarm musiały coś popierdolić. Jedź do elektryka żeby to wszystko popodłączał z powrotem tak jak trzeba.
[/quote]

nie koniecznie - u mnie wszystko działa a tylnka klapa nie załącza oświetlenia w kabinie i odwrotnie. Raczej nie ma takiej opcji bo lampka oświetlenia podłączona jest bezpośrednio do mikrowyłącznika w prawym zamku tylnej klapy (patrząc od tyłu) i stanowi oddzielny obwód. Możliwe że zależy to od rodzaju wyposażenia (u mnie nie ma lampek dla pasażerów z tyłu) albo ktoś podłączył tylną lampkę pod tylne drzwi po awarii wyłącznika - ten zamek trochę kosztuje :-|
a tu macie schemat oświetlenia wnętrza

master72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master72 » 24 maja 2007, 23:27

rolandasas pisze:podepnę sie bo mam podobny problem, chciałbym sprawdzić (podobnie jak autor tego tematu) przekaźnik opóźniający wyłączanie świateł
jest pod kierownicą

pebo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pebo » 25 maja 2007, 20:02

A czy to nie jest połączone z pompą od centralnego zamka. Ja u siebie miałem sterowanie oświetleniem na płytce z centralnym. Od stacyjki szły przewody do kufra (sygnał załączenia/wyłaczenia/wyjęcia kluczyka), a do tego sterowanie zamknięcie/otwarcie centralnego. Może tam tkwi przyczyna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl