--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po pierwsze interfejs i program.
Interfejs można zakupić na allegro u użytkownika Viaken (na allegro ma nicki: viaken_pl i tofilcia), trzeba mieć końcówkę OBD1.. dostępne są przejściówki OBD2->OBD1
Programik jaki potrzebujemy do tego wszystkiego znaleźć można na np. E-Mule
Nazywa się Vag-Com 311 z różnymi wersjami np. .2 lub .3, ten programik można bez problemu aktywować. Interfejsy sprzedawane przez Viaken'a chodzą z tym programikiem.
Teoretycznie aż do wersji 4.09 (ale znaleźć zarejestrowanej wersji nie sposób )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja już taki mam, do auta udało się podpiąć i teraz moje pytania do znawców tematu, bo moja wiedza jest na razie nikła w tej materii:
1. Czy ma ktoś jakąś fajną lekturę do poczytania na temat diagnostyki VAG?
2. Czy ma ktoś spis błędów jakie można odczytać VAGiem
3. Jak to prawidłowo diagnozować i na co zwrócić uwagę w Audi 80 ? można tam czytać jakieś bloki pomiarowe dobrze byłoby wiedzieć jakie...
i pytanie konkursowe
wykrył mi błąd na sterowniku silnika przy autodiagnozowaniu o nr. 00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal
o co chodzi, mam sie zacząć martwić czy nie
[ Dodano: 2007-07-18, 09:45 ]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To lubie, odpowiadać sobie samemu
Więc tak... polecam stronkę http://wiki.ross-tech.com/index.php/Main_Page
tam są fajnie opisane kody błędów i nie tylko..
dowiedziałem się z niej że błąd 00515 może wystąpić ponieważ:
tak że teraz trzeba sprawdzić na idącym silniku czy błąd występuje ...Some older engines store this code as long as the engine is not running, if in doubt read fault codes with the engine running again.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
prośba o materiały dotyczące diagnostyki VAG pozostaje aktualna