Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 AAZ] Słabe hamulce

ODPOWIEDZ
tomek_tk92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3] słabe hanulce - proszę o pomoc

Post autor: tomek_tk92 » 07 lis 2009, 17:14

Witam wszystkich.
Mam problem z hamulcami w mojej audicy.
Mianowicie, przy niskich obrotach silnika hamulce czasami odmawiają posłuszeństwa, aby ponownie zaskoczyły muszę kilka razy nacisnąć pedał. Przy wyższych obrotach zdarza się to rzadziej, ale hamulce mimo wszystko są o wiele słabsze niż, np. rok temu. Wymieniłem płyn, klocki hamulcowe, tylnie szczęki, hamulce są dobrze odpowietrzone, pompa trzyma (pedał nie leci na dół).
Byłem już kilka razy u mechanika, który za każdym razem podsuwał inny problem, najpierw płyn, potem klocki, korektor hamowania.
Mam w planach wymienić korektor hamowania, lecz wcześniej chciałbym zasięgnąć Państwa opinii na ten temat.
Pozdrawiam.

Pamietaj o prawidłowym nazywaniu tematów i o stosowaniu tagów.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2009, 17:20 przez tomek_tk92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 07 lis 2009, 17:25

Koretor siły hamowania moim zdaniem nie będzie miał tu żadnego wpływu. Moim zdaniem a mylić sie oczywiście mogę to bardzo dokładnie sprawdziłbym układ wspomagania hamulcy. Sugeruje się Twoją wypowiedzią
tomek_tk92 pisze:Mianowicie, przy niskich obrotach silnika hamulce czasami odmawiają posłuszeństwa, aby ponownie zaskoczyły muszę kilka razy nacisnąć pedał. Przy wyższych obrotach zdarza się to rzadziej
która na to by wskazywała. Na początek jednak sprawdzanie zacząłbym od przewodu podciśnieniowego i zaworku kierunkowego znajdującego się na nim.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 07 lis 2009, 23:26

Ewentualnie serwo sie kończy

Awatar użytkownika
bieniek1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bieniek1984 » 08 lis 2009, 08:24

Dokładnie tak jak ci napisał widmo, objaw jest też często taki że jak dodasz gazu to hamulce działąją troche lepiej. Problem który opisałeś wydaje mi się że ma związek z serwem.

bynieks
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 AAZ] Słabe hamulce

Post autor: bynieks » 12 lis 2009, 18:37

Witam.
Mam problem z hamulcami, pedał hamulca bardzo lekko chodzi i łapie dopiero od połowy, płynu hamulcowego nie ubywa i dość często zapowietrza mi się tylny prawy zacisk( ręczny nie łapie tylko z prawej strony) Paradoksalnie po przymrozku hamulce sprawują się przezwoicie, tzn. pedał łapie prawie od razu, czyli tak jak powinno być. Hamulce odpowietrzałem już kilka razy i nic to nie dało. przewody hamulcowe były oglądane i są ok. moje audi to 1,9 TD z 1992r z ABS.

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 13 lis 2009, 07:55

Auta z ABS odpowietrza się z kluczykiem w pozycji zapłon, aby pompę odpowietrzyć.
Jak masz ręczny słaby to było już jak to poprawić wystarczy poszukać, naciągamy linki.
Jak zapowietrza Ci się tylko jeden to może z samym zaciskiem jest coś nie tak? To z tym przymrozkiem to nie taki paradoks, po prostu płyn jest w niższych temperaturach gęściejszy i pompa daje większe ciśnienie. Do sprawdzenia serwo i vacumpompa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl