Witam mam problem z hamulcami bębnowymi. Na początku uciekał mi płyn z cylinderków to kupiłem nowe dwa i wymieniłem dzisiaj o mało bym nie rozbił samochodu bo znowu płyn uciekł przez cylinderek do tego stopnia że nie miałem hamulców. Po zdjęciu bębna okazało się że tłoczek wysunął się tylko jedną stroną lewą a prawa była wciśnięta tak jak by szczęka trzymała. I teraz pytanie czy taki cylinderek będzie się nadawał po wsunięciu do środka? i jak ustawić bębny chodzi mi o samo-regulator. Czy na forum jest temat jak fachowo zmienić szczęki i wyregulować samo-regulator? Przeczytałem parę tematów ale nie znalazłem jak wyregulować szczęki. Dodam że bębny schodzą mi bez problemów.
Pozdrawiam
[Audi 80 B4 1.9Tdi] Bębny hamulcowe
-
- Forum Audi 80
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Coś mi tu nie gra. Nie ma możliwości żeby tłoczek wysunął się poza zakres. Albo cylinderki nie te albo bębny lub szczeki nie odpowiednie.pawelk2002 pisze:Po zdjęciu bębna okazało się że tłoczek wysunął się tylko jedną stroną lewą a prawa była wciśnięta tak jak by szczęka trzymała.
A odnośnie regulatora ustawia się sam.
-
- Forum Audi 80
No kolego właśnie dziwna sprawa z tył tłuczkiem że się tak wysunął. Cylinderki są nowe mają może z 2 miesiące. Samo-regulator to ten taki płaskownik z wycięciami poziomy. Jak go wysunąć czytałem że jakiś klin się luzuje i sprężyna jest przy nim ?. A może mi ktoś jeszcze powiedzieć jaka powinna być grubość okładziny na szczękach ?
Ok problem rozwiązany poprzedni właściciel źle założył szczęki. Temat ogarną znajomy mechanik
Ok problem rozwiązany poprzedni właściciel źle założył szczęki. Temat ogarną znajomy mechanik