Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Cabrio]Ręczny dach

Gelo1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Cabrio]Ręczny dach

Post autor: Gelo1983 » 07 cze 2007, 19:44

Witam mam pytanie, zna ktoś może działanie tego guziczka do otwierania osłony od ręcznego dachu w cabrio, znajduje się on koło zamka przy drzwiach kierowcy służy do odbezpieczania osłony dachu. Kupiłem auto i on juz nie działał i nie wiem jak się do tego zabrać :/
Ostatnio zmieniony 07 cze 2007, 20:05 przez Gelo1983, łącznie zmieniany 1 raz.

wezel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wezel » 30 cze 2007, 20:41

Ten przycisk jest tak jak mowisz do odbezpieczania oslony dachu. Najprawdopodobniej masz uszkodzone silowniki, dzialaja one na zasadzie elektromagnesu, impuls podawany jest przez chwile, elektromagnes puszcza i oslona odskakuje. Jezeli podany zostanie zbyt dlugi impuls mozna spalic silowniki ale fabrycznie powinno tam byc zamontowana blokada czasowa. Nie wiem czy sie nie myle jesli tak to ktos kto zna sie lepiej mnie poprawi:) U mnie jest ten sam problem, silowniki niezyja. Koszt takich silownikow jest ogromny juz nie mowie o dostepnosci... ja rozwiazalem to w ten sposob ze w miejscach gdzie sa sruby na silownikach wkleilem na stale 2 imbusy, po ich przekreceniu oslona odskakuje. Sprawdz polaczenia elektryki czy nie masz gdzies uszkodzonych przewodow moze tam jest problem. Od guzika ida dwa przewody ktore biegna do bagaznika i do silownikow. Do bagaznika dlatego bo jest blokada - nie mozna otworzyc klapy dachu gdy bagaznik jest otwarty.

zietek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zietek » 08 lip 2007, 22:56

czyli nie ma szansy zeby to jakos naprawic?? u mnie dzieje sie to samo :-/

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 21 lut 2010, 10:31

odnowie troche teamt :)

czy ma moze ktos mozliwosc pokazania zdjecia (screenshota) ETKI calej elektryki dachu manualnego? tak zebym mogl krok po kroku sprawdzic co mi nie dziala w otwieraniu "na guzik".

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 21 lut 2010, 12:27

tam jest okolo 8miu czujnikow dotyczacych zamknietego dachu, otwartego bagaznika niezaciagnietego recznego nie odpalonego auta... i iles tam jeszcze uniemozliwiajacego albo tak bardzo utrudniajacego naprawe tego dziadostwa ze nawet ja juz poleglem i nie mam zamiaru inewestowac tu pieniedzy bo tak jak mam teraz jest w sumie znosnie...

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 21 lut 2010, 12:53

kolczat, a masz manuala?:P bo wydawalo mi sie, ze masz elektryka :P

problem w tym, ze dach nadal otwieram za pomoca imbusow :/ czasami glupio na parkingu otwierac dach i sie meczyc przy tym.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 21 lut 2010, 12:57

manuala mam i jak dlugo siedze na tym forum tak dlugo nie kapcze tych imbusow... ja z meirem mamy takie zapadki ktore podnosimy do gory z kazdej strony samochodu i klapa sie podnosi, moze i to dziwnie wyglada, ale i tak jest malo osob ktore wiedza ze to powinno byc troche inaczej rozwiazane, a pozatym teraz w zime mam all top up, a w lato praktycznie poza deszczem top down... nawet niekiedy wchodzac do sklepu nie zakladam dachu ;p bo poki co spotkalem dwoch kolesi ktorzy chcieli sprawdzic czy mam alarm w aucie wkladajac reke za szybe, tak ogolnie otwarty dach powoduje zdziwienie, a nie ciekawosc czy da sie wejsc do srodka ;p

a i jeszcze jedno, tak patrzac na awarie elektrycznego dachu (a raczej hydraulicznego) oraz na awarie tego przycisku... wlasnie dlatego ciesze sie ze mam tak jak mam, musze obejsc auto do okola zeby otworzyc/zamknac dach ale przynajmniej wiem ze zawsze zadziala i mnie nie zawiedzie...

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 21 lut 2010, 14:18

hmmm.... sam sprawdze czy mam takie zapadki. mozesz w razie czego machnac jakies zdjecie? chociaz moze sie uda i mi :P

ja tam dach tez zadko kiedy zakladam. wydaje mi sie, ze im bardziej otwarty samochod tym bardziej strzezony, a ja nie mam alarmu :p tylko dzieci si raz bawily i rece wkladlady ponad szybe :P

w kazdym badz razie usterki poszukam (jesli mam ktos schemat) bo moze to tylko guzik jest zepsuty ...

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 21 lut 2010, 14:38

Ja w lato w ogóle nie zamykam dachu :) głównie dlatego, że musiałem mu lekko pomóc ręką i trochę się wstydziłem robić to publicznie :P czułem się jakby auto było wybrakowane. A teraz samo się naprawiło i otwiera się i zamyka prawidłowo <ok>

[ Dodano: 2010-02-21, 14:39 ]
Ja moje cabrio wstawiłem do garażu i już następnego dnia odwdzięczyło się tym, że daszek zaczął działać jak z fabryki :D zatem mam rozwiązanie: podarujcie swojemu bezdasznikowi garaż, a odwdzięczy się samoistnym naprawieniem mechanizmu otwierania dachu :D

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 21 lut 2010, 15:07

ATLAS, hahaha dobre, to mojemu bezdasznikowi brakuje chyba jeszcze troche kasy do wlozenia bo w garazu stoi non stop dbam jak cholera, a piekna jest tak uparta i nie chce mi tego przelacznika naprawic ;p
karmelitto pisze:bo moze to tylko guzik jest zepsuty ...
tylko zwroc uwage na...
wezel pisze:Jezeli podany zostanie zbyt dlugi impuls mozna spalic silowniki
musialby to byc ori przycisk, ale i tak chyba przylutuje zwykly przycisk i to obadam bo itak nic innego juz mi sie nie popsuje ;p

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 21 lut 2010, 15:55

ATLAS, caly czas stoi w garazu :P w lato nie sprawia to problemu, ale gdy ide do pracy to dach zakladam, bo 8h stac to tak nie za bardzo. a gdy konczy sie o 15 i wychodzi sie ze znajomymi, poczym kobinuje sie z imbusem to troche obciach :P

kolczat, naciskasz zapadke, ale co, gdy dach jest zalozony? nie nacisniesz jej chyba bo jest od srodka ...
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 16:45 przez karmelitto, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 21 lut 2010, 18:32

karmelitto, mam zamkniety dach, przekrecam dzwignie od srodka dach lekko sie odgina, wychodze z auta stawiam do gory tylna czesc dachu tak ze pleksa sie sklada... otiweram taka mala klapke a pod spodam mam zapadke ktora ciagne do gory i otwiera mi sie jedna czesc pokrywy, pozniej przechodze na druga strone i robie tak samo - podnosze mala klapke i pociagam zapadke do gory, klapa odskakuje no a pozniej tak jak w innych cabrio ;]

Obrazek Obrazek Obrazek

pierwsze zdjecie klapka, drugie co jest pod klapka, trzecie placem ciagne w gore zapadke...

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 21 lut 2010, 22:32

kolczat, kurde, dzieki wielkie :D jutro sprawdze jak tylko zejde do samochodu. jesli mam cos podobnego to w sumie guzik tez bym mogl olac :P bo poki co to jak juz ww pisalem imbus to lipa.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 16:47 przez karmelitto, łącznie zmieniany 1 raz.

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 22 lut 2010, 15:44

niestety w moim dachu nie ma takiego bolca, ktorym bym otworzyl dach :) wiec ponawiam prosbe o jakies zdjatko z ETKi
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 16:52 przez karmelitto, łącznie zmieniany 2 razy.

dominikw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dominikw » 22 lut 2010, 23:27

Witam. Wiecie co... auto będę miał już drugi rok a nie wiedziałem o istnieniu tego tajemnego przycisku:D Od samego zakupu zostałem nauczony otwierania osłony dachu w ten sposób jak przedstawił to KOLCZAT na fotkach heh:) aż jutro zobaczę czy mój przycisk działa:D pozdro

[ Dodano: 2010-02-22, 23:40 ]
karmelitto pomacaj tam dobrze, skoro masz ręczny daszek to wydaje mi się że też powinieneś mieć możliwość otwierania dachu jak to pokazał KOLCZAT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl