Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi Avant B4 2.6 ABC ]Nagły brak hamulców

jakcis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi Avant B4 2.6 ABC ]Nagły brak hamulców

Post autor: jakcis » 15 sty 2010, 14:13

Witam . Dzis rano odpalilem swoja audice i przejchalem pare metrow i chcialem zahamowac i sie zdziwilem pedal w podlodze a ja dalej jade. Zatrzymalem sie na poboczu wylaczylem silnik zajrzalem pod maske i zobaczylem poziom plynu hamulcowego i wszystko ok tyle zawsze bylo . Zazwyczaj mialem dobre hamulce nawet bardzo dobre super hamowaly i ABS tez sie spisywal. Gdy dalej jechalem zaczelem pompowac pedalem hamulca i po 10-12 razem lekko zaczynaly brac.Prosze o szybka pomoc co to moze byc czy to pompa hamulcowa??

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 15 sty 2010, 15:43

Na początek nie zakładaj dwóch takich samych tematów.

A co do nie domagania hamulców to jest to wina tylko i wyłącznie serwa.Proponuje sprawdzić wszystkie przewody podciśnienia ,począwszy od serwa.Również wszystkie cienkie przewody ,które są podłączone do głównego przewodu.

Pozdro

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 15 sty 2010, 16:09

tokarka606, nie bardzo się mogę z Tobą zgodzić. Serwo raczej nic nie ma do wpadania pedału w podłogę- no chyba że się coś urwie.
Moim zdaniem to albo wyciek albo stary płyn i coś przymarzło.
W moim dla przykładu rano jest bardzo słaby hamulec i muszę parę razy przyhamować aby był skuteczny.

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 15 sty 2010, 17:40

Sory,nie doczytałem o tym pedale w podłodze.U mnie ostatnio jest właśnie twardy po uruchomieniu,muszę zajrzeć w tym celu na te przewody.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 16 sty 2010, 20:44

tokarka606, nie bardzo się mogę z Tobą zgodzić. Serwo raczej nic nie ma do wpadania pedału w podłogę- no chyba że się coś urwie.
Może być tak, że popychacz(czy jak to tam nazwać) w servie sie urwał i wtedy nici z hamowaniem, bo pompa nie dostaje żadnego ciśnienia. Ale jest to mało prawdopodobne, raczej przy składaniu/rozbieraniu mogłoby sie to stać.

Szukaj jakieś nieszczelności.
Płynu na pewno nie brakuje?

jakcis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakcis » 17 sty 2010, 17:03

nie brakuje napewno. Zmienie plyn hamulcowy odpowietrze i zobaczymy

[ Dodano: 2010-01-19, 17:43 ]
wymienilem plyn i odpowietrzylem i to samo teraz jak pedalem pompuje pompuje to jest twardy poczekam i powoli wciskam to spada do podlogi nie wiem co jest czy to pompa?

Awatar użytkownika
kamilB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilB4 » 20 sty 2010, 21:20

Równie dobrze przewód hamulcowy mógł pęknąć.

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 23 sty 2010, 08:43

a sprawdź przewód od silnika do serwa jeszcze i czy przy ruszaniu nim nie ucieka powietrze ? Nie jestem pewny czy to ma coś z wpadaniem hamulca do samego końca bo sprawny nawet i bez wspomagania powinien nie do końca dochodzić :roll:

Awatar użytkownika
radek kocio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek kocio » 24 sty 2010, 15:17

A ja bym powiedział że to padło uszczelnienie na tłoku w pompce hamulcowej, krótko mówiąc tłok nie wywiera ciśnienia na płyn hamulcowy

Awatar użytkownika
marko009
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marko009 » 24 sty 2010, 15:25

Jeśli płynu nie ubywa i jesteś pewien ,że dobrze odpowietrzyłeś to może to być pompa hamulcowa. Ale z drugiej strony jeśli pompa nie robi ciśnienia to jak mogłeś odpowietrzyć :-?

Jeśli napompujesz pedałem hamulca i jest twardy a Ty cały czas mocno trzymasz pedał a on powoli wpada to albo masz wyciek albo płyn cofa się po tłoku pompy.
A jak jest u Ciebie dokładnie?

jakcis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakcis » 07 lut 2010, 17:44

Wymienilem pompe wszystko wrocilo do normy lecz niejestem zadowolony do konca poniewaz hamulce biora po nacisnieciu pedala od polowy. Gdy silnik jest zgaszony pedal jest idealny twardy biora po dotnieciu. Odpowietrzylem ktos dal mi rade troche pojezdzic i unormowac wszystko i z dnia na dzien bylo coraz lepiej pedaj robil sie coraz lepszy coraz szybciej braly hamulce . Dzis odpalilem wszystko om bylo przygazowalem do 6 tys i pedal zrobil sie tak miękki ze gdy hamowalem po wcisnieciu do konca hamowal dopiero. zrobil sie luz na pedale nawet na zgaszonym na poczatku taki uskok idopiero jakby braly, nie mam pojecia co to moze byc

[ Dodano: 2010-02-07, 17:45 ]
plynu mam caly czas tyle samo nic nie ubywa i nieubywalo nawet na zepsutej pompie

Awatar użytkownika
jaro85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaro85 » 07 lut 2010, 18:00

Na wyłączonym masz twardy pedał?
może nie daje ci ciśnienia powietrza na serwo albo pompa jest felerna ja raz wymieniłem pompe i dalej była dziura dałem na reklamacje i założyłem nową i było lux
obstawiam że pompa jest felerna

jakcis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakcis » 07 lut 2010, 18:38

wlasnie mi sie wydaje ze serwo za duzo powietrza daje i az w pompe pcha bo jak sie odpali silnik to pedal mieeki i wpad do dolu dzis jak hamowalem przy 100 to rzucilo mnie na lewo na prawo niewiem co jest.Serwo wlasnie za duzo powietrza daje i te wsmomaganie tego pedala jest za duze zobacz cie jak przygazowalem do 6 tys tak sie stalo to moze duzo powitrza poszlo

[ Dodano: 2010-02-07, 18:46 ]
marko009 pisze:Jeśli płynu nie ubywa i jesteś pewien ,że dobrze odpowietrzyłeś to może to być pompa hamulcowa. Ale z drugiej strony jeśli pompa nie robi ciśnienia to jak mogłeś odpowietrzyć :-?

Jeśli napompujesz pedałem hamulca i jest twardy a Ty cały czas mocno trzymasz pedał a on powoli wpada to albo masz wyciek albo płyn cofa się po tłoku pompy.
A jak jest u Ciebie dokładnie?
jest dokladnie tak jak kolega opisal w 2 akapicie. Tylko teraz po wymianie inaczej sie dzieje. Plyn caly czas jest nieubywa.Dzieje sie tak jakb y 2 pompa ktora wstawilem teraz sie zepsola nie wiem co jest odpiszcie

[ Dodano: 2010-02-07, 18:49 ]
niemam pojecia jestem w dole czy 2 pompa mogla pujsc ? czy wstawie nowa to nowa tez rozwali cos co teraz rozwalilo. Czy serwo ma cos z tym wszystkim cos wspolnego

maniek887
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maniek887 » 09 lut 2010, 16:31

Ja bym stawiał na zapowietrzenie , jak pojeżdziłeś troche spóbuj jeszcze raz dokładnie odpowietrzyć , odłącz ABS i zrób prube jak chamują poszczególne koła najlepiej robi sie to na żyżlowej drodze ale w zimie to lipa więc tylko asfalt i ostry hebel . przy odpowietrzaniu pompy przez układ bywa tak że powietrze sie zbierze gdzieś w układzie i na poczatku wydaje sie że jest ok a dopiero po przepompowaniu sporej ilości płynu przez układ jest dobrze odpowietrzony , takrze skupił bym sie na tym.
Zobacz jeszcze na zgaszonym silniku czy jak pompujesz pedałem to podnosi sie on czy opur jest w tym samym położeniu bo jeżeli pedał "rośnie " to na 100% masz powietrze w układzie.
Serwo tu nie ma nic do rzeczy , jak by żle działało to byś mmiał twardy wysoki pedał i słabiuśkie hamulce

pozdro

jakcis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakcis » 09 lut 2010, 17:29

masz duro racji tylko ze ja juz 5 raz kupywalem plyn i przetoczylem przez uklad hamulcowy dobre 3 litry plynu i to samo nic sie niezmienia gdy zgasze silnik punkt oporu na hamulec podnosi sie i robi sie twardszy.na odpalonym pedal po nacisnieciu wpada w podloge. Uklad niemoze byc zapowietrzony bo hamulce byly , jak wstawialem 2 pompe to odpowietrzalem 3 razy i hamulce poprawily sie nie wpadal pedal do konca lecz troszke przed koncem ale to i tak zle bo powinien byc po lekkim nacisnieciu. Jutro wymienie pompe ABS bo doradzil mi dobry mechanik od Audi ze moze byc to cos psuc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl