[B3/B4] Wymiana płynu hamulcowego
[B3/B4] Wymiana płynu hamulcowego
Witam
Co należy zrobić, przy wymianie, z płynem hamulcowym pozostającym w układzie pompa sprzęgła->wysprzęglik?
Co należy zrobić, przy wymianie, z płynem hamulcowym pozostającym w układzie pompa sprzęgła->wysprzęglik?
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
podepnę się pod temat
Czy przy wymianie całego płynu hamulcowego jest sens zawracać sobie głowę płynem pozostałym w układzie sprzęgła? Wg "Reguluje i naprawiam" potrzebne są 2 litry płynu, a po przeczytaniu paru wątków, w których nie było mowy o sprzęgle - około 1,5l. Czyli wychodziłoby na to, że te ~0,5l wchodzi do hydrauliki sprzęgła?
Czy przy wymianie całego płynu hamulcowego jest sens zawracać sobie głowę płynem pozostałym w układzie sprzęgła? Wg "Reguluje i naprawiam" potrzebne są 2 litry płynu, a po przeczytaniu paru wątków, w których nie było mowy o sprzęgle - około 1,5l. Czyli wychodziłoby na to, że te ~0,5l wchodzi do hydrauliki sprzęgła?
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Warto i powinno!!edek0507 pisze:A praktycznie pewnie nikt tego nie robi, kiedyś znajomym powiedzałem że chcę wymienić płyn hamulcowy to zaczeli się śmiać i pytali po co? Jeśli hamulce są ok to może lepiej tam nic nie grzebać
Płyn sie tak samo starzeje i traci swoje właściwości, hamulce niby OK ale to złudne potrzeba coraz większej siły nacisku na pedał aby tak samo skutecznie hamować.
Na co dzień może tak tego sie nie odczuwa ale w przypadku gdy nam ktoś wyjedzie z boku to każdy metr, nawet centymetr uratuje nas od katastrofy!!
Litr DOT-4 to koszt 20.00 zł a odpowietrzyć można z sąsiadem przy piwku w 30 minut.
WYMIENIAĆ!
- Silvesters
- Forum Audi 80
Wymieniac i to naprawde daje efekty!!!
Kupilem auto i hamulec byl dosc slaby, i lapal głęboko. Przymierzałem sie do zrobieniem cos z tym, ale sie przyzwyczailem i bylo ok, ale ostatnio poczytalem i stwierdzilem ze sobie wymienie (dostalem 1,5 l plynu DOT-4 za 10zł-oczywiscie nowego- wiec czemu nie sprobowac) i efekt jest oszałamiający, calkiem inne hamulce niz kiedys! Jesli ktos ma stary plyn to niech wymienia i nie patrzy!
Kupilem auto i hamulec byl dosc slaby, i lapal głęboko. Przymierzałem sie do zrobieniem cos z tym, ale sie przyzwyczailem i bylo ok, ale ostatnio poczytalem i stwierdzilem ze sobie wymienie (dostalem 1,5 l plynu DOT-4 za 10zł-oczywiscie nowego- wiec czemu nie sprobowac) i efekt jest oszałamiający, calkiem inne hamulce niz kiedys! Jesli ktos ma stary plyn to niech wymienia i nie patrzy!
Podepnę się trochę pod temat :mrgreen:
nigdy nie wymieniałem płynu hamulcowego a czuję że muszę to zrobić bo przy niższych temperaturach ciężko chodzi mi hamulec jak i sprzęgło hydrauliczne. Problem pewnie tkwi w starym płynie hamulcowym ale nie wiem jak się do tego zabrać oraz ile płynu trzeba by wymienić go z układu hamulcowego i sprzęgła. Proszę o jakiś krótki opis co i jak Z góry dziękuję
nigdy nie wymieniałem płynu hamulcowego a czuję że muszę to zrobić bo przy niższych temperaturach ciężko chodzi mi hamulec jak i sprzęgło hydrauliczne. Problem pewnie tkwi w starym płynie hamulcowym ale nie wiem jak się do tego zabrać oraz ile płynu trzeba by wymienić go z układu hamulcowego i sprzęgła. Proszę o jakiś krótki opis co i jak Z góry dziękuję
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Wyjmujesz strzykawką stary płyn ze zbiorniczka wlewasz nowy i po koleji każde koło zaczynając od najdalszego od pompy zakładasz na odpowietrznik przezroczysty wężyk i odkręcasz odpowietrznik ktoś depcze pedałem hamulca bedziesz widział jak zacznie lecieć czysty płyn i tak każde koło nie zapomnij dolewać płynu do zbiorniczka a co do sprzegła to nie wiem nigdy nie miałem problemów i nie wymieniałem w nim płynu a dwie butelki płynu starczą na wymianę