[B3/B4] regulacja czasowych wycieraczek
siwy23j
Wlacz wycieraczki na przerywany tryb pracy, gdy powroca do polozenia wyjsciowego to je wylacz nastepnie znow wlacz po kilku sekundach na przerywany tryb pracy i zobacz czy czasem czestotliwosc ich pracy nie zmieni sie na czas miedzy wylaczeniem a wlaczeniem. Powtorz procedure stosujac inny odstep czasowy, nie wiecej niz 20sekund
Wlacz wycieraczki na przerywany tryb pracy, gdy powroca do polozenia wyjsciowego to je wylacz nastepnie znow wlacz po kilku sekundach na przerywany tryb pracy i zobacz czy czasem czestotliwosc ich pracy nie zmieni sie na czas miedzy wylaczeniem a wlaczeniem. Powtorz procedure stosujac inny odstep czasowy, nie wiecej niz 20sekund
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
prawdopodobnie to właśnie wina przekaźnikamrc92ns pisze:a więc tak: przekaźnik wymieniony i nie pomogło. Tak więc spróbuje się zabrać za styki
[ Dodano: 2013-01-21, 20:37 ]
opiszę może jeszcze raz problem. Mianowicie jak dam wycieraczki na 1 tryb czyli przerywany to np parę razy pochodzą przerywanie z przerwą a nagle zaczną chodzić ciągle i nie da się nic zrobić (oczywiście cały czas manetka jest na 1 biegu, po cofnięciu na 0 wycieraczki stają dosłownie w tej pozycji co były nie cofa ich całkiem). Pochodzą trochę ciągle i znów przejdą w tryb czasowy na chwilę.
pozostałe biegi chodzą normalnie.
[ Dodano: 2013-01-31, 17:15 ]
aby mieć prostym sposobem regulowane ( w pewnym zakresie ) wycieraczki czasowe potrzebny jest przekaźnik jak koledzy piszą 99 ( dostępny w prawie każdej 3 znaczy golfie 3, niektórych passatach b3 b4, ja zdobyłem je za free na złomie ) zamieniamy go z ori 299 . Zasada działania jest prosta : włączamy tryb czasowy, po powrocie wycieraczek w miejsce spoczynku wyłączamy tryb czasowy w pozycję 0 i czas do kolejnego włączenia w tryb czasowy to mniej więcej czas zwłoki wycieraczek uwaga czas ten nie może być dłuższy niż ok pół minuty chyba ? ( ja bardzo powoli liczę do 25 może głupia sprawa ale dokładnie nie wiem jaki jest czas zwłoki ) w przeciwnym razie jak przekroczymy ten czas to przekaźnik będzie pracować w fabrycznym czasie zwłoki kilka sekund