[All 80 B3] problem z odpaleniem
[All 80 B3] problem z odpaleniem
Witam wszystkich nie jestem specjalistą od samochodów dla tego forum dużo mi pomaga. Opiszę mój kolejny problem i mam nadzieje, że i teraz pomożecie. Więc tak wczoraj chce zapalić zimny samochód a tu nic rozrusznik chce a nie może zakręcić kontrolki robią się coraz bledsze i wg mnie w silniku słychać jakby takie prykanie gdy przekręcałem kluczyk. Myślę akumulator padł (ma 2,5 roku ZIPP wcześniej nigdy mnie nie zawiódł, nie zostawiłem samochodu na żadnych światłach). Na popych nie odpalił, na przewody też nie. Dziś ja do zapalania a ten odpalił bez problemów za pierwszym razem. Pojeździłem chwile wszystko dobrze nic nie szarpie, chodzi równo jak gdyby nigdy nic, zgasiłem go zostawiłem na dosłownie 10minut na ciepłym silniku przychodzę sytuacja się powtarza nie zapala a, że nie miałem dziś nikogo by próbować na kable więc na popych i tym razem zapalił i jechał bez problemów. Chce zapytać czy ktoś miał podobnie i co to może być??
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 23:10 przez Soniak87, łącznie zmieniany 1 raz.
Klemy na akumulatorze wyczyściłem dziś na błysk. Proszę o więcej informacji na temat tej masy silnik-buda i wieszających się szczotek? W tamtym roku w zimie zdarzyło się, że na dużym mrozie gdy silnik był zimny dopiero za 2-3 razem rozrusznik zakręcił. Ale przez rok czasu sytuacja się nie powtórzyła a teraz jeszcze mrozów nie ma a silnik był i zimny i ciepły.
Słaba masa silnik buda chodzi o taki pleciony miedziany kablel bez izolacji on jest . Zazwyczaj jest plaski szerokości okolo 2cm. Zobacz czy nie jest on przerwany. Pownien on byc montowany od spodu auta wlasnie od silnika czy rozrusznika do blachy na aucie. Szczotki na rozruszniku znajduja sie wewnatrz rozrusznika mozliwe ze juz sie skonczyluy z tym wiecej roboty jest bo musisz caly rozrusznik rozebrac na czesci pierwsze