[B4][Avant] Problem z odbiorem radia.
[B4][Avant] Problem z odbiorem radia.
Witam.
Koledzy mam wielki problem z anteną radiową w moim audi.
Mianowicie już jakiś czas temu zauważyłem że radio kiepsko odbiera (samo radio na pewno sprawne). Poczytałem na forum i odkryłem że mam nie podłączone zasilanie wzmacniacza antenowego więc podłączyłem. Niewiele to dało, słychać że wzmacniacz działa ale nadal jest problem z odbiorem stacji szczególnie podczas jazdy. Cały czas gubi stację i syczy. Na postoju jak złapie sygnał to jest ok.
Myślę że może to być walnięty przewód antenowy ale nie wiem gdzie najczęściej się przerywa. Chciałbym też przyjrzeć się samemu wzmacniaczowi ale nie dowiedziałem się z forum gdzie dokładnie się on znajduje.
Proszę o jakieś podpowiedzi.
Koledzy mam wielki problem z anteną radiową w moim audi.
Mianowicie już jakiś czas temu zauważyłem że radio kiepsko odbiera (samo radio na pewno sprawne). Poczytałem na forum i odkryłem że mam nie podłączone zasilanie wzmacniacza antenowego więc podłączyłem. Niewiele to dało, słychać że wzmacniacz działa ale nadal jest problem z odbiorem stacji szczególnie podczas jazdy. Cały czas gubi stację i syczy. Na postoju jak złapie sygnał to jest ok.
Myślę że może to być walnięty przewód antenowy ale nie wiem gdzie najczęściej się przerywa. Chciałbym też przyjrzeć się samemu wzmacniaczowi ale nie dowiedziałem się z forum gdzie dokładnie się on znajduje.
Proszę o jakieś podpowiedzi.
Sprawdzałem już wszystko i wygląda na to że jest sprawne.
Dzisiaj rozmawiałem z gościem który w takich autach siedzi od małego i stwierdził że tak będzie że ta antena jest do oryginalnego radia. Ale nie bardzo chce mi się w to wierzyć.
Może jednak z radiem mam coś nie tak?
A po co podsufitkę ściągać? Przecież śruba mocująca antenę jest nad światełkiem bagażnika.
Dzisiaj rozmawiałem z gościem który w takich autach siedzi od małego i stwierdził że tak będzie że ta antena jest do oryginalnego radia. Ale nie bardzo chce mi się w to wierzyć.
Może jednak z radiem mam coś nie tak?
A po co podsufitkę ściągać? Przecież śruba mocująca antenę jest nad światełkiem bagażnika.
Tak doszedłem do tego że wzmacniacz jest w podstawie anteny. A drugi w słupku, po co?
U mnie w słupku na pewno nic nie ma.
Ustaliłem też że wzmacniacz ten jest padnięty. Kiedy go ominąłem i sygnał szedł bezpośrednio z kija anteny to radio odbierało miodzik.
Mam zamiar wydłubać wzmacniacz z podstawy i połączyć na krótko. A później jeśli zaszła by taka potrzeba zastosuję zewnętrzny wzmacniacz.
U mnie w słupku na pewno nic nie ma.
Ustaliłem też że wzmacniacz ten jest padnięty. Kiedy go ominąłem i sygnał szedł bezpośrednio z kija anteny to radio odbierało miodzik.
Mam zamiar wydłubać wzmacniacz z podstawy i połączyć na krótko. A później jeśli zaszła by taka potrzeba zastosuję zewnętrzny wzmacniacz.
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kabel zasilający wzmacniacz antenowy wychodzi z radia i idzie do wzmacniacza. Napięcie na nim powinno się pojawić po włączeniu radia. W zależności od radia, po włązeniu np CD napięcie nie jest już podawane. Sciągnij z neta instrukcje do Twojego radia i zobacz opis wyjść. Ten kabel bedzie opiany jaki ANTENA remote, lub coś innego.
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak dobrze pamiętam,to biały jest od anteny/wzmacniacza,ale looknij na to:
https://audi80.pl/radio-podlaczenie- ... t17956.htm
https://audi80.pl/radio-podlaczenie- ... t17956.htm
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt: