Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Pisk tarczy hamulcowych w czasie jazdy

ODPOWIEDZ
Seyv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4] Pisk tarczy hamulcowych w czasie jazdy

Post autor: Seyv » 08 cze 2009, 09:07

Mam już trochę zużyte tarcze i klocki hamulcowe i od pewnego czasu gdy ruszam autem słychać pisk najprawdopodobniej tarczy hamulcowych. Wydaje mnie się to trochę dziwne bo w czasie hamowania wszystko jest ok nic nie piszczy - tylko w czasie jazdy gdy nie używam hamulca. Tarcze i klocki planuję i tak wymienić ale czy to wystarczy?

Awatar użytkownika
melomarcin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: melomarcin » 10 cze 2009, 23:59

witam. jak będziesz wymieniał tarcze i klocki sprawdź czy gumka tłoczka w zacisku hamulcowym nie jest czasem porwana. jak dostaje się tam bród to początek końca zacisku, - tłoczek nie cofa się po zwolnieniu pedału i stąd piski.
pozdro

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 11 cze 2009, 01:33

Moga popiskiwac przypalone klocki co przy zuzytych tarczach bardzo prawdopodobne.
A i jak bedziesz zmienial to oprocz gumek na tloczku sprawdz te no jak to sie nazywa, te prowadnice ktore przesuwaja zacisk jak sie zuzywa klocek, odkreca sie te sruby w nich jak sie klocki wymienia, zobacz czy luzno i swobodnie sie przesuwaja, przeczysc nasmaruj.

Awatar użytkownika
Selfish
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Selfish » 11 cze 2009, 09:43

melomarcin pisze:witam. jak będziesz wymieniał tarcze i klocki sprawdź czy gumka tłoczka w zacisku hamulcowym nie jest czasem porwana. jak dostaje się tam bród to początek końca zacisku, - tłoczek nie cofa się po zwolnieniu pedału i stąd piski.
pozdro
Podpisuję się obiema rękami :-)
Seyv pisze:Tarcze i klocki planuję i tak wymienić ale czy to wystarczy?
Jeśli kolega melomarcin, ma rację to może nie wystarczyć.

Ale bądź dobrej myśli :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 11 cze 2009, 11:25

melomarcin pisze:witam. jak będziesz wymieniał tarcze i klocki sprawdź czy gumka tłoczka w zacisku hamulcowym nie jest czasem porwana. jak dostaje się tam bród to początek końca zacisku, - tłoczek nie cofa się po zwolnieniu pedału i stąd piski.
Dokładnie to może być przyczyną albo zły stan klocków i tarcz... Lecz moim zdaniem jeżeli podczas hamowania nie piszczy tylko podczas normalnej jazdy to będzie cosik z zaciskiem... :-/

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 11 cze 2009, 14:16

Sprawdz łożyska. Może to być dziwne ale kiedyś w renaulcie też tak miałem. Łożyska wymienione cichutko nic nie słychać :mrgreen:

Route 66
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Route 66 » 12 cze 2009, 02:58

Słonik pisze:Moga popiskiwac przypalone klocki co przy zuzytych tarczach bardzo prawdopodobne.
A i jak bedziesz zmienial to oprocz gumek na tloczku sprawdz te no jak to sie nazywa, te prowadnice ktore przesuwaja zacisk jak sie zuzywa klocek, odkreca sie te sruby w nich jak sie klocki wymienia, zobacz czy luzno i swobodnie sie przesuwaja, przeczysc nasmaruj.

tak jak Slonik prawi ;-)

Seyv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Seyv » 20 cze 2009, 22:15

W następnym tygodniu wybiorę się wymienić tarcze i klocki. Piski wydobywają się tylko z prawej strony i to zarówno z przodu jak i z tyłu. Przy okazji wymiany sprawdzę tłoczek - tym bardziej, że auto czasem trochę ciągnie w prawo.

[ Dodano: 2009-06-23, 20:39 ]
Wymieniłem tarcze i klocki. Okazało się, że również jeden z popychaczy był zastany i blokował klocki na tarczy co powodowało piszczenie. Po wymianie wszystko jest ok.

miki878787
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miki878787 » 18 sie 2009, 13:32

Koledzy mam taki sam problem jak Seyv. Podczas jazdy piszczą mi klocki z tyłu z tym że diagnosta mi powiedział na przeglądzie że z tyłu bardzo słabo mi hamują. Nie zblokował kół na rolkach i słabo hamował. Do tego wszystkiego mam wyczuwalny luz na łożyskach z tyłu ale jeszcze nie huczą. Co mam zrobić przy klockach (jeszcze nie wymieniam bo są dobre), a co z tymi łożyskami?

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 20 sie 2009, 08:26

miki878787, Na skuteczność hamulców mają wpływ nie tylko klocki lecz kondycja samego zacisku że o starym płynie z dużą ilością wilgoci nie wspomnę(pan diagnosta powinien był wypowiedzieć się nieco szerzej).Jednym z powodów piszczenia(prócz nie odbijającego klocka/klocków)są mocno zużyte tarcze z wyraznymi rantami.To na nich często klocki popiskują w czasie jazdy.Tarcze można przetoczyć,ale moim zdaniem nie warto,bo rant wiąże się z mocnym zużyciem tarczy i balansowaniem na krawędzi grubości minimalnej tarczy.

zarius
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zarius » 05 wrz 2009, 22:54

Ja mam podobny problem, z tym że mi popiskują hamulce z przodu po wymianie klocków i tarcz (firmy TRW). Podczas jazdy jest taki jakby pisk-szuranie, a gdy lekko nacisną hamulec to się ucisza, aby za chwile znowu się odezwać. Dzieję się tak głównie jak hamulce są zagrzane. Czasami też samo przestaje piszczeć w trakcie jazdy, ale na dość krótko. Hamulce wymieniałem w warsztacie i podobno wszystko było ok (uszczelki, zaciski). Dodam jeszcze że koła są bardzo ciepłe, momentami nie da się ich dotknąć. Co może być przyczyną? Docieranie się klocków i tarcz? Przejechałem już tak ok 1000 km. I raczej wydaje mi się to mało prawdopodobne :-/

Awatar użytkownika
zakwapl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zakwapl » 05 wrz 2009, 23:01

Witam,podepnę się pod temat . lecz u mnie jest troszkę na odwrót. Gdy hamulce się rozgrzeją i chce zahamować to strasznie piszczą. Nawet przy małej prędkości.Co może być nie tak,klocki sprawdzałem to są w miarę ok . Chętnie bym to zrobił żeby nie piszczało bo jest to strasznie wkurzające , a już nie mowie o ludziach jak się patrzą co to za padło jedzie :-/ Jest możliwe że klocki są źle dobrane do tarczy ?

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro

Post autor: IC69 » 05 wrz 2009, 23:11

zarius pisze:Hamulce wymieniałem w warsztacie i podobno wszystko było ok
No właśnie, "podobno".
zarius pisze:Dodam jeszcze że koła są bardzo ciepłe, momentami nie da się ich dotknąć.
Wygląda mi to na zaśniedziałe tłoczki.
zakwapl pisze:Gdy hamulce się rozgrzeją i chce zahamować to strasznie piszczą.
Złej jakości okładziny?
zakwapl pisze:Chętnie bym to zrobił żeby nie piszczało
Osobiście, wymieniłbym na inne.

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 06 wrz 2009, 08:18

zakwapl, także radzę wymienić na inne i problem na pewno zniknie. ;-)
zarius, pasuje dobrze wszystko przesmarować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl