Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Zasilanie szyberdachu

ODPOWIEDZ
Suuchy94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Zasilanie szyberdachu

Post autor: Suuchy94 » 01 kwie 2016, 21:21

Witam. Dzisiaj modzilem przy szyberdachu bo chodzil tak jak mu sie podoba. Raz dzialal raz nie dzialal. Dzisiaj zrobilem wstepny prosty test. Sprawdzilem czy po podaniu zasilania silnik pracuje. No i wszystko dziala. Wiec sprawdzilem kabel zasilajacy. No i tu jest problem. Raz podaje prad raz nie. Doszedlem po kablu az do rozdzielki pod kierownica i tam jest polaczony zielona kostka z innym kablem.

I teraz moje pytanie. Jakie moga byc przyczyny "skakania" zasilania" I gdzie ten kabel dalej idzie?

Dodatkowo pytanie. Mam wystajaca biala kostke z fioletowym kwadracikiem na niej ktora jest odlaczona. Do niej idzie czerwony kabel. Obok zas mam dluuugi czerwony kabel ktory najprawdopodobniej jest ze soba polaczony bo tworzy pentle ktory jest zaklejona tasma.

do airbagu ida czarme kabelki ten czerwony na zdjeciu wydaje sie jakby szedl do airbagu ale jest za nim. osobno

Obrazek

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 01 kwie 2016, 23:41

Jak jeszcze elektryczne szyby to zasilanie idzie z modułu szyb (moduł 3x9). Jeśli masz tylko dach to jest pojedyńczy sterownik z numerem 308. Zobacz czy bezpiecznik termiczny nie rozłącza (jest też pod deską takie coś wielkości zwykłego bezpiecznika tylko z metalową obudową).

A to od Airbagu to może być podłączenie rezystora oszukajuącego sterownik że połączenie elektryczne poduszki jest sprawne. Oczywiście podczas wypadku poduszka się nie otworzy. Może komuś po prostu zepsuł się tasiemka zwijaka na kierownicy.

Suuchy94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Suuchy94 » 02 kwie 2016, 23:46

Tak ale do kostki bialej (odlaczonej) idzie kabel czerwony. Do kostki airbagu ida oba kable czarne ( z prawej i lewej) a ten czerwony dlugi owiniety tasma idzie tak jakby z lewej strony od drzwi. nie widze zeby byl powiazany z poduszka. On jest osobno. Na zdjeciu tylko tak wyszlo

Awatar użytkownika
Piotrekdriver1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Piotrekdriver1 » 03 kwie 2016, 09:06

Ta biała kostka nie ma nic do szyberdachu.Tak samo te czerwone kable.Szukaj przekaźnika od szybra.Przeważnie poprawienie w nim lutów załatwia sprawę.

Suuchy94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Suuchy94 » 03 kwie 2016, 10:29

Przelutowalem juz luty i nie pomoglo poniewaz sprawdzalem miernikiem i probowka po koleji kabel zasilajacy. Miedzy szyberdachem a rozdzielka pod kierownica kabel jest sprawny bo przerzucalem mu plus i wszystko dziala. W zielonej kostce w nogach gdzie on jest podlaczony pojawia sie raz plus a raz znika. Na razie mam przerzut na krotko staly zasilania i wszystko dziala ale zasilanie gubi ten glowny kabel zasilajacy. Powalcze z przekaznikami i postaram sie to zrobic ale tutaj przy rozbieraniu tego po prostu znalazlem ta biala kostke i ten czerwony kabel dlatego przy okazji zapytalem czy ktos z was moze wie co to jest i dlaczego kostka nie jest nigdzie podpieta a kabel czerwony jest taki dlugi i zrobiony w petle.

Awatar użytkownika
Piotrekdriver1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Piotrekdriver1 » 03 kwie 2016, 11:30

U mnie jest kilka wolnych nigdzie nie podłączonych kostek.A z ciekawości sprawdź dokąd idą te czerwone kable.

Suuchy94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Suuchy94 » 03 kwie 2016, 22:31

Ten kabel po rozebraniu jest zagiety i zaizolowany tak jak sie zostawia po glosnikach. Prawdopodobnie to glosnikowy kabel (choc bardzo lichy jak do glosnika) ktory idzie gdzies do tylu auta. Z tylu nie mam glosnikow ale moze ktos wozil kiedys tube lub glosniki i tak zostawil kabel po wymontowaniu. Jak bede mial czas to bede szedl po kablu az znajde drugi koniec i wtedy potwierdze na 100%.

Jednak nie wiem co to moze byc za kotska (biala nie podlaczona) nie ma na niej pradu ani nic. Sprawdzilem czujnik termiczny i dziala. Przerzucilem nawet chwilowo zamiast niego plus za pomoca bezpiecznika ktory pasuje w miejsce czujnika a zasilania dalej nie bylo na szyber. Z czujnika termicznego idzie do przekaznika 318 ktory wedlug moich wstepnych badan jest przyczyna niedzialajacego szyberdachu.

EDIT@@:

to jednak kabel od silnicczka anteny. Silniczek do wysuwania i chowania anteny mam spalony dlatego on byl zaslepiony

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl