Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] - metaliczny dźwięk przy naciśnieciu pedału hamulca

ODPOWIEDZ
tomek_tk92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4] - metaliczny dźwięk przy naciśnieciu pedału hamulca

Post autor: tomek_tk92 » 02 sty 2010, 18:46

Mam problem z moim Audi B4 1993 1.9 TDI (hamulce z ABS).
Mianowicie przy naciśnieciu pedału, hamulce wydają metaliczny dźwięk, pedał hamulca podskakuję, klocki hamulcowe są nowe.
Hamulce działają sprawnie, ale niepokoi mnie ten dźwięk.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 18:59 przez tomek_tk92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 02 sty 2010, 18:56

Popraw proszę nazwę tematu na zgodną z regulaminem.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 sty 2010, 19:01

Wychodzę z założenia że zasadę działania samego ABSu znasz i to na pewno nie on :?: A same tarcze w jakim są stanie? Ja zacząłbym od wizualnych oględzin tarcz i kloców. A to że klocki hamulcowe są nowe nie znaczy że mogły się popsuć - na przykład odkleić się. Starszy miał taki przypadek.

Goran
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Goran » 04 sty 2010, 11:39

hej. u mnie jest ten sam problem. w tyle chrzęści jak w starej sieczkarni:) ale tylko przy 1-3 hamowaniach. jak sie zagrzeje jest cicho. bylem z tym u mechanika, posprawdzał i mówi że wszystko jest ok. mysle ze nie powinno tak byc ale juz sie przyzwyczailem.

JanReZaCz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JanReZaCz » 05 sty 2010, 14:57

witam,

może wpadł kamyczek miedzy tarczę a klocek??? Jeżeli tak to pohałasuje zanim nie wypadnie lub się zetrze. Spróbuj jechać dłuższy odcinek na wstecznym i jednoczenie hamować jak to kamyk to może wypadnie.
Odklejenie okładziny to znany przypadek, musisz sprawdzić i tę ewentualność.
Jeżeli metalowy dźwięk powstał bezpośrednio po wymianie klocków to może być jeszcze jeden mało prawdopodobny lecz możliwy przypadek z którym się spotkałem. Otóż w nędznym warsztacie gdzie całą brudną robotę robią praktykanci klocek został włożony metalową blacha do tarczy ! :evil:

Awatar użytkownika
kamilek89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilek89 » 06 sty 2010, 19:10

tak się składa że mam ten sam problem :-/ jak naciskam na hamulec to puki nie zadziała ABS to jest cicho ale jak ABS się właćzy to wtedy rwie mi pedałem i w prawym przednim kole tak rzęzi i do już chwile. ktoś mi podpowiedział żeby sprawdzić mocowanie zacisku. te dwie śruby od tyłu zacisku mogą być wyrobione i nie są sztywne tylko pływają. kilka razy nawet nie mogłem zahamować nawet :-x jak bee miał chwile musze to zerknąć i Tobie kolego też to proponuje.
pozdr :lol:

januszbin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: januszbin » 07 sty 2010, 08:07

Goran pisze:hej. u mnie jest ten sam problem. w tyle chrzęści jak w starej sieczkarni:) ale tylko przy 1-3 hamowaniach. jak sie zagrzeje jest cicho. bylem z tym u mechanika, posprawdzał i mówi że wszystko jest ok. mysle ze nie powinno tak byc ale juz sie przyzwyczailem.
u Ciebie z tyłu są hamulce bębnowe z tego co wiem,i najprawdopodobniej ten hałas pochodzi od zużytych szczęk,albo pękła jakaś sprężynka i miele Ci ją tam podczas hamowania.....i na pewno nie powinno tak być,na Twoim miejscu sprawdziłbym to aby uniknąć niespodzianek przykrych..... :shock:

[ Dodano: 2010-01-07, 08:15 ]
kamilek89 pisze:tak się składa że mam ten sam problem :-/ jak naciskam na hamulec to puki nie zadziała ABS to jest cicho ale jak ABS się właćzy to wtedy rwie mi pedałem i w prawym przednim kole tak rzęzi i do już chwile. ktoś mi podpowiedział żeby sprawdzić mocowanie zacisku. te dwie śruby od tyłu zacisku mogą być wyrobione i nie są sztywne tylko pływają. kilka razy nawet nie mogłem zahamować nawet :-x jak bee miał chwile musze to zerknąć i Tobie kolego też to proponuje.
pozdr :lol:
kiedy włącza się ABS w B4 to właśnie "rwie"pedał...prawidłowo! a to rzężenie to zbieg okoliczności,może rozwalony klocek?! kiedy zostają same blachy to taki dźwięk słychać z tamtąd

Goran
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Goran » 07 sty 2010, 10:33

mechanik stwierdził ze jest ok.. ale to bylo jakis czas temu. jedyne co moge zmienic to ... mechanika:) bo tamten faktycznie okazał sie mało solidny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl