[B4 2.0 ABT] Słabe hamulce. Co wymienić?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Najlepiej to podjechać na stację diagnostyczną niech sprawdzą hamulce i będzie widać które koło łapie słabiej, albo czy wszystkie są słabe.
Mi od razu pokazało, że lewy tył słabo hamuje i winowajcą był korektor siły hamowania. Wywaliłem go i jest ok, ale nie polecam tej operacji, tylko montaż nowego/używanego korektora.
Podczas hamowanie tylne koła są odciążane i bez korektora będą bardzo łatwo się blokowały powodując efekt jazdy na ręcznym.
Jeżeli na stacji okaże się, że wszystkie koła źle hamują to winy wtedy szukać w pompie/serwie, ewentualnie słabe albo kiepskiej jakości tarcze i klocki. Tarcze mogą być przegrzane takie szkliste i też bedzie lipa z hamowaniem.
Mi od razu pokazało, że lewy tył słabo hamuje i winowajcą był korektor siły hamowania. Wywaliłem go i jest ok, ale nie polecam tej operacji, tylko montaż nowego/używanego korektora.
Podczas hamowanie tylne koła są odciążane i bez korektora będą bardzo łatwo się blokowały powodując efekt jazdy na ręcznym.
Jeżeli na stacji okaże się, że wszystkie koła źle hamują to winy wtedy szukać w pompie/serwie, ewentualnie słabe albo kiepskiej jakości tarcze i klocki. Tarcze mogą być przegrzane takie szkliste i też bedzie lipa z hamowaniem.
Cześć!
Podepnę się pod temat. Mam B4 2.0 ABT 92' i byłem ostatnio na przeglądzie i wyszło, że tylnie hamulce prawie wcale nie hamują. Diagnosta powiedział, że to pewno przewody hamulcowe napuchły czy coś takiego i że do wymiany. I tutaj pytanie które przewody miał na myśli i gdzie sprawdzić jakie dokładnie mam w samochodzie, bo w sklepach jest masa różnych i nie mam pojecia które zamówić ;/ C
Z góry dzięki za pomoc
Podepnę się pod temat. Mam B4 2.0 ABT 92' i byłem ostatnio na przeglądzie i wyszło, że tylnie hamulce prawie wcale nie hamują. Diagnosta powiedział, że to pewno przewody hamulcowe napuchły czy coś takiego i że do wymiany. I tutaj pytanie które przewody miał na myśli i gdzie sprawdzić jakie dokładnie mam w samochodzie, bo w sklepach jest masa różnych i nie mam pojecia które zamówić ;/ C
Z góry dzięki za pomoc
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Mam pytanie, odpowietrzałem układ po regeneracji cylinderków i możliwe że zabrakło płynu w zbiorniczku, po dolaniu płynu układ znów odpowietrzony ale hamulec jest miększy jak był przed robotą (wymiana klocków, tarcz + wymiana tylnych cylinderków).
Moje pytanie to czy mogła się zapowietrzyć pompa ABS-u lub coś po drodze ?? jak odpowietrzam przy hamulcach to nie ma powietrza, leci tylko płyn. Wcześniej hamulec łapał od 1/3 wciśnięcia pedału, teraz w połowie a żeby go zatrzymać to pedał w podłogę (dopiero zaskakuje abs) Dodam że podpompywanie nie powoduje że pedał robi się twardszy, cały czas ma taką samą miękkość.
Moje pytanie to czy mogła się zapowietrzyć pompa ABS-u lub coś po drodze ?? jak odpowietrzam przy hamulcach to nie ma powietrza, leci tylko płyn. Wcześniej hamulec łapał od 1/3 wciśnięcia pedału, teraz w połowie a żeby go zatrzymać to pedał w podłogę (dopiero zaskakuje abs) Dodam że podpompywanie nie powoduje że pedał robi się twardszy, cały czas ma taką samą miękkość.
kolego abs i bembny z tylu jakos tego nie widze aby to dobrze dzialalo , odpowietrzasz od kola najblizszego pompy jak masz abs? moze pompa hamulcowa nie domagashyfx pisze:Mam pytanie, odpowietrzałem układ po regeneracji cylinderków i możliwe że zabrakło płynu w zbiorniczku, po dolaniu płynu układ znów odpowietrzony ale hamulec jest miększy jak był przed robotą (wymiana klocków, tarcz + wymiana tylnych cylinderków).
Odpowietrzałem każde koło od najdalszego czyli PT LT PP LPodpowietrzasz od kola najblizszego pompy jak masz abs?
Ręczny łapie dużo lepiej z racji nowych tarcz i klocków, regeneracja polegała na wymianie tłoczków(były skorodowane) gumek i odpowietrzników , przy zaciągniętym ręcznym hamulec nożny jest tak samo miękki jak bez.
Wczoraj odpowietrzyłem wysprzęglik ale nie było tam powietrza, od razu leciał płyn.
Możliwe żeby pompa nagle straciła 20-30% swojej wydajności ?
Ile wchodzi płynu w układ ? na weekendzie spróbuje jeszcze przetłoczyć nowy płyn przez układ choć już z 1-1,5l tam przelałem
-
- Forum Audi 80