Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.3 NG] Brak Przekaźnika + odcięcie zapłonu na guzik

ODPOWIEDZ
Karto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.3 NG] Brak Przekaźnika + odcięcie zapłonu na guzik

Post autor: Karto » 11 maja 2010, 15:27

Witam serdecznie- będę się streszczał:)
Zdjąłem dzisiaj pokrywę nad nogami kierowcy (pod kierownicą) żeby rzucić okiem na elektrykę a tam:
Obrazek

Jak widać koło przekaźnika 296 jest puste miejsce - a z drugiej strony idą kable od głównej wiązki. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć od czego jest ten przekaźnik i co może powodować jego brak?

Być może jest to powiązane z odcięciem zapłonu (o ile się nie mylę) na guzik, który znajduje się pod kierownicą. Gdy przełącznik jest w pozycji 0 to silnikiem można kręcić, wszystkie kontrolki palą się tak jak trzeba ale silnik nie zapala- nie czuć też benzyny. I tu pytanie dla fachowców- czy taki guzik odcina zapłon czy np. paliwo? Tzn jak zazwyczaj działają takie wichajstra:)
Zainteresowałem się tematem bo auto czasami ciężko odpala, raz jak tak musiałem dłużej pokręcić to "odkręciłem" kluczyk, popstrykałem kilka razy guzikiem i po ponownym przekręceniu kluczyka zapalił od razu.

Także podsumowując- czy w miejscu widocznym na zdjęciu powinien znajdować się przekaźnik, od czego jest i czy problemy z odpaleniem mogą być spowodowane nie do końca sprawnym guzikiem odcięcia zapłonu (?).

Dzięki z góry za wszelkie informacje, pozdrawiam!

ps. Dodam, że na pokrywie pod kierownicą była tabela z, jak sądzę, przekaźnikami ale żaden nie miał numeru 296 więc tego brakującego też nie udało mi się tam znaleźć. Zapewne "źle patrzyłem":)

Awatar użytkownika
Adaś Lee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Adaś Lee » 11 maja 2010, 15:54

kolego guzik odcięcia to chyba ori układ boschowski, wyłącza pompkę paliwa.

co do przekaźnika, to średnio mogę Ci coś powiedzieć, najlepiej jakbyś pojechał po kablach i dotarł dokądś, to by Ci przybliżyło jego pochodzenie.

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 11 maja 2010, 18:32

Pewnie ten guzik odcina i pompkę paliwa i rozrusznik. Bo jakby samą pompkę odcinał to silnik powinien Ci zakręcić ale nie "złapać".

Karto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karto » 11 maja 2010, 18:43

Właśnie tak robi- kręci ale nie łapie. Wiem już, że przekaźnik 296 jest od klimy, ale ten jeden brakujący- nie mam pojęcia... Elektryczne szyby? Bo mam na korpke:)

Awatar użytkownika
Adaś Lee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Adaś Lee » 12 maja 2010, 09:23

Elektryczne szyby? Bo mam na korpke:)
a masz kable do drzwi pociągnięte od sterowania?

Karto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karto » 12 maja 2010, 12:33

Nie zdejmowałem jeszcze boczków także dokładnie się nie przyglądałem.

Zrobiłem zdjęcie tabeli z przekaźnikami:

Obrazek

Niestety nie do końca rozumiem tę numeracje od 1 do 18, u mnie przekaźnik (widoczny na zdjęciu w 1 poście) ma numer 296. Jest jakiś klucz do tego?:)
Przypuszczam, że nr. 296 na tej tabeli oznaczony jest jako nr 4 - na lewo obok niego, ten brakujący, to nr 3 - odpowiedzialny za to samo co 4:O fabryka dała 2 na wszelki wypadek? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły:) Pzdr!

Awatar użytkownika
Adaś Lee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Adaś Lee » 12 maja 2010, 13:19

nie nie, na moje oko to jest tak jak u mnie. na prawo od tego masz 2 takie same pozycje, el. szyby i szyberdach, w zależności czy są to tylko szyby przód, czy szyby przód i el. szyberdach, czy pełna elektryka, masz tam przekaźnik na 1 miejsce, albo 2 przekaźniki, albo jeden taki duży moduł jak u mnie, który wpina się w 2 miejsca. Analogicznie może chodzić o Twoje dwa miejsca opisane tak samo.

Karto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karto » 12 maja 2010, 14:30

Dzięki wielkie za odpowiedz, prawdopodobnie tak właśnie jest:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl