[80 b3]problemy z recznym
-
- Forum Audi 80
[80 b3]problemy z recznym
witam mam problem z hamulcem recznym poniewaz hamulec reczny po naciagnieciu gdy go zwlaniam nie wraca tzn zaciski dalej mi trzymaja:/[mam ABS nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym] moj znajomy twierdzi ze nie mam jakiejs okraglej sprezyny[a zaciski sa ok] ktora go odbija natomiast mechanik wsadzil mi zaciski do ropy i twierdzi ze z nimi jest cos i żadnej sporezyny mi nie brakuje:/ mozecie mi jakos opisac jak dziala hamulec reczny w b3 bo cos mi sie wydaje ze mechanik sie nie zna:/
-
- Forum Audi 80
Mechanik ma rację, tylko, że wszystkiego nie wie. W starszych wersjach zacisków hamulcowych montowano sprężynę, która wracała dźwigienkę. To rozwiązanie pozwalało na uniknięcie blokowania tarcz. Od pewnego momentu zaprzestano ich instalowania co wedlug mnie było błędem. Popatrz na rysunki i schamaty Audi 100 lub wcześniejszzych wersji B3 - tam takowe sprężyny znajdziesz. Ja miałem podobny problem co Ty w jednym z kół i po włożeniu spręzyn wszystko jest ok.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
U mnie jest przykręcona śrubką jednym końcem do zacisku a drugim do dźwigienki. Na mechanika mocno nie krzycz bo niestety niewiele wersji wyszło z tymi sprężynami. Ja też kiedyś nie chciałem uwierzyć aż mnie klient oświecił. Zdjęcie tych spreżyn znajdziesz w tej niebieskiej książce o Audi na stronie 303 -304.
-
- Forum Audi 80
no jak mam nie krzyczec skoro moj znajomy ktory jest amatorem mwoil mi o czyms takim a on sie 5 razy zapiera ze niemzoliwe:/ jaka to ksiazka?? nie mam jej mozna ja sciagnac jakos??
a tak wogole to domyslam sie ze zakup takiej sprezyny to bedzie dośc trudna sprawa:/a wymina zaciskow nic nie da?
i jak sprawdzic czy zaciski sa dobre? w razie jakbym musial kupowac na szrocie:/
a tak wogole to domyslam sie ze zakup takiej sprezyny to bedzie dośc trudna sprawa:/a wymina zaciskow nic nie da?
i jak sprawdzic czy zaciski sa dobre? w razie jakbym musial kupowac na szrocie:/
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
okazało sie jednak ze mam zaciski do wymiany, wszystkie sprezynki byly na swoim miejscu:/ na szrocie udalo m isie dostac jedynie prawy zacisk lewy tez załatwilem ale jest zły tzn wycieka mi z niego:/ i mam pytanie czy te zaciski sa rozbieralne i czy mzona je jakos regenerowac?? oraz przy okazji mam pytanie o szroty czy miejsca gdzie dostane częsci do osiemdziesiątek we wrocławiu i okolicach wrocławia.
Zacisk jest rozbieralny swój stary możesz rozebrać wyczyścic i złożyć. Najpier wyjmujesz tłoczek z zaciusku i w środku jest pierścień zegera musisz go ścisnąć ale jednocześnie naciskając na sprężye która jest w środku żeby nie wystrzeliło wszystko razem. Potem wyjmujesz koszyczek wraz ze sprężyną i taki mały popychacz. Po wyjęciu wszystkiego możesz wyjąć do góry dźwignie od ręcznego. Wyczyść wszystko dokładnie nasmaruj i poskładaj. Problem jest przy składniu jedynie z koszyczkiem. musisz go dokładnie i równo docisnąć ze sprężyną i dopiero wtedy wejdzie pierścień a miejsca jest tam bardzo mało. Ja już dwa razy rozbierałem zaciski i na razie działa.