Cześc, wymontowałem dwa niegrające głośniki Nokii z mojego B4 2.3 NG, nie wiem, czy są sprawne ale nie grały po zakupie (aktualnie są inne głośniki).
Potrzebuję pomocy, aby je sprawdzić - a konkretnie, gdzie podpiąć sygnał audio (wzmocniony czy zwykły?) żeby czegoś nie spalić... Jak rozumiem, te głośniki mają własne wzmacniacze? Bardzo chciałbym je sprawdzić, a potem pójdą na sprzedaż. Schemat, albo opis, rysunek wtyczek? Oczywiście mogę podpiąć sygnał bezpośrednio do styków, ale po co te gniazda wszystkie? W samochodzie mam te układy, pewnie są wypięte przy radiu, albo coś.
[all] Pomoc w sprawdzeniu ori głośników Nokia
- szymon_xd2
- Forum Audi 80
po pierwsze to czy tam nie powinny byc jeszcze maskownice na membranach ?
ta duza kostka to wpinasz tam sygnaly z glosnikow i napiecie na wzmaka
ta po srodku to nie wiem po co to jest - u mnie w b4 1z - nic tam nie ma wpiete
ta mala 2 piny to tam jest wpiety ten maly głosniczek tzw. syczek ot i filozofia
mozesz podac bezposrednio na piny - jak dziala to ok a gorzej bedzie jak nie bedzie dzialać ten wzmacniacz
Aaaa i jak podasz sygnał z radia w miejsce tej najwiekszej kostki to glosnik powienien zagrac - to akurat wiem bo u siebie tak zrobilem i on gral a potem jak dołozysz zasialnie wzmaka to bedzie grał konkretnie juz jakosc dzwieku - dupy nie urywa
ta duza kostka to wpinasz tam sygnaly z glosnikow i napiecie na wzmaka
ta po srodku to nie wiem po co to jest - u mnie w b4 1z - nic tam nie ma wpiete
ta mala 2 piny to tam jest wpiety ten maly głosniczek tzw. syczek ot i filozofia
mozesz podac bezposrednio na piny - jak dziala to ok a gorzej bedzie jak nie bedzie dzialać ten wzmacniacz
Aaaa i jak podasz sygnał z radia w miejsce tej najwiekszej kostki to glosnik powienien zagrac - to akurat wiem bo u siebie tak zrobilem i on gral a potem jak dołozysz zasialnie wzmaka to bedzie grał konkretnie juz jakosc dzwieku - dupy nie urywa