Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] kłopot z elektryką

sigur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] kłopot z elektryką

Post autor: sigur » 05 paź 2010, 16:53

Witam,
ostatnio pojawił się pewien kłopot z elektyką i nie bardzo wiem gdzie szukać problemu. Przejde do meritum. Dosłownie w jednej chwili straciłem większość ognisk elektycznych w kabinie - oświetlenie kabiny nad przednią szybą, światło w schowku, zasilanie radioodtwarzacza, stanął również zegar, nie świeci też lampka oświetlająca bagażnik, tylnie przeciwmgielne, oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Działają natomiast szyberdach, oświetlenie licznika i zegara, wszystkie światła przednie i pozostałe tylnie.
Może miał ktoś kiedyś podobny problem i wie gdzie szukać przyczyny?
Dzięki z góry za pomoc

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 05 paź 2010, 17:52

sprawdz krancowki w drzwiach, sprawdz wiazke klapy bagaznika czy kable caly nie poprzecinane, pogiete itp , sprawdz bezpieczniki .

Awatar użytkownika
Tauron
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tauron » 05 paź 2010, 21:48

Sprawdzałeś bezpieczniki? Wprawdzie za to co wymieniłeś odpowiada kilka ale może coś kombiowałeś z elektryką i zrobiłeś zwarcie? Przez pewien czas nie miałem grzania tylnej szyby, podejrzewałem uszkodzoną kostkę (przycisk), obok zwisał sobie wolny z ABS-u ;P (odłączonego)a może podejdzie sobie pomyślałem. Myślałem krótko bo po kilku sekundach padło mi wszystko w środku - poszły 2 bezpieczniki . Miałem trochę gimnastyki ponieważ nie wiedziałem które nie mając rozpiski z której możesz skorzystac w tym dziale, musiałem ruszyć swój niemiecki i czytac na wieku z bezpieczników :P

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 05 paź 2010, 23:43

Bezpieczniki, przewody w klapie bagarznika bo mogła pójść zwara i popaliło ci wspólne bezpieczniki lub połączenie pod skrzynką bezpieczników trzeba sprawdzić.

sigur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sigur » 06 paź 2010, 12:40

NorbertGSX pisze:Bezpieczniki, przewody w klapie bagarznika bo mogła pójść zwara i popaliło ci wspólne bezpieczniki lub połączenie pod skrzynką bezpieczników trzeba sprawdzić.
a gdzie są te wspólne bezpieczniki/skrzynka bezpieczników, jak się do nich dostać?

Awatar użytkownika
Tauron
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tauron » 06 paź 2010, 13:01

Pod klapą, dźwigasz i masz skrzynkę umiejscowioną z prawej strony (chyba większość modeli tak ma :))

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert

Post autor: Norbas » 06 paź 2010, 14:09

https://audi80.pl/all-opis-bezpieczn ... -vt120.htm tu kolega ładnie opisał ;-) dokłądnie posprawdzaj sobie.

sigur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sigur » 15 paź 2010, 21:28

Zajrzałem dziś pod maskę żeby posprawdzać poszczególne bezpieczniki. Kilka wyciągnąłem bez kłopotu, niestety te które mnie najbardziej interesowały 1,3,4,14 zbyt mocno siedzą, i nie dałem rady wyciągnąć, a nie chciałem na siłe wyrywać żeby czegoś nie uszkodzić. Czy to nomalne że bezpieczniki tak mocno są zakotwiczone że nawet używając sporej siły niesposób ich wyciągnąć? Może ktoś spotkał się z podobnm problemem?

Awatar użytkownika
Tauron
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tauron » 15 paź 2010, 21:53

Powiem ci , że chyba mogą, ja swoich nie umiem wyjmowac palcami tylko kombinerkami :P,jak uszkodzisz to napewno juz trzeba będzie mymienić.

sigur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sigur » 16 paź 2010, 19:10

Przepalony był bezpiecznik nr 4 - stąd nie działało oświetlenie wnętrza, zegar, radio - po wymianie jest ok. Pozostałe bezpieczniki wyglądają na dobre. Zauważyłem że brakuje bezpieczników 18 i 20. Pewnie dlatego odkąd jeżdże audi 80 b4 nigdy nie działało podgrzewanie lusterek (odp.bezp.18). Dziwne, że automatyczny wyłącznik wentylatora chłodnicy działa (odp.bezp.20) (rys1).

Oświetlenie bagażnika, tablicy rejestracyjnej, świateł przeciwmgielnych tu napewno nie przez bezpieczniki. Będę musiał - tak jak radzicie - przyjrzeć się wiązce kabli w klapie bagażnika.
Poza tym z tego co widzę w ogóle nie ma oświetlenia do prawej lampy przeciwmgielnej (rys.2). Czy to norma w każdym modelu B4? Bo jeśli nie to pewnie poprzedni właściciel coś majstrował

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 16 paź 2010, 19:52

Kolego sigur, jesli chodzi o oswietlenie tablicy i lampy ktore nie dzialaja na tylniej klapie to sprawdz dokladnie wiazke kabli ktora idzie do klapy od kostki ktora jest schowana po lewej stronie bagaznika (czyli po stronie kierowcy) az do lamp. Z tego co wiem kable te czesto lubia sie lamac tuz kolo dolu tylniej szyby - w tym miejscu kabel sie zgina i czesto sie lamie. ;-)

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek

Post autor: Jarewa » 16 paź 2010, 20:32

sigur pisze:Poza tym z tego co widzę w ogóle nie ma oświetlenia do prawej lampy przeciwmgielnej (rys.2). Czy to norma w każdym modelu B4? Bo jeśli nie to pewnie poprzedni właściciel coś majstrował
Norma.

Awatar użytkownika
Apocalipto
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Apocalipto » 17 paź 2010, 09:56

Jarewa pisze:sigur napisał/a:
Poza tym z tego co widzę w ogóle nie ma oświetlenia do prawej lampy przeciwmgielnej (rys.2). Czy to norma w każdym modelu B4? Bo jeśli nie to pewnie poprzedni właściciel coś majstrował

Norma.
Popieram. Jeśli miałbyś klapę op anglika lub anglika to tam miałbyś światło przeciwmgłowej a po lewej taką zaślepkę fabryczną :mrgreen:

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 17 paź 2010, 11:10

To jest niestety zaslepka fabryczna ale jak masz oprawki i troche checi mozesz sobie dorobic druga przeciwmgielna :P badz zrezac i zrobic podwojne pozycje.

Co do oswietlenia sprawdz wiazke klapy bagaznika jak pisali wyzej.Czesto lubia kable sie lamac od klapy az po błotnik .Głownie kolo zawiasu.Mozesz zrobic tak ze rozetniesz osłone kabli i sprawdz kazdy kabel i potem ew oklej wszystko dokladnie tasma izolacyjna.a gdybys chcial wymienic ta wiazke to zostaw sobie jak najwiecej ori wiazki . pamietaj ze kabel musi byc 7dmio żyłowy.

sigur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sigur » 02 lis 2010, 16:40

Arturo997 pisze:Kolego sigur, jesli chodzi o oswietlenie tablicy i lampy ktore nie dzialaja na tylnej klapie to sprawdz dokladnie wiazke kabli ktora idzie do klapy od kostki ktora jest schowana po lewej stronie bagaznika (czyli po stronie kierowcy) az do lamp. Z tego co wiem kable te czesto lubia sie lamac tuz kolo dolu tylniej szyby - w tym miejscu kabel sie zgina i czesto sie lamie. ;-)
Bingo, właśnie tam znajdował się punkt zapalny, tuż przy tylniej szybie, gdzie zaczyna się klapa i gdzie kabel pod dużym kątem zmienia kierunek. Wszystkie kabelki były poprzecinane - choć tego nie było widać z zewnątrz gołym okiem, ale dało się wyczuć pod palcami duży luz na zgięciu - i dlatego brakowało światełka na tablicy rejestracyjnej, w bagażniku i przeciwmgielne. Aż dziwne że działał centralny klapy wszak do niego też tam idą kabelki z tego co widziałem, widocznie jakoś stykało. Posklejałem wszystko, zaizolowałem każdy kabelek i wszystko pięknie świeci, nie powinno być zwarcia narazie, choć mam świadomość że to prowizorka i będę potrzebował niebawem całego kabla idącego z kostki wzdłuż klapy do świateł. Dzięki za wsparcie merytoryczne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl