Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 B4 1.9Tdi] Bębny hamulcowe

ODPOWIEDZ
pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 80 B4 1.9Tdi] Bębny hamulcowe

Post autor: pawelk2002 » 14 sty 2012, 21:45

Witam mam problem z hamulcami bębnowymi. Na początku uciekał mi płyn z cylinderków to kupiłem nowe dwa i wymieniłem dzisiaj o mało bym nie rozbił samochodu bo znowu płyn uciekł przez cylinderek do tego stopnia że nie miałem hamulców. Po zdjęciu bębna okazało się że tłoczek wysunął się tylko jedną stroną lewą a prawa była wciśnięta tak jak by szczęka trzymała. I teraz pytanie czy taki cylinderek będzie się nadawał po wsunięciu do środka? i jak ustawić bębny chodzi mi o samo-regulator. Czy na forum jest temat jak fachowo zmienić szczęki i wyregulować samo-regulator? Przeczytałem parę tematów ale nie znalazłem jak wyregulować szczęki. Dodam że bębny schodzą mi bez problemów.
Pozdrawiam

olapiotr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olapiotr » 14 sty 2012, 22:23

Samoregulator wysuń na maksa i załóż bęben. Po wciśnięciu hamulca sprężyna powinna ustawić go w odpowiednim położeniu <ok>

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 14 sty 2012, 22:45

pawelk2002 pisze:Po zdjęciu bębna okazało się że tłoczek wysunął się tylko jedną stroną lewą a prawa była wciśnięta tak jak by szczęka trzymała.
Coś mi tu nie gra. Nie ma możliwości żeby tłoczek wysunął się poza zakres. Albo cylinderki nie te albo bębny lub szczeki nie odpowiednie.

A odnośnie regulatora ustawia się sam.

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 15 sty 2012, 08:42

No kolego właśnie dziwna sprawa z tył tłuczkiem że się tak wysunął. Cylinderki są nowe mają może z 2 miesiące. Samo-regulator to ten taki płaskownik z wycięciami poziomy. Jak go wysunąć czytałem że jakiś klin się luzuje i sprężyna jest przy nim ?. A może mi ktoś jeszcze powiedzieć jaka powinna być grubość okładziny na szczękach ?

Ok problem rozwiązany poprzedni właściciel źle założył szczęki. Temat ogarną znajomy mechanik :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl