Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3] Przerwy w zasilaniu radia

ODPOWIEDZ
AfroRad

[80 B3] Przerwy w zasilaniu radia

Post autor: AfroRad » 28 lis 2008, 13:20

Witam,
piszę właściwie bardziej z ciekawości niż potrzeby, gdyż na obecnym podłączeniu radia jeżdżę już prawie pół roku. A oto pytanko:

Co się może dziać?
W lecie podłączałem radio z auta, w którym wcześniej przez ok. 3 lata chodziło bez żadnych problemów (jest to kasetowy Blaupunkt, wiek ok. 4 lata). Musiałem przelutowywać kabelki gdyż poprzednie, dziadowskie radio (pionier:) ) miało inną konfigurację na kostce.
Podłączyłem nowe radyjko do stacyjki, czyli w momencie przekręcenia kluczyka włączało się automatycznie lub też po wyciagnięciu gasło. I wszystko byłoby git, gdyby nie fakt, że w zakresie prędkości ( i to dokładnie w takim zakresie, może z tolerancją +/- 3 km/h) 80 - 100 km/h radio się wyłączało :mrgreen: Więc jeśli chciałem posłuchać radia w czasie jazdy musiałem jechać albo poniżej 80 km/h albo powyżej 100 km/h. Nie muszę chyba mówić jakie to było upierdliwe i denerwujące, gdy w wyniku zmiennych warunków drogowych wchodziłem powyżej 80 i radio się wyłączało... Kiedy moje zdenerwowanie osiągnęło szczyt, wyciągnąłem radyjko jeszcze raz i podpiąłem na stałe do aku. Teraz wł./wył. obsługuję przyciskiem na panelu.

Ktoś ma pomysł co to może być, że przy konkretnym zakresie (zawsze tym samym) następował brak zasilania? Możnaby rzec, że to taki ogranicznik prędkości :lol:

Dodam, że nic nie mierzyłem i nie sprawdzałem "głębiej" połączeń i raczej nie mam zamiaru, gdyż poza tym, że muszę dodatkowo przyciskać blaupunkt, nie ma żadnych skutków ubocznych.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 28 lis 2008, 17:30

Prawdopodobnie podpiąłeś przy okazji czujnik prędkości (taki dodatkowy kabelek do radia).Byćmoże radio to obsługuje-zwykle radia originalne miały takie bajery :mrgreen:
Chodzi to że coś szwankuje i zamiast na wysokich obrotach radio zciszać się gaśnie podczas przekraczania danej prędkości :-> tak ja to rozumuje ;-)

laki87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: laki87 » 28 lis 2008, 17:48

ja miałem problem z radiem ale taki ze grało grało i pach wyłaczało sie nagle albo na dziurach traciłem zasilanie, okazało sie ze było zle umasowione ;)

assai
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: assai » 28 lis 2008, 22:24

Taki objaw świadczy o złym podłączeniu,prawdopodobnie uaktywnia się funkcja mute-wyciszanie od telefonu lub zestawu głośnomówiącego-na elektrodzie jest dział car audio i rozpiska wszystkich prawie typów kostek i podłączeń.Skoro radio wcześniej grało dobrze,wina będzie w instalacji do auta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl