Mam problem z moim Audi B4 1993 1.9 TDI (hamulce z ABS).
Mianowicie przy naciśnieciu pedału, hamulce wydają metaliczny dźwięk, pedał hamulca podskakuję, klocki hamulcowe są nowe.
Hamulce działają sprawnie, ale niepokoi mnie ten dźwięk.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
[B4] - metaliczny dźwięk przy naciśnieciu pedału hamulca
-
- Forum Audi 80
[B4] - metaliczny dźwięk przy naciśnieciu pedału hamulca
Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 18:59 przez tomek_tk92, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
witam,
może wpadł kamyczek miedzy tarczę a klocek??? Jeżeli tak to pohałasuje zanim nie wypadnie lub się zetrze. Spróbuj jechać dłuższy odcinek na wstecznym i jednoczenie hamować jak to kamyk to może wypadnie.
Odklejenie okładziny to znany przypadek, musisz sprawdzić i tę ewentualność.
Jeżeli metalowy dźwięk powstał bezpośrednio po wymianie klocków to może być jeszcze jeden mało prawdopodobny lecz możliwy przypadek z którym się spotkałem. Otóż w nędznym warsztacie gdzie całą brudną robotę robią praktykanci klocek został włożony metalową blacha do tarczy ! :evil:
może wpadł kamyczek miedzy tarczę a klocek??? Jeżeli tak to pohałasuje zanim nie wypadnie lub się zetrze. Spróbuj jechać dłuższy odcinek na wstecznym i jednoczenie hamować jak to kamyk to może wypadnie.
Odklejenie okładziny to znany przypadek, musisz sprawdzić i tę ewentualność.
Jeżeli metalowy dźwięk powstał bezpośrednio po wymianie klocków to może być jeszcze jeden mało prawdopodobny lecz możliwy przypadek z którym się spotkałem. Otóż w nędznym warsztacie gdzie całą brudną robotę robią praktykanci klocek został włożony metalową blacha do tarczy ! :evil:
tak się składa że mam ten sam problem jak naciskam na hamulec to puki nie zadziała ABS to jest cicho ale jak ABS się właćzy to wtedy rwie mi pedałem i w prawym przednim kole tak rzęzi i do już chwile. ktoś mi podpowiedział żeby sprawdzić mocowanie zacisku. te dwie śruby od tyłu zacisku mogą być wyrobione i nie są sztywne tylko pływają. kilka razy nawet nie mogłem zahamować nawet :-x jak bee miał chwile musze to zerknąć i Tobie kolego też to proponuje.
pozdr :lol:
u Ciebie z tyłu są hamulce bębnowe z tego co wiem,i najprawdopodobniej ten hałas pochodzi od zużytych szczęk,albo pękła jakaś sprężynka i miele Ci ją tam podczas hamowania.....i na pewno nie powinno tak być,na Twoim miejscu sprawdziłbym to aby uniknąć niespodzianek przykrych..... :shock:Goran pisze:hej. u mnie jest ten sam problem. w tyle chrzęści jak w starej sieczkarni:) ale tylko przy 1-3 hamowaniach. jak sie zagrzeje jest cicho. bylem z tym u mechanika, posprawdzał i mówi że wszystko jest ok. mysle ze nie powinno tak byc ale juz sie przyzwyczailem.
[ Dodano: 2010-01-07, 08:15 ]
kiedy włącza się ABS w B4 to właśnie "rwie"pedał...prawidłowo! a to rzężenie to zbieg okoliczności,może rozwalony klocek?! kiedy zostają same blachy to taki dźwięk słychać z tamtądkamilek89 pisze:tak się składa że mam ten sam problem jak naciskam na hamulec to puki nie zadziała ABS to jest cicho ale jak ABS się właćzy to wtedy rwie mi pedałem i w prawym przednim kole tak rzęzi i do już chwile. ktoś mi podpowiedział żeby sprawdzić mocowanie zacisku. te dwie śruby od tyłu zacisku mogą być wyrobione i nie są sztywne tylko pływają. kilka razy nawet nie mogłem zahamować nawet :-x jak bee miał chwile musze to zerknąć i Tobie kolego też to proponuje.