Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B2 quattro i nie tylko] Hamulec ręczny - może hydrauliczny?

ODPOWIEDZ
ST43
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B2 quattro i nie tylko] Hamulec ręczny - może hydrauliczny?

Post autor: ST43 » 23 lis 2007, 18:23

Brak hamulca ręcznego - normalna sprawa w tym modelu. Poprostu takie mamy zaciski z tyłu i już.

Moja wizja obejścia problemu to montaż hamulca ręcznego hydraulicznego.

Ale o ile przeskoczę problemy techniczne (stosunkowo prosta sprawa), to na drodze stoją haczyki prawne. Wszak jest to ingerencja w układ hamulcowy, który w myśl przepisów musi być oryginalny i fabryczny, bo inaczej auto nie może być dopuszczone do ruchu.

Wiecie z kim i co załatwiać, żeby podpisał się pod moją przeróbką i auto dostało przegląd bez "zatajania" tematu ?
Jakieś zaświadczenie, świadectwo homologacji, czy coś w tym stylu by się przydało.

Już nawet nie o przegląd chodzi, ale o fakt, iż w razie kolizji cała wina spadnie na mnie, bo "miałem grzebane w hamulcach"

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 23 lis 2007, 18:51

Myśle że pierw sprawe było by cza załatwić w stacji kontroli pojazdów, tak aby ktoś sprawdził działanie układu i wydał stosowne oświadczenie iż wszystko jest ok, nastepnie cza było by załatwić sprawe w wydziale komunikacji aby wpisali przeróbke w dowód osobisty. A i tak nie wiadomo czy przejdzie. Wg mnie gra nie warta świczki. Za dużo przeszkód prawnych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl